Napi érdekesség: ennyibe kerül, ha bepiálsz

2015. 11. 24. szerző: bankmonitor

Egy év alatt akkora összeggel terheli meg az USA-t a túlzott alkoholfogyasztás, ami itthon elég lenne kábé 160 metróvonal építésére. Fejenként több mint 200 ezer forintról van szó. Mi azt mondjuk, hogy amit elpiálnál, fektesd inkább lakástakarékba. Sokszor megírtuk már, hogy most ez a legjobb rendszeres befektetés. További érdekességek alább.

Megjelent egy friss kutatás az Amerikai Megelőző Gyógyászati Folyóiratban, amely azt állítja, hogy 2010-ben az USA számára 249 milliárd dollárnyi költséget jelentett a túlzott alkoholfogyasztás. Ez óriási összeg, kis túlzással a teljes éves magyar GDP kétszerese. A budapesti négyes metró 452 milliárd forintból készült el, úgyhogy az elpiált összegből 160 metróvonalat lehetne építeni.

Az USA lakossága cirka 320 millió fő, úgyhogy egy lakosra vetítve az éves piálási költség mintegy 780 dollár, forintban kifejezve kb. 230 ezer forint.

A kutatás szerint ráadásul az összeg döntő többségét ott bukja el az USA, ahol elsőre kevesen gondolnák: kb. a háromnegyedéért az felelős, hogy az emberek kiesnek a munkából, vagy a lehetségesnél rosszabbul teljesítenek (másnaposság, teljesítmény visszaesés, kórházi kezelés, stb miatt).

Az összeg további kb. tizede ott megy el, hogy a túlzott alkoholfogyasztásban érintetteket a leromló egészségük miatt gyógykezelni kell és ez bizony pénzbe kerül.

Érdemes még kiemelni, hogy a felemésztett 249 milliárd dollár kb 40%-az államot terheli, de természetesen fellélegezni naivitás lenne, hiszen az államot végső soron az adófizetői tartják el.

A Bankmonitor a fentieket figyelembe véve azt javasolja, hogy azt a pénzt, amit piálásra fordítanánk, fektessük inkább lakástakarék pénztárbaba.  Sokszor megírtuk már, hogy szerintünk messze ez most a legjobb befektetés. Az állami támogatásnak köszönhetően a 4 éves konstrukcióval vastagon 10% feletti hozamot érhetünk el, ráadásul garanciával. Már havi 5 ezer forinttól elkezdheted, de a legjobban 20 ezres havi befizetéssel jársz. Szépséghiba persze, hogy az összegyűjtött összeget az időszak végén csak lakáscélra fordíthatjuk. Ha többet szeretnél tudni erről a termékről, töltsd ki az alábbi adatlapot és visszahívunk!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

  Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.