Betöltés

Neked is 10 ezer forintba kerül a banki elszámolás?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-16

Kisebb káosz alakult ki az elmúlt napokban a deviza hiteles elszámolások kapcsán. Kinek kell bemennie a bankjához, hogy elszámolást kapjon? Kinek kell ezért 10 ezer Ft-ot fizetnie? Mennyi esély van rá, hogy a kedvezményesen végtörlesztettek tényleg visszatérítésben részesüljenek? Nekik egyáltalán érdemes fizetni az elszámolásért? A deviza alapú hitellel (valaha) rendelkező ügyfelek többségének semmi dolga nincs!

A kedvezményesen végtörlesztőknek tényleg be kell menni a bankba, ha elszámolást akarnak kapni

Aki anno deviza alapú hitelét kedvezményes árfolyamon fizette vissza – ez 2011 utolsó negyedévében, valamint 2012 év elején történhetett –, annak kérnie kell az elszámolást a bankjától. Ilyen eset csak a deviza alapú jelzáloghiteleknél jöhetett szóba, tehát akinek más típusú hitele volt, annak nincs teendője, ha hitele visszatérítéssel érintett, akkor automatikusan megkapja az elszámolást.

Azaz, nem kell kérnie például annak,

 • akinek autóhitele (lízingje), személyi kölcsöne, forint alapú hitele van vagy volt,
 • aki deviza alapú jelzáloghitelét nem kedvezményes, hanem az aktuális piaci árfolyamon fizette vissza.

Ha kedvezményesen végtörlesztettél, nem biztos, hogy fizetned kell az elszámolásért

Legrosszabb esetben 10 ezer Ft-ot kell fizetni az elszámolás elkészítéséért. Ez az az eset, amikor a kedvezményes végtörlesztés még részben sem másik forint hitelből történt. A 10 ezer Ft-ot csak akkor kapja vissza az ügyfél, ha az elszámolásból az derül ki, hogy van még visszatéríthető összeg.

Amennyiben a végtörlesztés másik forint hitelből történt, úgy az elszámolást ingyen elkészíti a bank. De ekkor sem automatikus, hanem kérnie kell az adósnak!

Hogy egyáltalán számíthatsz-e visszatérítésre a bankodtól, azt az alábbi kalkulátor segítségével megnézheted!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Aki kedvezményesen végtörlesztett, semmiképp ne menjen üres kézzel a bankfiókba!

Amennyiben a fentiekből adódóan ingyen kérheti az adós az elszámolást a bankjától, akkor se menjen üres kézzel! Bár fizetni nem kell az ügyintézésért, de ez esetben bizonyítani kell, hogy a kedvezményes végtörlesztés legalább részben másik forint hitelből történt. Tehát vigye magával a forint hitelre vonatkozó banki kölcsönszerződést, illetve közjegyzői okiratot! Ha ez két külön szerződést jelent, akkor a legjobb, ha mindkettővel készülünk!

Érdemes-e kifizetni a 10 ezer Ft-ot?

A piacinál kedvezőbb árfolyamon végtörlesztő ügyfelek esetében a visszatéríthető összegből a bank jogosult levonni az árfolyamkülönbségből elért vagyoni előnyt. Azaz a visszatérítés összegét csökkenti az a pénzösszeg, amit a kedvezményes árfolyam következtében nyertek anno. Erre a Magyar Nemzeti Bank is felhívja a figyelmet a honlapján közzétett tájékoztatásban.

Ebből az következik, hogy az esetek túlnyomó többségében nem fognak konkrét visszatérítésben részesülni ezek az ügyfelek, hiszen a végtörlesztésen elért előny nagyobb, mint amennyit a visszatérítésből kapnának. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy még ők tartoznak a banknak, azaz utólag már nem követeli a bank a különbözetet.

Az, hogy valakinek érdemes-e egyáltalán ezt a díjat kifizetni és kérnie az elszámolást, konkrét számítások nélkül nehéz megmondani. Azonban azok nagyobb eséllyel számíthatnak ténylegesen visszatéríthető összegre, akiknek a kedvezményes végtörlesztés időpontjában már csekély volt a fennálló tőketartozás összege a felvett összeghez képest. Azaz például hitelüket régóta fizették, esetleg a futamidő alatt előtörlesztettek. Ezen felül növeli a tényleges visszatérítés esélyét, ha többször történt egyoldalú kamatemelés a futamidő során.

