Betöltés

Meglepő, de sok nyugdíjat kapunk! Akár 20%-os csökkenés is jöhet…

szerző: Bankmonitor.hu
2016-06-07

100-ból 110 ember meglepődne azon a tényen, hogy a magyar nyugdíjrendszerben túl sokat fizetnek ki a világ többi részéhez képest. Pedig a számok nem tévednek: az EU átlagánál 20%-kal, az OECD-nél 30%-kal magasabbak a nyugdíjak a fizetések arányában. Ennek ellenére mindenki kevésnek érzi, pedig ott a veszély, hogy a magyar nyugdíj csökkenjen. Elkerülhetetlen tehát, hogy mindenki gondoljon a nyugdíjas éveire.

A magyar nyugdíjrendszert sok kritika éri az utóbbi időben. Ezek leggyakrabban a jövőbeli fenntarthatatlanságot emelik ki, amit egy elöregedő társadalom és egy felosztó-kirovó nyugdíjrendszer szerencsétlen együttállása okoz.

Nem ez az egyetlen olyan tényező azonban, ami nem ígér sok jót a jövő nyugdíjasai számára: a magyar nyugdíjrendszer a fizetésekhez képest túl sokat fizet ki a többi európai és azon túli országhoz képest. (Ezt az ún. helyettesítési rátával mérik, ami azt mutatja meg, hogy az utolsó fizetésükhöz képest átlagosan mekkora nyugdíjat kapnak az emberek.)

Magyarországon ennek értéke 89,6%, vagyis aki nyugdíj előtt nettó 100 ezer forintot keresett, az várhatóan 89 600 forintot (100 ezer forint 89,6%-a) fog kapni nyugdíjként. Közel egy szinten vagyunk tehát olyan fejlett országokkal, mint Ausztria vagy Hollandia.

Nyugdíj a fizetés arányában

A problémát az jelenti, hogy az EU országaiban a helyettesítési ráta általában ennél jóval alacsonyabb, a férfiaknál átlagosan 70,9%, a nőknél pedig 70,7%. Hosszabb távon tehát mindenképpen várható, hogy hazánk is az EU-s átlaghoz fog tartani. Ha ez bekövetkezik, akkor az már önmagában is a nyugdíjak 20%-os visszaesését vonhatja majd maga után. (És még nem vettük figyelembe a munkavállalók számának csökkenését az eltartott nyugdíjasok számához viszonyítva, mely önmagában is egy időzített bomba pénzügyi értelemben a várható nyugdíjkifizetések vonatkozásában…)

Feltételezve, hogy a hazánk is eléri az európai átlagot ebben a tekintetben, egy 100 ezer forintos kereset után tehát 89 600 forint helyett mindössze 70 900 fog járni. Vagyis minden megkeresett százezer forint után 18 700 forinttal kevesebb. Tekintve pedig, hogy a nyugdíjasok ma sem dúskálhatnak a pénzben, ez jelentős érvágás lenne számukra. Hogy ez mennyire így van, jól mutatja az alábbi grafikon, amin az európai országok átlagkeresetei láthatóak „közös nevezőre” hozva.

Éves átlagos keresetek Európában

A magyar fizetések európai összehasonlításban a rangsor vége felé kullognak. A magas helyettesítési rátának köszönhetően tehát a magyar nyugdíjasok egy borzalmasan alacsony bérnek kapják meg aránylag nagy részét, ami összességében továbbra is borzalmasan alacsony marad. És várhatóan ez fog még tovább fog csökkenni. (Ha ezzel párhuzamosan a bérek is elkezdenének felzárkózni az európai szintre, akkor nem lenne baj, de erre jelenleg nincs nagy esély.)

A kieső pénzt egyedül öngondoskodás útján lehet visszapótolni. Erre nyújtanak megoldást az önkéntes nyugdíjpénztárak, a nyugdíj előtakarékossági számlák, illetve a nyugdíjbiztosítások, amiket az állam is nagymértékben, az éves befizetések 20%-ával támogat.

Ha kíváncsi vagy, mennyit kell félretenned, hogy ne legyen probléma a helyettesítési ráta csökkenése, kiszámolhatod az alábbi kalkulátorunk segítségével!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mit jelent ez forintosítva?

Egy példán érdemes megnézni, mennyit kellett havonta félretenned ahhoz, hogy ugyanazt a bevételt kapd nyugdíjként is, mint amit dolgozóként megkerestél. Ehhez tegyük fel, hogy idén mész nyugdíjba, nettó fizetésed pedig 168 800 forint (a magyar átlagkereset).

