Betöltés

Ne féltsük a betéteket, vannak kiugró ajánlatok most is!

szerző: Bankmonitor
2017-06-09

Sokan azért fordulnak el a bankbetétektől, mert egyszerűen nem adnak elegendő kamatot. Pedig létezik még 3%-os kamatot nyújtó bankbetét is a piacon. Ám sok esetben a kevesebb több: egy alacsonyabb kamat, de hosszabb időn át jobban megérheti a betétek esetében. És akinek még 3% sem elég, azok is találhatnak maguknak vonzó alternatívát.

Változó világ

A bankbetét a világ egyik legegyszerűbb befektetési terméke: egy bizonyos időre nélkülözi valaki a pénzét, és ezért cserébe magasabb összeget vár vissza. Ez az egyszerű összefüggés is felborult napjainkban. A világ jelentős részén a kamatszintek 0% körül mozognak, sőt bizonyos országokban már akár negatív kamatot is találhatunk. Ilyen környezetben még mindig magasnak számítanak a Magyarországon elérhető kamatok.

0,1%-on túl

Bár az átlagos kamatszint idehaza is jellemzően 1% alatti, de még mindig található akár 3%-os kamat is a bankok kínálatába.

A lista élén a K&H Bank Vitamin betéte található 3%-os kamattal. Ám ezért a kamatért bankon kívülről várják a lekötés összegét, ráadásul még a munkabérünket is oda kell utaltatni. Ezért 2 hónapon keresztül élvezhetjük a magasabb kamatot. Mi ezzel a probléma?

Mivel rövid időről van szó, így az éves kamatnak egy hatod részét kapjuk meg. Utána a bank sztenderd kamatai „gazdagítják” a pénzünk, ami szintén 0% közeli érték.

Amennyiben viszont vissza szeretnénk utaltatni a pénzünk, akkor kell fizetnünk egy utalási díjat (tranzakciós illeték miatt ezekek már borsos összegek), és éven belüli számlazárás költségét is.

Mivel jellemzően az odautalásnak is vannak költségei, így általánosságban akkor éri meg rövid futamidő mellett sajátunktól eltérő bankot választani,

  • ha elegendően nagy az összeg (sok millió forint), vagy
  • egyébként is bankot tervezünk váltani.

Egy éves kamatok

Áttekintettük az egyéves lekötések piacát is, hiszen ilyenkor a jelzett kamatot nem kell időarányosan csökkenteni. Gyakorlatilag két pénzintézet dominál: a kisebb magyar (Gránit Bank), és az óriás francia (BNP Paribas).

Viszont jól látható, hogy feltétel nélkül mindössze a BNP Paribas ad értékelhető kamatot.

Alternatíva

Ilyen kamatkörnyezetben reális alternatívát jelentenek a lekötött betéteknek az állampapírok. Már félévre 1,5%-ot nyújtanak, míg az egyéves futamidő esetén 2%-ot tehetnek zsebre az állampapír tulajdonosok. De találhatunk közel 4%-os kamatajánlatot is az állampapírok között.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

10 millió Ft-ot is össze lehet hozni Babakötvényből

2019. 03. 12.

A családok Babakötvényben tartott megtakarítása tavaly november óta 10 milliárd forinttal, 60 milliárd forintra emelkedett február végére. Az előző év azonos időszakához mérve (2017. november-2018. február) csaknem kétszer több Babakötvényt...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.