Betöltés

Miért lesz jó neked is a lakástakarék?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-07-17

Többször írtunk már arról, hogy mennyivel hoz többet a lakástakarék (LTP), mint akár egy lekötött betét vagy megtakarítási betét. A számok magukért beszéltek… Arról is írtunk már, hogy az LTP biztos befektetés, amiben érdemes kihasználni az állami támogatást akár árfolyamgáthoz is. Sokan mégsem élnek a lehetőséggel, mondván nem akarok lakást venni. Nektek ezt üzenjük: az LTP közel se csak lakásra használható, sőt a hiteltörlesztéstől a beépített mosogatógépig rengeteg megoldás van, hogy állami támogatásból gazdálkodhassunk!

A „hagyományos” felhasználási lehetőségek

Lakástakarékpénztár megtakarításból lehet lakótelket, lakást, családi házat, tanyai lakóingatlant vásárolni, építeni vagy akár cserélni is. A csere esetében persze csak akkor szorulunk fizetésre, ha drágább ingatlanba költözünk, mint a meglévő – csak ebben az esetben tudjuk a lakástakarékot felhasználni. Vásárolhatunk lakáshasználati jogot, például nyugdíjasházban élethosszig tartó bérletet is.

Szintén viszonylag ismert felhasználási lehetőség a bővítés, felújítás, korszerűsítés és a helyreállítás is. Lényegében itt mind a négy felsorolt kategória fontos és körülményes változtatásokat jelent. A bővítéshez tartozik egy új szoba hozzáépítése a házhoz például. De korszerűsítés lehet akár az ablakok cseréje, vagy helyreállítás lehet egy beázás vagy a tető kijavítása is.

Közel se ismert viszont, hogy közműépítésre vagy -átalakításra is lehet használni a lakástakarékot. Magyarul felhasználhatjuk a lakástakarék megtakarítást út-, kerítés-, járdaépítésre vagy felújításra is. A közművekbe bele tartoznak a vezetékek (áram, gáz, víz, szennyvíz és eresz) illetve árkok és fűtési rendszer is, de akár az internetes vagy televíziós hálózatra költött pénz is. Sok esetben persze a beruházó például a járda kiépítésénél önkormányzati indíttatású, de ha költség részünk lenne benne, vagy társasházi részt kéne fizetni ilyen jellegű beruházásra, arra is nyugodtan igénybe vehetjük az LTP-t.

Erre akkor is tudsz pénzt költeni ha lakást nem akarsz venni

A legnagyobb lehetőség persze nem a villanyhálózat vagy a várárok kiépítésében van. Kevesen tudják, hogy az állami támogatással kiegészített pénzünkön beépített bútorokat és beépített háztartási eszközöket is vehetünk. Gyűjthetünk például mosó- vagy mosogatógépre, sütőre, tűzhelyre vagy akár légkondicionálóra is. A beépített bútor lehet a lakás bármely pontján, mint ahogy akár a szalagfüggöny is.

Az már ezek után kevésbé meglepő, hogy a keretből bármilyen lakáscélú hitelt elő tudunk törleszteni. Korábbi írásunkban kiszámoltuk az LTP előnyét arra az esetre, ha az árfolyamgát gyűjtőszámla hitelét fizetnénk ki belőle, hiszen ez is lakáscélú hitelek esetén jöhet létre.

Így már elég kell, hogy legyen

2011. január 1-től egy családtag megtakarítása – közeli hozzátartozói körben – bármely más családtag lakáscéljára is fordítható, illetve több családtag megtakarításainak felhasználása egy családtag lakáscéljára összevonható. Vagyis a közeli hozzátartozók indíthatnak saját lakástakarékot és a nélkül költhetik egy közeli hozzátartozó ingatlancéljára, hogy tulajdont kéne benne szerezni.

Sokat segíthet, például ha egyszerre 3 húszezer forintos lakástakarékunk van. Így 4 év megtakarítás után közel 4 millió forintunk lehet, ami akár önerőként is megállja a helyét egy lakás vásárlásánál.

Itt tudsz választani

Jelenleg a Fundamenta, az OTP és az Erste Lakástakarék rendelkezik saját LTP-vel. Mindhárom megtakarítást megtalálod a bankmonitor.hu-n ha használod választó kalkuláorunkat, sőt, ha választottál visszahívást is kérhetsz nálunk a Lakástakaréktól:

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A bankok is értékelik a megtakarítást

A lakástakarék többszörösen is előnyös. A mellett, hogy közel háromszor akkora hozamot lehet vele elérni, mint az átlagos lekötött betéttel, a bank számára jó jel arra, hogy egy felvett hitelt vissza tudunk törleszteni. A rendszeres, pontos megtakarítás ugyanis fontos szempont a hiteleknél is, így a bank szívesebben adja majd a hitelt olyan család számára, ahol ez jól működik.

Amire érdemes figyelni

A rövid futamidő hozza a legtöbbet nekünk, ezért érdemes a 4 éves megtakarítást választani. A lakástakarék megtakarításnál az állam éves fix összeget tesz hozzá pénzünkhöz, maximum 72 ezer forintot. Hiába van tehát a banknál már 800 000 forintunk, a következő évben akkor is maximum 72 ezer forinttal lesz több az egyenleg az év végére. Ha a hosszú futamidőt választjuk, egyre több pénzünk lesz a banknál, így az arányos kamat sokkal kevesebb lesz. Ezt mutatja az is, hogy a 4 éves futamidejű megtakarítások betéti mutatója akár 14% körül is lehet, míg a 10 éveseké 6-7% körül mozog.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

2018. 07. 19.

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.