Nem csak idehaza ketyeg a nyugdíjbomba

szerző: Kerezsi Tibor
2017. 10. 22.

A nyugdíjhelyzet várható romlása nem új keletű probléma-felismerés. Ráadásul nem csak Magyarországot érinti: a világ szinte minden országában ketyeg a nyugdíjbomba. Van, ahol még a magyarországinál is nagyobb gondban van a nyugdíjrendszer. De mit tehetsz ellene te magad, hogy ne érintsen negatívan ez a globális probléma?

A világ szerencsére fejlődik: egyre több betegségre találunk megoldást, az általános higiénés körülmények is szinte az egész földön javulnak. Ennek következtében egyre tovább élünk. 100 évesnek lenni már egyáltalán nem akkor szenzáció, mint akár néhány évvel ezelőtt volt. Lehet, hogy a 80 lesz az új 50? Ettől azért messze vagyunk, de az idősek számának növekedése problémákat is felvet.

Magyarországi nyugdíj

Ahogyan azt már többször megírtuk, a magyar nyugdíjrendszer felosztó-kirovó elvű. Azaz a mindenkori nyugdíjasok nyugdíját az épp aktívan dolgozók fizetik a bérüket terhelő levonásokon keresztül. (Tehát aktív dolgozókén nem a saját nyugdíjunkat fizetjük előre, hanem már valamelyik nyugdíjas ellátásba „segítünk be”.)

Emiatt minekünk, magyaroknak nem csak az a fontos, hogy tovább élünk, hanem az is, hogy egy nyugdíjasra, mennyi aktív dolgozó jut. Magyarországon várhatóan ez az arany tolódik el: sokkal több nyugdíjas lesz, míg az aktív dolgozók száma folyamatosan fogy. Erre a mindenkori döntéshozók egyik válasza lehet a nyugdíjkorhatár kitolása, illetve a nyugdíjak csökkentése. Ezért fontos, hogy nyugdíjra külön, dedikált megtakarítással készüljünk, ami független az állami nyugdíjtól.

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik

Nem csak Magyarországon ketyeg a nyugdíjbomba, hanem ez világszintű probléma. Lényegi különbség azonban, hogy külföldön általában más típusú nyugdíjrendszer működik (itt összeszedtük a legjobb megoldásokat). Van, ahol ugyanúgy az állami nyugdíjrendszer a meghatározó, de nem kevés országban az önkéntes megoldások (általában valamilyen magán- vagy vállalati nyugdíjpénztári rendszer) dominálnak.

Ahol az önkéntes nyugdíjmegoldások dominálnak, ott kevésbé meghatározó hogyan alakul az aktívan dolgozók, illetve nyugdíjasok aránya. Viszont annál fontosabb kérdés, hogy nyugdíjra összespórolt vagyon vajon 20, vagy még 30 évig kell, hogy elégnek lennie.

A Mercer, egy globális tanácsadó cég 2015-ben a globális nyugdíjhiányt 70 billió dollárra becsülte. Ez felfoghatatlanul nagy szám, de szerintük 2050-re ez a hiány 400 billió dollárra fog emelkedni. Ez jól szemlélteti a probléma súlyosságát.

A grafikonból látható, hogy fejlődő és fejlett országokat egyaránt nyomasztó a várható nyugdíjhelyzet. Ráadásul ez csak egy rövid válogatás a világ országaiból.

Például a változó világunkban egy biztos pontnak tekintett Svájcot sem kerüli el a probléma. Ráadásul a szeptemberben tartott népszavazáson az alpesi ország polgárai elutasították a tervezett nyugdíjreformot. Pedig ott az elmúlt időszakban születtek olyan felelősségteljes döntések, hogy elutasították az alapjövedelmet, a több szabadnapot és a szociális kiadások (például egészségügyi ellátás) önerejének csökkentését is. Mit várhatunk akkor a világ többi részén?

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. obsitos

  Így ránézve a gyönyörű grafikonra, INDIA áll a legjobban : NEM HIÁNYZIK SEMMI !!! 🙂

  2017.10.22.15:02

 2. Juliusz48

  Érdekes, hogy India kétszer is szerepel a táblázatban eltérő értékkel.

  2017.10.22.21:46

 3. bankmonitor.hu

  @obsitos; @Juliusz48: Elnézést kérünk a hibáért, javítottuk.

  2017.10.25.08:26

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

2018. 06. 17.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Elszáll a nyugdíjkorhatár, de több nyugdíjunk lesz?

2018. 06. 15.

Egy friss elemzés rendkívül erős megállapítást tett, eszerint olyan kemény helyzet elé állítja a társadalom öregedése a nyugdíjrendszert, hogy 2015 és 2050 között az OECD országokban átlagosan 8,4 évvel kellene...

A nyugdíj-kiegészítést a következő befektetések hozzák össze

2018. 06. 10.

Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Ma ezek a dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítások, amiket az állam is támogat 20%-os adójóváírással. De melyiknél mibe kerül a befizetett pénz? Végső soron milyen...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.