Néhány napon múlhat, hogy fizet a lakástakarék – Nagyon figyelj erre!

Néhány napon múlhat, hogy fizet a lakástakarék – Nagyon figyelj erre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-17 Frissítve: 2021-07-01
 

„A lakástakarék szerződésem most novemberben jár le, és várhatóan a kiutalásra jövő februárban kerül sor. De nem tudtunk addig várni az ablakcserével, októberben ezt meg is tettük, még a hideg idő beköszönte előtt. A kérdés, hogy az októberi keltezésű számlát utólagosan el lehet-e számolni?” A kérdésre szakértőnk adja meg a választ.

Teljesen érthető az ügyfél kérdése, hiszen egy ilyen jellegű felújítást valóban célszerű minél hamarabb végrehajtani. Azonban sajnos a lakástakarékpénztárak szabályzata úgy szól, hogy a számlák utólagos befogadására nincs mód. Általánosságban azt nézik, hogy mikor kezdődik a kiutalási időszak, ez pedig nem más, mint az LTP megtakarítási időszakának vége.

Vegyük alapul, hogy a kérdező annak idején egy 4 éves lakástakarékot kötött, ami azt jelenti, hogy a szerződés megkötéséhez képest 45-49 hónapig kell befizetést teljesíteni a számlára. Ahogy ez az időszak lejár, akkor indul a kiutalási időszak, ami a kérdező esetében 3 hónapos.

A lakástakarékoknál alkalmazott gyakorlat szerint, ha most novemberben járt le a megtakarítási időszak, akkor olyan számlát tudnak befogadni egy felújításkor, aminek legkorábbi dátuma a lakástakaréktól kapott kiutalási értesítő levél dátumával egyező vagy azt követő nap. Sok példát láttunk a lakástakarékpénztáraknál, és itt napokon is múlhat, hogy elfogadnak-e egy számlát vagy sem.

A jövőt illetően jó tanács, hogy próbáljuk úgy alakítani a felújítási-korszerűsítési munkálatokat, hogy az igazoláshoz szükséges számlákat a fent leírt értesítő után szerezzük be. Ezt érdemes leegyeztetni a kivitelezővel, hogy a számla kiállításának dátuma is ehhez igazodjon. Sajnos most nem lehet mit tenni, hiszen a novemberi lejáratú LTP-nél egy októberi számlát nem engednek befogadni.

Más a helyzet például egy ingatlan adásvételi szereződésnél. Ekkor ugyanis nem számlát kell bemutatni, hanem egyrészt az adásvételi szerződést, amelynek dátuma lehet korábbi. A lényeg, hogy még legyen olyan vételárrészlet, aminek kifizetése a kiutalási értesítő utánra esik.

Másként fogalmazva, ha októberben vettek egy lakást, és akkori az adásvételi szerződés is, viszont a vételárat a vevő még nem fizette ki teljesen. Azt a vételárrészletet, amelynek kifizetése megtörtént az LTP kiutalási időszaka előtt, a lakástakarék terhére természetesen nem lehet elszámolni, viszont ha a kiutalási időszak utánra esik a vételárrészlet kifizetése, akkor azt már igen.

A most lejáró LTP szerződéseknél általános 3 hónapos kiutalási időszakot persze ki kell várni, amit követően az adásvételi szerződésben szereplő értéket a pénztár, mint vételárrészletet közvetlenül az eladónak tudja utalni.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy melyik a legjobb lakástakarék ajánlat számodra!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés