Betöltés

Ne várd meg az összeomlást, inkább oldj kereket!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-29

Az utóbbi hónapokban több olyan meglepetésre is sor került, ami borzolhatta a befektetők idegeit, gondoljunk csak Trump megválasztására. Itthon a helyzet fokozódott, legutóbb a kötvényalapok tulajdonosai kaphattak a szívükhöz az esések miatt. Mivel nem számíthatunk túl sok jóra, érdemes idejekorán váltani, a logikus folytatást az abszolút hozamú alapoknál találhatjuk meg. Ráadásul egy jó választással azt is elérhetjük, hogy ingyen kapjunk 1%-ot. Nem is hangzik olyan rosszul, ugye?

A kötvényekkel is rá lehet fázni

Az utóbbi években jelentősen átalakuláson mentek keresztül a megtakarításaink, míg évekkel ezelőtt a bankbetét volt a nyerő, addig most sokkal inkább a kötvények teljesítményének vagyunk kitéve. Teljesen logikus volt ez a lépés, mert olyannyira beestek a lekötött betétek kamatai, hogy amellett már megérte váltani. Kézenfekvő volt ilyen helyzetben a kötvények felé nyitni.

Igaz, nem kellett az esetek többségében nagyobb kockázatot vállalni a magasabb hozamért cserébe, viszont erre csak azért volt lehetőség, mert a lakossági államkötvényeket szándékosan vonzó árazás mellett kínálták eladásra. Egy kiragadott példa, míg egy hagyományos (mindenki számára vásárolható) egyéves diszkont kincstárjegy 0,45 százalékot hoz, addig az egyéves kamatozó kincstárjegy 2,25%-ot ad.

Bőven akadtak viszont olyanok is, akik nem közvetlenül vásároltak kötvényeket, hanem inkább közvetetten, befektetési alapokon keresztül. Tehették mindezt azért, mert a hozamesés követően nagyon szép (kétszámjegyű) visszatekintő hozamokat mutattak fel az alapok. A korábban fényes ég, viszont az utóbbi időben kezdett beborulni és egyre többen szólaltak fel a kötvények ellen.

Mi sem bizonyítja jobban a kétkedők táborának megállapításait, mint az utóbbi néhány hét eseménye. Előző cikkünkben bemutattuk, hogy kemény pillanatokat élhettek át a kötvényalapok tulajdonosai, nem volt ritka a 2% feletti esés sem. Egyelőre még pánikra nem került sor, de a mostani állapotban nem javasolnánk ezen a területen vásárolni, mert túlvetté vált a piac.

A mondásunk az, hogy a visszatérő infláció mellett magasabb hozamszintre van szükség, márpedig a hozamok emelkednek, akkor a kötvények árfolyamának vissza kell esnie definíciószerűen. Más oldalról megközelítve, belülről érezzük, hogy ha több évig átlagon felüli hozamot lehetett elérni a kötvényalapokkal, akkor biztos lesz néhány olyan év, ami rosszabbul sikerül nekik. Egyszerűen ez a világ rendje…

Még időben vagyunk a cselekvéshez

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen tudjuk, hogy nagy valószínűséggel mi vár ránk, ezért még időben a távozás mezejére léphetünk. Nekünk ezt még szoknunk kell, de a fejlett országokban már évek óta bevett szokás, hogy nem ülhetünk nyugodtan a babérjainkon, mindig lesz olyan befektetés, ami valamilyen szempontból jobb, mint a korábbi.

Most úgy néz ki, hogy a hazai kötvényalapok a következő években gyengébben fognak teljesíteni, így megérheti leváltani őket és alternatívát keresni. Ha most is feltesszük, hogy óvatos előre haladás a kifizetődő, akkor két útból is választhatunk, egyrészt a vegyes alapokból, másrészt az abszolút hozamú alapokból.

A vegyes alapok a legtöbb esetben a kötvény és részvénypiacon próbálnak szerencsét, és mint ilyen, nem tudnak elvonatkoztatni az ott látott folyamatoktól. Az igazi Jolly Jokert az abszolút hozamú alapok jelentik, melyeket egy adott portfóliókezelő szakember, vagy esetleg egy egész csapat próbál irányítani.

Az utóbbi néhány hónap több meglepetéssel is szolgált (Brexit, Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson), a bizonytalanság pedig soha nem tesz jót, ami szintén azokat az alapokat értékeli fel, melyek nagyon rugalmasan választhatnak a befektetési célok között. Az abszolút hozamú alapok éppen ilyenek, ráadásul a sikerdíj miatt az alapkezelő is abban érdekelt, hogy minél jobb hozamokat érjen el.

Külön öröm, hogy igaz a nemzetközi trendekhez képest megkésve indultak el nálunk ezek az alapok, mégis az utóbbi 10 év legnagyobb válságát követően már vannak olyan jól bejáratott formátumok, melyek igazán jól teljesítenek. És ne feledjük, tipikusan akkor tudnak ezek az alapok kiemelkedni, amikor nagy az idegesség a piacokon és nincs egyértelmű irány. Ezért is lehetnek például azok számára is jó választások, akik a részvénypiaci profitot realizálnák és óvatosabb vizekre kívánnak átevezni.

Az év végére való tekintettel jobbnál jobb ajánlatokat foghatunk ki, az Aegon Alapkezelő az online megvásárolt abszolút hozamú alapok teljesítményére tesz rá egy lapáttal. Az akció keretében a 2017-es hozamok 1%-kal nőnek, vagyis bármennyit is hozzon az alap, az 1%-ot már a zsebünkben tudhatjuk.

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

1 Hozzászólás

  1. Jules Berstein

    Engem egyszer szívatott meg az OTP egy kötvény üzlettel, amin majd egy millát buktam. Többé ilyen nem fordulhat elő. Mivel a Quaestor meg megszűnt. Véleményem szerint a következő évben 1,5 – 2,5% közötti infláció várható, tehát az Állam a kötvényei hozamát ezek fölé fogja vinni, hogy az állandó utánpótlást biztosítsa. Nem mindegy, hogy a lakosság 70%-a hol tartja a feleslegét.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak

szerződés

Érdemes 1 millió Ft-ból Szuperállampapírt venni?

2019. 12. 05.

Mit tud a Szuperállampapír, kinek és mikor éri ez meg? És hogyan lehet ebből a lehető legtöbbet kihozni, akár 1 millió Ft befektetésével? Mi történik akkor, ha váratlanul szükséged volna...

ingatlanbefektetés

Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír

2019. 11. 04.

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők...

megtakarítás

Minden más állampapírt kinyír a Magyar Állampapír Plusz?

2019. 10. 18.

2019. harmadik negyedévében is nőtt a lakosság által vásárolt állampapírok értéke, ám ez gyakorlatilag kizárólag a Magyar Állampapír Plusznak volt köszönhető. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a harmadik...

Blogajánló