Betöltés

Neked is 10 ezer forintba kerül a banki elszámolás?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-16

Kisebb káosz alakult ki az elmúlt napokban a deviza hiteles elszámolások kapcsán. Kinek kell bemennie a bankjához, hogy elszámolást kapjon? Kinek kell ezért 10 ezer Ft-ot fizetnie? Mennyi esély van rá, hogy a kedvezményesen végtörlesztettek tényleg visszatérítésben részesüljenek? Nekik egyáltalán érdemes fizetni az elszámolásért? A deviza alapú hitellel (valaha) rendelkező ügyfelek többségének semmi dolga nincs!

A kedvezményesen végtörlesztőknek tényleg be kell menni a bankba, ha elszámolást akarnak kapni

Aki anno deviza alapú hitelét kedvezményes árfolyamon fizette vissza – ez 2011 utolsó negyedévében, valamint 2012 év elején történhetett –, annak kérnie kell az elszámolást a bankjától. Ilyen eset csak a deviza alapú jelzáloghiteleknél jöhetett szóba, tehát akinek más típusú hitele volt, annak nincs teendője, ha hitele visszatérítéssel érintett, akkor automatikusan megkapja az elszámolást.

Azaz, nem kell kérnie például annak,

 • akinek autóhitele (lízingje), személyi kölcsöne, forint alapú hitele van vagy volt,
 • aki deviza alapú jelzáloghitelét nem kedvezményes, hanem az aktuális piaci árfolyamon fizette vissza.

Ha kedvezményesen végtörlesztettél, nem biztos, hogy fizetned kell az elszámolásért

Legrosszabb esetben 10 ezer Ft-ot kell fizetni az elszámolás elkészítéséért. Ez az az eset, amikor a kedvezményes végtörlesztés még részben sem másik forint hitelből történt. A 10 ezer Ft-ot csak akkor kapja vissza az ügyfél, ha az elszámolásból az derül ki, hogy van még visszatéríthető összeg.

Amennyiben a végtörlesztés másik forint hitelből történt, úgy az elszámolást ingyen elkészíti a bank. De ekkor sem automatikus, hanem kérnie kell az adósnak!

Hogy egyáltalán számíthatsz-e visszatérítésre a bankodtól, azt az alábbi kalkulátor segítségével megnézheted!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Aki kedvezményesen végtörlesztett, semmiképp ne menjen üres kézzel a bankfiókba!

Amennyiben a fentiekből adódóan ingyen kérheti az adós az elszámolást a bankjától, akkor se menjen üres kézzel! Bár fizetni nem kell az ügyintézésért, de ez esetben bizonyítani kell, hogy a kedvezményes végtörlesztés legalább részben másik forint hitelből történt. Tehát vigye magával a forint hitelre vonatkozó banki kölcsönszerződést, illetve közjegyzői okiratot! Ha ez két külön szerződést jelent, akkor a legjobb, ha mindkettővel készülünk!

Érdemes-e kifizetni a 10 ezer Ft-ot?

A piacinál kedvezőbb árfolyamon végtörlesztő ügyfelek esetében a visszatéríthető összegből a bank jogosult levonni az árfolyamkülönbségből elért vagyoni előnyt. Azaz a visszatérítés összegét csökkenti az a pénzösszeg, amit a kedvezményes árfolyam következtében nyertek anno. Erre a Magyar Nemzeti Bank is felhívja a figyelmet a honlapján közzétett tájékoztatásban.

Ebből az következik, hogy az esetek túlnyomó többségében nem fognak konkrét visszatérítésben részesülni ezek az ügyfelek, hiszen a végtörlesztésen elért előny nagyobb, mint amennyit a visszatérítésből kapnának. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy még ők tartoznak a banknak, azaz utólag már nem követeli a bank a különbözetet.

Az, hogy valakinek érdemes-e egyáltalán ezt a díjat kifizetni és kérnie az elszámolást, konkrét számítások nélkül nehéz megmondani. Azonban azok nagyobb eséllyel számíthatnak ténylegesen visszatéríthető összegre, akiknek a kedvezményes végtörlesztés időpontjában már csekély volt a fennálló tőketartozás összege a felvett összeghez képest. Azaz például hitelüket régóta fizették, esetleg a futamidő alatt előtörlesztettek. Ezen felül növeli a tényleges visszatérítés esélyét, ha többször történt egyoldalú kamatemelés a futamidő során.

A fentiek sem jelentenek garanciát arra, hogy aki kedvezményesen végtörlesztett, az biztosan számíthat pénzre a bankjától. Aki kéri az elszámolás elkészítését, az idén novemberben fogja megkapni az erre vonatkozó tájékoztatást a bankjától.

Akinek követeléskezelő vette át tartozását, annak is van teendője

Ha a hiteltartozás követeléskezelőhöz került, akkor az elszámolást az adott hitelre a bank fogja elkészíteni, mégpedig automatikusan, amelyet meg is küld az adósnak. Az elszámolás érvényesítését viszont az adósnak kell kérnie a követeléskezelőnél. Azaz például, ha az elszámolásból az derül ki, hogy jár visszatérítés, az adós kérésére érvényesíti a követeléskezelő. Ez ingyenes, nem kell érte az adósnak fizetni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 hír, amiről lemaradhattál a héten, ha lakást vásárolnál

2019. 11. 10.

Az ingatlanvásárlás egy család életében általában a legnagyobb értékű tranzakció, ezért nagyon fontos a pénzügyileg jó döntés meghozatala, különösen, ha hitelfinanszírozással történik a vétel. A jó döntéshez adtunk a héten...

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország kis ország?

  Magyarország kis ország? Megkérdeztük Dragomán Györgyöt (irodalmár), Somogyi Zoltánt (szociológus) és Ungváry Krisztiánt (történész), hogy mi jut eszébe e kérdésről. A következő napokban az ő... The post Magyarország kis ország? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.