A fentiek sem jelentenek garanciát arra, hogy aki kedvezményesen végtörlesztett, az biztosan számíthat pénzre a bankjától. Aki kéri az elszámolás elkészítését, az idén novemberben fogja megkapni az erre vonatkozó tájékoztatást a bankjától.

Akinek követeléskezelő vette át tartozását, annak is van teendője

Ha a hiteltartozás követeléskezelőhöz került, akkor az elszámolást az adott hitelre a bank fogja elkészíteni, mégpedig automatikusan, amelyet meg is küld az adósnak. Az elszámolás érvényesítését viszont az adósnak kell kérnie a követeléskezelőnél. Azaz például, ha az elszámolásból az derül ki, hogy jár visszatérítés, az adós kérésére érvényesíti a követeléskezelő. Ez ingyenes, nem kell érte az adósnak fizetni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. tarr41

  Furcsa dolgokat tapasztalok a Raiffeizen körül a deviza alapu jelzálog elszámolása körül. Eddig ugy tudtam,hogy akinek hitele már lezárult,mert piaci árfolyamon azt (ujabb forinthitel felvéltellel )kifizette
  elegendő ha közli a bankal ha lakcimében számlaszámában változás történt. Ezt tettem ajánlott levélben. Választ kaptam rá,hogy menjek be a abban a bankban ahol a hitelt annakidején felvettem és ott nyilatkozzak.
  Ma ezt tettem,mire az adategyeztetést követően azt a felvilágositást kaptam,hogy csak a kedvezményel végtörlesztetteknek kell nyilatkozni.Majd ha jön a banki elszámoló irat azzal kell ujra megjelenni a bankfiókban és nyilatkozni arról,hogy elfogadom-e az elszámolást és csak ezt követően utalják ki a
  visszajáró összeget. Hát én ezt nem igy tudom mert a bank 15.napon belül köteles a kiszámolt összeget a számlámra fizetni és nekem a levél kézhezvételétől számitott 30.napon belül emelhetek az elszámolás ellen panaszt ott ahol azt kiszámolták és akkor küldenek részletes
  tájékoztatást a számitásról.Nade most a Raiffeizen eddig nem hajlandó utalni egy filélrt sem. Ki nem érti jól a jogszabályt? én vagy a bank sumákol?

 2. tarr41

  Ugy tudtam,hogy aki már kifztette deviza alapú jelzálog kölcsönét,(mert ujabb forintalapú hitelt vett igénybe) elegendő ha közli a bankjával a lakcimé-
  ben vagy banki számlaszámában változás történt és akkor a visszajáró összeget ide utalják kapja az értesitő levelet. Jött a bejelentésemre a válasz,hogy azt csak a bankfiókban személyesen tehetem meg.Bementem a bankba a mai nap,mire közölték,hogy egyenlőre nem érdeklik,hogy mely
  bankszámlámtra kérem a pént,mert előbb az el-
  számolási értesitővel menjek be és ha abban lévő összeget elfogadom fogják csak kutani a visszajáró összeget,ha nem akkor kérhetem annak részletes elszámolásást,de ha azzal sem
  értenék egyet mehetek panasszal a MNB-hoz,de pénz még ekkor sem utalnak.
  Hát én ezt nem igy tudom,mert az elszámolást
  követő 15.napon belül a bank köteles utalni, nekem meg az a jogom,hogy 30 napon belül eldöntsem egyetértek-e az elszámolással va vagy nem. Na most ki érti fére a jogszabályt?

 3. Ágota

  Lakáscélú svájci frankos devizahitelemet kedvezményesen törlesztettem részben úgy, hogy felét saját önerőből előtörlesztettem ill. a másik felére igénybe vettem forint lakáscélú alapú hitelt, amit azóta már kifizettem, lezártam. Érdemes bemenni a bankba, hogy visszatérítést kapjak? Kell fizetni érte?

 4. gzakanyi

  Amennyiben a hitel végtörlesztése magánszemély által nyújtott segítséggel történt (kölcsönszerződést van), akkor kell fizetni a 10.000Ft-t, vagy nem, ha igényt nyújtok be a banknál az elszámolásra?
  Köszi.

