Betöltés

Íme 10 ország, ahol a legjobb nyugdíjasnak lenni!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-21

Már nyolcadik éve készíti el a Mercer tanácsadó cég több mint két tucat ország nyugdíjrendszerének az átvilágítását. A céljuk elsősorban az volt, hogy mutatószámok felhasználásával összehasonlíthatóvá tegyék az eltérő nyugdíjrendszereket. Másrészt rámutassanak a hiányosságokra, és ezzel a következő évtizedek reformjainak útját is kikövezzék. Az indexük alapján megtudhatjuk, hogy melyek a legjobb nyugdíjrendszerek, ami egyet jelent azzal, hogy megfelelő nyugdíjat kapok, a rendszer sokáig fenntartható és ezzel együtt megbízhatok benne.

[featured-cnt-img type=”slider” design=”design-4″ fa_icon_color=”#fff” content_words_limit=”100″ orderby=”menu_order” order=”ASC” cat_id=”874″ slides_column=”1″ autoplay=””false”” infinite=””false”” image_style=”circle”]

 

Magyarország nem került fel a listára, de ettől még nincs semmi sem veszve. Minden lehetőség megvan rá, hogy a szerény állami nyugdíjat megtakarítással kipótoljuk. Nézd meg az alábbi kalkulátorunkat, és megtudhatod, mire számíthatsz! Nem késő döntésre jutni, mert még mindig befutó lehetsz a legfeljebb 150 000 forintos állami támogatásra.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
12 Hozzászólás
 1. Szergej

  igen orbán ellopta az MSZP által előrelátóan megalapított nyugdíjkasszák 3000 milliárd tényleges nyugdíj megtakarítását, és elköltötték egy szálig nem államadósság csökkentésre. Azóta is minden évben elköltik az addig évente félretett 250-300 milliárdot. Ezzel tönkre tették a nyugdíjunkat. A 6 évük óta ez már 6000 milliárd lenne, az alapok jó működtetése révén (amiről orbánék hazudtak).
  Talán a stadionok ebből épülnek.
  Az ígért nyugdíjszámlákat sem hozták létre, mert nincs is tényleges megtakarítás.
  Helyette hoztak törvényeket, hogy a családtagok kötelesek eltartani a szegényebb rokonokat.

 2. Kis Ida

  Jó lenne emlékezni is, nem csak nosztalgiázni!
  A kormány vissza szerezte a bankoktól a nyugdíjasok megtakarításait! Ezért garantált állami nyugdíjat ad!
  Mit adtak a tönkrement nyugdíjbiztosítók a tagjaiknak? Tetszik emlékezni?
  Adtak-e kártérítést a nyugdíjkasszák azért, hogy három éven át a befizetett összegek negatív hozamot adtak?
  Megszabadította nyugdíjkasszákat kb 800 olyan vezető és dolgozó bérének kifizetésétől, amit eddig a nyugdíj befizetők fizettek ki!
  Ez bizony hatalma érvágás a világ pénzügyi szektorainak!
  És azóta ezt a példát sok helyen követték már!
  És épültek stadionok? Ha ezek bekerülési költségét mind szétosztják – de kinek? – fejenként néhány ezer forint jutna és nem lennének stadionok!
  Az meg, hogy a családtagok (mondjuk inkább úgy, hogy a gyerekek) kötelesek eltartani az erre képtelen szüleiket, nem is kell/ene/ törvény! Ez a világ legtermészetesebb dolga kell legyen! Nem hiszem, hogy van valaki, aki az éhező apja – anyja megsegítése helyett inkább welnesszezik 200 ezerért!

