Betöltés

Nem csak idehaza ketyeg a nyugdíjbomba

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-22

A nyugdíjhelyzet várható romlása nem új keletű probléma-felismerés. Ráadásul nem csak Magyarországot érinti: a világ szinte minden országában ketyeg a nyugdíjbomba. Van, ahol még a magyarországinál is nagyobb gondban van a nyugdíjrendszer. De mit tehetsz ellene te magad, hogy ne érintsen negatívan ez a globális probléma?

A világ szerencsére fejlődik: egyre több betegségre találunk megoldást, az általános higiénés körülmények is szinte az egész földön javulnak. Ennek következtében egyre tovább élünk. 100 évesnek lenni már egyáltalán nem akkor szenzáció, mint akár néhány évvel ezelőtt volt. Lehet, hogy a 80 lesz az új 50? Ettől azért messze vagyunk, de az idősek számának növekedése problémákat is felvet.

Magyarországi nyugdíj

Ahogyan azt már többször megírtuk, a magyar nyugdíjrendszer felosztó-kirovó elvű. Azaz a mindenkori nyugdíjasok nyugdíját az épp aktívan dolgozók fizetik a bérüket terhelő levonásokon keresztül. (Tehát aktív dolgozókén nem a saját nyugdíjunkat fizetjük előre, hanem már valamelyik nyugdíjas ellátásba „segítünk be”.)

Emiatt minekünk, magyaroknak nem csak az a fontos, hogy tovább élünk, hanem az is, hogy egy nyugdíjasra, mennyi aktív dolgozó jut. Magyarországon várhatóan ez az arany tolódik el: sokkal több nyugdíjas lesz, míg az aktív dolgozók száma folyamatosan fogy. Erre a mindenkori döntéshozók egyik válasza lehet a nyugdíjkorhatár kitolása, illetve a nyugdíjak csökkentése. Ezért fontos, hogy nyugdíjra külön, dedikált megtakarítással készüljünk, ami független az állami nyugdíjtól.

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik

Nem csak Magyarországon ketyeg a nyugdíjbomba, hanem ez világszintű probléma. Lényegi különbség azonban, hogy külföldön általában más típusú nyugdíjrendszer működik (itt összeszedtük a legjobb megoldásokat). Van, ahol ugyanúgy az állami nyugdíjrendszer a meghatározó, de nem kevés országban az önkéntes megoldások (általában valamilyen magán- vagy vállalati nyugdíjpénztári rendszer) dominálnak.

Ahol az önkéntes nyugdíjmegoldások dominálnak, ott kevésbé meghatározó hogyan alakul az aktívan dolgozók, illetve nyugdíjasok aránya. Viszont annál fontosabb kérdés, hogy nyugdíjra összespórolt vagyon vajon 20, vagy még 30 évig kell, hogy elégnek lennie.

A Mercer, egy globális tanácsadó cég 2015-ben a globális nyugdíjhiányt 70 billió dollárra becsülte. Ez felfoghatatlanul nagy szám, de szerintük 2050-re ez a hiány 400 billió dollárra fog emelkedni. Ez jól szemlélteti a probléma súlyosságát.

A grafikonból látható, hogy fejlődő és fejlett országokat egyaránt nyomasztó a várható nyugdíjhelyzet. Ráadásul ez csak egy rövid válogatás a világ országaiból.

Például a változó világunkban egy biztos pontnak tekintett Svájcot sem kerüli el a probléma. Ráadásul a szeptemberben tartott népszavazáson az alpesi ország polgárai elutasították a tervezett nyugdíjreformot. Pedig ott az elmúlt időszakban születtek olyan felelősségteljes döntések, hogy elutasították az alapjövedelmet, a több szabadnapot és a szociális kiadások (például egészségügyi ellátás) önerejének csökkentését is. Mit várhatunk akkor a világ többi részén?

3 Hozzászólás

 1. obsitos

  Így ránézve a gyönyörű grafikonra, INDIA áll a legjobban : NEM HIÁNYZIK SEMMI !!! 🙂

 2. Juliusz48

  Érdekes, hogy India kétszer is szerepel a táblázatban eltérő értékkel.

 3. bankmonitor.hu

  @obsitos; @Juliusz48: Elnézést kérünk a hibáért, javítottuk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Mindent az önkéntes nyugdíjpénztárról

2018. 07. 06.

A nyugdíj célú megtakarítások legnagyobb vonzerejét a befizetések utáni 20%-os adójóváírás adja. Három ilyen nyugdíj célú megtakarítás létezik: nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár. Többször összehasonlítottuk őket már, de most...

Hitel vagy nyugdíj, hasznos tanácsokról írtunk a héten!

2018. 07. 01.

Számos beszámolónk jelent meg a héten, ezek közül szemezgettünk a mostani összeállításhoz. Legyen szó egy lakáshitel felvétele előtt állóról, vagy már egy adósról, esetleg egy nyugdíj-megtakarítóról, mutattunk olyan érdekességeket, melyekkel...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.