 5. bankmonitor.hu

  @tarr41: Amennyiben a hitel megszűnt, és az érintett banknál már nem vezet az ügyfél számlát, úgy az ügyfélnek be kell jelentenie, hogy mely számlára (vagy készpénzben) kéri az összeget, és ezen bejelentéstől számított 15 napon belül kell a banknak utalnia. Amennyiben még vezet az érintett banknál számlát, úgy az elszámolás megküldését követő 15 napon belül kell a banknak intézkednie az összeg jóváírásáról.

 6. bankmonitor.hu

  @gzakanyi: Kell fizetni, amennyiben kedvezményes árfolyamon végtörlesztett. Csak akkor ingyenes az elszámolás elkészítése, ha pénzügyi intézménnyel kötött az ügyfél forint alapú hitelszerződést, kifejezetten a deviza alapú hitel kiváltásának céljából.

 7. nama

  Lakáscélú eurós devizahitelemet aktuális árfolyamon – tehát nem kedvezményesen – végtörlesztettem 2012. augusztusában saját erőből. Ebben az esetben kell-e kérni az elszámolást, ill. ki kell-e fizetni érte a 10000.-Ft-ot? Köszönettel:nama

 8. bankmonitor.hu

  @nama: Nem kell külön kérni az elszámolást és a 10 ezer forintot sem kell kifizetni.

 9. zazie

  Kedvezményes végtörlesztés esetén a cikk szerint nem fordulhat elő az a helyzet, hogy az “Elszámolás” végeredménye az, hogy még a végtörlesztőnek kellene befizetnie egy eseteleges különbözetet.
  Ez egy remélt helyzet, vagy erre van jogszabály?
  Köszönettel: Zazie,Kedvezményes végtörlesztés esetén a cikk szerint nem fordulhat elő az a helyzet, hogy az “Elszámolás” végeredménye az, hogy még a végtörlesztőnek kellene befizetnie egy eseteleges különbözetet.
  Ez csak egy feltételezés, vagy erre van jogszabály?
  Köszönettel: Zazie

 10. bankmonitor.hu

  @zazie: Kedvezményes végtörlesztés esetén a jogszabály kiköti, hogy az elszámolás eredményeként a fogyasztónak befizetési kötelezettsége nem keletkezhet.

 11. ubialbi

  Kedvezményes végtörlesztés esetén a cikk szerint nem fordulhat elő az a helyzet, hogy az “Elszámolás” végeredménye az, hogy még a végtörlesztőnek kellene befizetnie egy eseteleges különbözetet. Ez egy remélt helyzet, vagy erre van jogszabály? Köszönettel: Zazie,
  Ugyannerre a kèrdèsre szeretnèk vàlaszt kapni.Köszönettel: ubialbi

 12. Tapika

  Szeretném kérdezni.hogy én 2007-ben vettem fel svájci frank alapú szem.kölcsönt ami 2014-ben járt volna le de 2010 május környékén kifizettem jár e visszatérítés?kell -e nekem kérni az elszámolását illetve kell-e 10 ezer ft-ot fizetnem.Köszönöm.,Én 2007-ben vettem fel szem.kölcsönt svájci frank alapút amit 2010-ben kifizettem.(tavaly járt volna le egyébként)számíthatok e valami visszatérítésre?

 13. bankmonitor.hu

  @ubialbi: Az elszámolásra vonatkozó törvény szabályozza azt is,hogy ezekben az esetekben az eredménytől függetlenül az ügyfélnek befizetési kötelezettsége nem keletkezhet.

 14. bankmonitor.hu

  @Tapika: Nem kell kérnie és fizetni sem kell érte, automatikusan meg fogják küldeni az elszámolást.

 15. Tapika

  Köszönöm szépen válaszát!

 16. Gabriella

  Van olyan formanyomtatvány amin lehet kérni a végtörlesztést?

 17. bankmonitor.hu

  @Gabriella: Igen, mindig az érintett bank saját formanyomtatványát lehet használni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dollár le, arany fel

  Kína nagyhatalmi érdekekből stabil világpénzzé akarja tenni a jüant, hozzájárulva a dollár trónfosztásához. Az amerikai fizetőeszköznek áll ugyan egyelőre a világ, de már nem sokáig....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.