 3. Zsolt

  A kötelező nyugdíjpénztárak rendszerét nem azért kellett megszüntetni, mert Orbánék el akarták venni ezeket a megtakarításokat, hanem mert a konstrukció még hosszú éveken keresztül tovább növelte volna a költségvetés hiányát, amit az ország nem tehetett meg.
  A konstrukció lényege az volt, hogy a folyó befizetések nyugdíj felhasználása mellett legyen egy felhalmozódó személyes alap, ami befektetésként működik és az állami nyugdíj mellett kiegészítő jövedelmet biztosít, anélkül, hogy ez a jövőbeni kifizetés az államot terhelné. A probléma pont ebből a több évtizednyi idő eltérésből adódott, hiszen a folyó nyugdíj kifizetésre fordított nyugdíjjárulék bevétel a pénztári befizetések összegével csökkent. Mivel minden munkába lépőnek kötelező volt a nyugdíjpénztári tagság + a nem új munkavállalók is választhatták, így időben egyre nagyobb összeg esett ki a folyó nyugdíj finanszírozásból tovább növelve a költségvetési hiányt. Az gondolom bárki számára belátható, hogy nem tényleges megtakarítás és befektetés az, ami a másik oldalon bevételkiesést jelent, amit finanszírozni kell, az adósság növekedésével, valamint ennek kamatterhével. A rendszer az előzőkben írtak miatt egyszerűen fenntarthatatlan volt, és meg kellett szüntetni. A 3000 milliárd Ft összeget ténylegesen nem megtakarításként kell tekinteni (bár az egyén szintjén ez valóban annak tűnik), hanem hiányzó járulékbevételnek, amit vissza kell(ett) irányítani a költségvetésbe. Az, hogy ennek a felhasználása megfelelő volt-e, másik történet, de a lényeg a rendszer fenntarthatatlansága volt az adott költségvetési, finaszírozási stb. helyzetben. Egy ilyen konstrukciót csak olyan országban lett volna szabad bevezetni, amelyiknek a költségvetése belső átcsoportosítással, külső eladósodás nélkül évtizedekig ki tudja egészíteni a folyó kifizetésekhez szükséges, de a pénztári befizetések miatt hiányzó járulék összeget.
  Még néhány dolog a pénztárakkal illetve tagokkal kapcsolatban:
  1) A kötelező nyugdíjpénztári befizetést teljesítők pont annyi fizetést teljesítettek, mint azok, akik nem léptek be a rendszerbe és minden nyugdíjjal kapcsolatos kötelező fizetésüket járulékként teljesítették. 2) Az infláció feletti reálhozam kifizetésével a pénztártagok megkapták a befektetésük addigi hasznát, tehát tényleges veszteség nem érte őket.

 4. petersmith

  Önt hölgyem a kommentjéből ítélve szívesen megkérdezném hogy most melyik országban él??? És akkor finom vagyok és udvarias, ha azt mondom görbe tükörben lát sok mindent.

 5. somima

  “Minden lehetőség megvan rá, hogy a szerény állami nyugdíjat megtakarítással kipótoljuk.”
  Tényleg? na ezért gratulálok (pfff..) az újságírónak…ez a megjegyzés CSAK két ponton vérzik:
  1. Akkor töröljék el, vagy vegyék minimálisra a nyugdíjjárulékot és a többi béreket terhelő terheket….na ebben azért vezető helyen vagyunk… 🙁 (hurrá éljen orbanisztán)
  2. Tényleg megvan a lehetősége a bérből és fizetésből élő azon több millió embernek és családnak????, akik hónap végén még a számláikat tologatják…és sokan nagyon rosszul élnek….szándékosan nem sírtam-ríttam, de milliók élnek a létminimum alatt….na..gondolkodni is lehet néha……

