loading

Néhány napon múlhat, hogy fizet a lakástakarék – Nagyon figyelj erre!

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

„A lakástakarék szerződésem most novemberben jár le, és várhatóan a kiutalásra jövő februárban kerül sor. De nem tudtunk addig várni az ablakcserével, októberben ezt meg is tettük, még a hideg idő beköszönte előtt. A kérdés, hogy az októberi keltezésű számlát utólagosan el lehet-e számolni?” A kérdésre szakértőnk adja meg a választ.

Teljesen érthető az ügyfél kérdése, hiszen egy ilyen jellegű felújítást valóban célszerű minél hamarabb végrehajtani. Azonban sajnos a lakástakarékpénztárak szabályzata úgy szól, hogy a számlák utólagos befogadására nincs mód. Általánosságban azt nézik, hogy mikor kezdődik a kiutalási időszak, ez pedig nem más, mint az LTP megtakarítási időszakának vége.

Vegyük alapul, hogy a kérdező annak idején egy 4 éves lakástakarékot kötött, ami azt jelenti, hogy a szerződés megkötéséhez képest 45-49 hónapig kell befizetést teljesíteni a számlára. Ahogy ez az időszak lejár, akkor indul a kiutalási időszak, ami a kérdező esetében 3 hónapos.

A lakástakarékoknál alkalmazott gyakorlat szerint, ha most novemberben járt le a megtakarítási időszak, akkor olyan számlát tudnak befogadni egy felújításkor, aminek legkorábbi dátuma a lakástakaréktól kapott kiutalási értesítő levél dátumával egyező vagy azt követő nap. Sok példát láttunk a lakástakarékpénztáraknál, és itt napokon is múlhat, hogy elfogadnak-e egy számlát vagy sem.

A jövőt illetően jó tanács, hogy próbáljuk úgy alakítani a felújítási-korszerűsítési munkálatokat, hogy az igazoláshoz szükséges számlákat a fent leírt értesítő után szerezzük be. Ezt érdemes leegyeztetni a kivitelezővel, hogy a számla kiállításának dátuma is ehhez igazodjon. Sajnos most nem lehet mit tenni, hiszen a novemberi lejáratú LTP-nél egy októberi számlát nem engednek befogadni.

Más a helyzet például egy ingatlan adásvételi szereződésnél. Ekkor ugyanis nem számlát kell bemutatni, hanem egyrészt az adásvételi szerződést, amelynek dátuma lehet korábbi. A lényeg, hogy még legyen olyan vételárrészlet, aminek kifizetése a kiutalási értesítő utánra esik.

Másként fogalmazva, ha októberben vettek egy lakást, és akkori az adásvételi szerződés is, viszont a vételárat a vevő még nem fizette ki teljesen. Azt a vételárrészletet, amelynek kifizetése megtörtént az LTP kiutalási időszaka előtt, a lakástakarék terhére természetesen nem lehet elszámolni, viszont ha a kiutalási időszak utánra esik a vételárrészlet kifizetése, akkor azt már igen.

A most lejáró LTP szerződéseknél általános 3 hónapos kiutalási időszakot persze ki kell várni, amit követően az adásvételi szerződésben szereplő értéket a pénztár, mint vételárrészletet közvetlenül az eladónak tudja utalni.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy melyik a legjobb lakástakarék ajánlat számodra!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az
ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
6 Hozzászólás
 1. Kovács László

  Tisztelt Bankmonitor !

  Nekem a lakástakarékom 2019.02.28-én jár le, a várható kiutalási/kifizetési időpont : 2019.05.31.

  Ha most szeretnék vásárolni egy használt lakást, akkor beleírható a szerződésbe, hogy vételárrészlet az OTP által lesz folyósítva 05.31-ig ?

  Üdv. Kovács László

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves László,
   Amennyiben az eladó tud addig várni a pénzére, akkor beleírható a szerződésbe. A fizetési határidőt a biztonság kedvéért érdemes ráhagyással számolni, valamint egyeztessék az ügyvéddel is ezeket a határidőket, mert a földhivatali ügyintézésnél is fontosak.

   1. Kovács László

    Köszönöm válaszát !

    Azt szeretném még megkérdezni, hogy ha a kiutalási időszak alatt saját finanszírozásból megveszem a házat, akkor van-e arra lehetőség, hogy az OTP nekem fizesse ki az LTP-t ?

    1. Nagy Ildikó
     Nagy Ildikó

     Kedves László,
     Igen, de csak akkor, ha a kiutalási értesítő dátumát követően történik a kifizetés.

 2. Kovács László

  Kedves Ildikó !

  Előző kommentjeinkre visszatérve, most próbáltuk ezt az adásvételt nyélbe ütni, de az OTP üzletszabályzata szerint :

  (2) A lakáscélú felhasználás igazolására szolgáló dokumentumok keletkezésére és benyújtására
  vonatkozó határidők:
  a.) az OTP Lakástakarék a lakáscélú felhasználás igazolásaként olyan számlát, lakáscélú kölcsön,
  pénzügyi lízing kiváltásáról szóló vagy egyéb igazolást, illetve adásvételi szerződés vagy
  tulajdonjog visszterhes átruházására irányuló egyéb okirat alapján a vételár vagy a pénzügyi
  lízing önerejének kifizetéséről szóló okiratot fogadhat el, amely az elfogadott kiutaláshoz
  tartozó kiutalási értesítő dátumát követően, illetve felmondással történő megszűnés esetén a
  felmondásról szóló nyilatkozat lakástakarékpénztárhoz való megérkezésének napját követően
  keletkezett.

  De a hatályos kormányrendelet is igy rendelkezik : 15/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet
  a lakás-előtakarékosság állami támogatásáról 7.§. 5.bek.

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves László,
   Ez egybevág azzal, amit írtam, mert a rendelkezés szerint
   “egyéb igazolást, illetve adásvételi szerződés vagy tulajdonjog visszterhes átruházására irányuló egyéb okirat alapján a vételár vagy a pénzügyi lízing önerejének kifizetéséről szóló okiratot fogadhat el, amely az elfogadott kiutaláshoz tartozó kiutalási értesítő dátumát követően, illetve felmondással történő megszűnés esetén a felmondásról szóló nyilatkozat lakástakarékpénztárhoz való megérkezésének napját követően keletkezett.”

   Tehát nem az adásvételi szerződés kelte számít, hanem az adásvételi szerződésen alapuló vételár kifizetéséről szóló okiratnak a kelte. Az adásvételi szerződés lehet korábbi, ha van kifizetetlen vételár hátralék, amit a kiutalási értesítő keltét követően fizet ki. Ezért írtam, hogy csak akkor oldható meg, ha a kiutalási értesítő dátumát követően történik a kifizetés.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!