 6. petersmith

  Kedves Zsolt! A probléma az hogy a Kormány megígérte hogy egy elkülönített számlán mindenkinek nyilvántartást vezet majd a kötelező magánnyugdíjpénztári megtakarításáról.Helyette “átcsatornázta” ( eltüntette valahová) a 3000 milliárd Ft-ot, de az a mai napig titok hogy hova? Tehát a Kormány hazudik és titkolózik, és meggátolja hatalmával visszaélve az átláthatóságot!!! Tudomásom szerint az 1962-63- ban születetteknek már nem kellett belépni a köt. magán. nyugdíjpénztárba. És pont az ezen éveket követő korosztály lesz akiket a versenyszféra minimálbérrel jelent be, így az állami NYP. ezeknek a munkavállalóknak 30-40 ezer Ft. havi gyalázatos nyugdíjat fog várhatóan kifizetni. Az igaz hogy aki az államiba fizette csak a járulékot az ugyanannyit fizetett mint a két helyre fizető Köt. magán Nyp.-i befizetők. De az ők befizetéseinek a feléről ami a Köt. MNYP.- be folyt be nincs semmilyen elismervény az állam részéről. Így garancia sincs hogy ezért a befizetésekért valaha is kap nyugdíjat aki egyáltalán ilyen eü. ellátás mellet meg éli azt a kort!!! “A 3000 milliárd Ft összeget ténylegesen nem megtakarításként kell tekinteni (bár az egyén szintjén ez valóban annak tűnik), hanem hiányzó járulékbevételnek, amit vissza kell(ett) irányítani a költségvetésbe. Az, hogy ennek a felhasználása megfelelő volt-e, másik történet.” Erről szerettem volna ha kifejtette volna a véleményét pedig valamivel bővebben mint láthatóan pártszimpatizáns szakértő! Persze a kibicnek semmi sem drága! De akinek a bére egy részét erre a számlára utalták annak ez forintban kifejezhető komoly veszteség!!! Én szerintem abban az évben az EU. felé ezzel a 3000 milliárddal kozmetikáztuk ki a költségvetési hiányunkba esett nagy lyukat és vége.
  Akkor most ha járulékcsökkentést vezetnek be ( Varga Mihály friss nyilatkozata alapján) a munkaadói oldalon az milyen biztonságot fog biztosítani a nyugdíj kifizetések oldalán ön szerint??? Vagy ez már nem hiba mert a mostani Orbán-Kormány ötlete?
  Még néhány dolog a pénztárakkal illetve tagokkal kapcsolatban:
  1. Akik a magánnyugdíjpénztárba fizettek azok elvesztették a nyugdíjalapul szolgáló járulékbefizetésük felét.Mert az állam nem adott semmilyen elismervényt a jóhiszeműen államiba engedett átcsatornázott összegről.
  2. A reálhozam volt akinek 12 év befizetéseivel 0 Ft. lett volt akinek 2- 3 év takarékosság után 50 ezer Ft. Tehát itt is veszteség ért sok munkavállalót.

 7. Ásvány Attila

  Kedves naiv Ida ! A Fidesz vajon az Alkotmányból miért is törölte az állami gondoskodás feltételét a nyugdijakról? –már 2012 -ben ?? Azért hogy ne kelljen garantáltan –egyáltalán semmi nyugdijat adnia !! Érted ?? Csak emlékeztettlek , hogy az általad emlitett pénztárak –NEM? SZÜNTEK MEG- igy a 800 vezető és dolgozótól való megszabaditás , nem igaz !!! Ezt a –JÓ– példát sehol a világon nem követték, jó lenne ha nemcsak a Fidesz hireit hallgatnád és olvasnád !!Nem maradsz igy szavahihető ! Ajánlom figyelmedbe –azt a cikket amiben irkálgatsz –Ime 10 ország , ahol nyugdijasnak legjobb lenni–Mercer tanácsadó cég irta. Ezek az országok már 1999-2000 -ben megoldották a stabil, garantált nyugdij kifizetéseket, amit A Fidesz skrizofén vezetője –nem is akar megoldani! Az 500 milliárdnyi magánvagyona sok mindenre elég lesz, minek törödne Ő az országgal ??? Igazam van ??
  Üdvözlettel
  egy 72 éves repszerelő

 8. Ásvány Attila

  Kedve Zsolt ! Rosszul látod az ellopott 3000 milliárdot ! Minden országban már 2000 elött is ahol az állami alapon felül magán megtakaritások vannak, müködnek az egyéni számlák! Van ahol az állami számlák is kimutatják mennyit fizettél be a 40 év alatt! Tehát hazudnak a Fideszesek mikor ezt nem akarják megcsinálni nálunk ! Plussz még ott is 4-9,5%.ot fizettnek be a bérből, és semmi mást , mégis stabil fenntartható a rendszer , mert igy éri meg nekik és igy akarják csinálni világos ??
  A befizetett összegeket 5-6 % -os befektetésekre forditják állami részvények stb.- igy a 40 év alatt befizetett 19-23 milló felmegy 37-42 millióra, amiből már lehet müködőképes és fentartható a rendszer. Más országokban nem merik ellopni sem az állami alapok pénzét sem a magánbefizetéseket ! Érted ugye ? A 3000 milliárd megtakaritott összeget -TÉNYLEGESEN KELL -megtakaritásnak tekinteni és nem csak az egyén szintjén tünik annak –ez hülyeség demagog Fidesz duma–! Azt az ellopott 2,5 milló megtakaritás kamatoztatni kellett volna , 35 év alatt mennyi lenne ?? tudod ?? nem ellopni , pláne nem törvénytelen , jog ellenes lépésekkel ! Igazam van ??
  Üdv
  egy 72 éves repszerelő

 9. Maci Laci

  A magyar állami nyugdíjrendszer nem a megtakarításra, hanem a sarcolásra épít.
  Nem véletlen, hogy a korábban nyugdíj-járuléknak nevezett és csak arra felhasználható elvonást a fideszes maffiózók átnevezték adónak. Ezt az állam (azon belül is g. O.) tetszése szerint költheti, hiszen adóbevételnek minősül, s így saját pénzeként kezeli.

 10. Ásvány Attila

  petersmith–nek !!
  1000 % .ban igazad van és teljesen korrekt amit irtál . A Szemét népnyuzó Fidesz minden akciójára ami ellenünk irányul , már évekkel elötte felkészül és igy nem tudunk ??? mit csinálni amikor lopnak , csalnak, törvényen kivül , jogsértő eszközökkel egyre nehezebb herlyzetbe hoznak minket ! Elképzelhető hogy igazából a magyarságunkat akarják ŐK IS –megsemmisiteni végleg ?? 2012-ben Alkotmányt modositanak, az állam nem köteles továbbra is gondoskodni a nyugdij ellátásról, átnevezik adónak, nincs fellelőség, az ellopott 3000 milliárdot a pénztárak semmilyen küldött közgyülése nem szavazta meg , mert nem is volt közgyülés a magán ágazat kivezetéséről. Az MNB féle maffia társaság Matolcsy vezetésével a közgyülésre hivatkozva , szüntette meg a magán befektetéseket és átrakta a Nyugdij reform alapba , majd 2013 végén megszüntette a a Nyugdij alapot és az összes ellopott IRDATLANUL NAGY MAGÁNPÉNZEK, az ÁKK tulajdonába kerültek, iletve a 3000 MILLIÁRDBÓL –500 MILLIÓ! A többit az Orbánék saját tulajdonként kezelték és volt nincs!Sokan voltak akik 2-2,5 milliót veszitettek . A beigért egyéni számlákat a világ számos országában alkalmazzák korrekten és megbizhatóan, nálunk mai napig szó nincs róla ! Az elképesztő az hogy mindenki kussban van, mintha nekünk kellene szégyelni magunkat, a saját pénzünk ellopása miatt ! Sem birósági perek , sem EU birósági döntés semmi ! Sem erőszak , sem pofánvágás, se leköpés , semmi reakció nincs a megcsufolt társadalom részéről !! Te érted ezt ??
  egy 72 éves repszerelő

 11. horváth jenő

  Igen ezek a véleményeket teljes mértékben én is vallom és sajnálatos ez a viselkedés a vezető beosztású gyerekektől ennyire felelőtlenül kifosztani egy ország népének becsületes munkáját …Igen tisztelt törvényszék önöknek mi a véleményük a büntetés kiszabásakor a kis emberen végzet igazságtalanság és megalázás a nevezet tyúktolvajok elítélésekor mert nekem ez a véleményem: ha kicsit lopsz börtön jár,ha nagyot lopóll bársonyszéket …szégyen az ilyen országban még élni is nem,hogy dolgozni ….szégyeljétek magatokat de a sorsotokat ti is meg kapjátok mert azt ti is a nyakatok között hordjátok mint Isten a keresztet….Úgy legyen …!!!!

 12. Ásvány Attila

  horváth jenőnek
  Ne is reménykedjen senki ebben az országban a jogban , a fellelőségben, az emberek iránti tisztelet megadásában ! A Fidesz és élén a beteg miniszterelnőkkel, nem is akarnak , semmilyen pozitiv változást, toronymagasan lesza—-ják hogy történelmi hibákat vétnek, hogy nyomorba taszitják a többi 8,5 millió magyart ! Egyedül csak a saját pénztárcájuk , a saját gazdagságuk a cél ! Nem félnek semmitől és senkitől ! Bár az 1956 -os eseményeken elgondolkozhatnának, ha elég értelmesek lennének ! Hazudnak és lopnak végig! Orbán Viktor beszéde 2010.április 26-án: Mától Magyarországon a magyar emberek érdeke az első, a nemzeti eggyüttmüködés lesz mindennek a mércéje ! Ti is igy érzitek , nem !
  egy 72 éves repgépszerelő

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani
2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló
 • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

  Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.