A jelenlegi helyettesítési ráta alapján az államtól kapott nyugdíjad 151 245 forint lesz (168 800 forint 89,6%-a). Minden hónapban kiesik tehát 17 555 forint, amit még nyugdíjas éveid előtt öngondoskodás útján kellett megkeresned. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótolni tudd, egy 20 évig futó önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításra lenne például szükség havi 5 866 forintos befizetések mellett (5%-os éves hozamot feltételezve).

Várható állami nyugdíj

Mi lenne akkor, ha nem az aktuális magyar, hanem az EU-s átlagos helyettesítési rátával számolnánk? Ebben az esetben az állami nyugdíjad 119 679 forintra esne vissza, havonta tehát 31 566 forinttal többet, 49 121 forintot kellene pótolnod. Hogy ezt teljesíteni tudd, 20 éven keresztül 16 105 forintot kellett félretenned minden hónapban.

Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi történne, ha az aktuális helyettesítési rátával számolva takarítanál meg, nyugdíjba vonulásodkor azonban kiderülne, hogy elértük az EU-s átlagot. Az első pofon akkor érkezne, amikor megtudnád, hogy nyugdíjad jóval alacsonyabb annál, mint amire számítottál (89,6% helyett 70,9%-os helyettesítési ráta). A második pedig akkor, amikor a 20 év alatt összegyűjtött megtakarításod az ötödik nyugdíjas éved végére elfogy.

Számos tényezőt kell tehát figyelembe venned, amikor nyugdíj-megtakarításodat tervezed, hiszen ha nem jól számolsz, könnyen nagy bajba kerülhetsz. Még úgy is, hogy végig abban a hitben voltál, minden a legnagyobb rendben van. Ha lennének kérdéseid a témában, add meg elérhetőségeidet, visszahívunk és segítünk, hogy veled ne történhessen meg hasonló.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Címkék:

19 Hozzászólás

 1. zsoltbroda

  Imádom az Öngondoskodás mantrát. Megunhatatlan. Pontosan hány milliárdot vettek el az emberektől amikor lenyúlták a magánnyugdíj vagyont ? 3000 milliárd? Cserébe mi lett a MEGÍGÉRT egyéni nyugdíjszámlákkal? Segítek, lapítás van ezzel kapcsolatban, MERT senki nem tudja visszatenni az emberek számláira és NEM IS AKARTÁK. Ja és nem zsarolták meg az embereket hogy kirakják a kirovó-felosztó rendszerből. Ugyan már ilyen el sem hagyta Matolcsy úr száját. Természetesen azóta megy az öngondoskodás mantra. Köszönöm 16 és fél év megtakarítását vették el és most állítólag én vagyok a barom miért kezdem újra majdnem 40 évesen.

 2. bankmonitor.hu

  Kedves Zsoltbroda,
  meglehetősen kényes kérdés a magán nyugdíjpénztárak esete… vitán felül… egy ponton azonban jelentősen eltér a klasszikus öngondoskodási termékektől: a magánnyugdíj pénztár egy korábbi állami TB befizetés átalakításából jött létre (leválasztva), az összes többi, így a jelenlegi önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak sincs köze állami elosztó rendszeri befizetéshez. Ha attól félünk, hogy az előtakarékosságunkat elveszi az állam, akkor az egyenértékű azzal, hogy elveheti a bankbetétünket, a készpénzünket, az ingatlanunkat… a történelemben már mindenre volt példa, de (reményeink szerint) ez ma nem reális kockázat

 3. totya111

  Magyarországon mindent meg lehet csinálni a kisemberekkel, csak hogy a közméltóságok, és a pereputtyai nagyon jól éljen. Teljesen igaza van zsoltbrodának. Hol vannak a beígért egyéni nyugdíjszámlák? Én megnéztem hogy mennyit tudnék nyerni ha 10000 ft-ot teszek el havonta. 5000000 ft-ot. Ha mondjuk nyugdíj után még 10 évet élnék akkor havonta 41000 tf-ot tudnék kivenni. Hát nem egy acélos megtakarítás.

 4. janbor

  “ez ma nem reális kockázat”?
  Sajnos nagyon is valós. Magán nyugdíj,különböző cégek pénzei, írdatlan adók- kell még több.

 5. samuel

  Magyarországon van a világ legaránytalanabb-legigazságtalanabb jövedelmi rendszere a mindenkori SENKIHÁZI EGOISTA kormányok jóvoltából.Ekkora BAROMSÁGOT csak ez a kormánynak nevezett CSÜRHE hozhat létre ,hogy a két átlagkeresetet kereső kétgyerekes család családi adójóváírásával és családi pótlékkal növelt egyfőre jutó nettójától a nyugdíj átlag 16 % al magasabb . Ez a BAROM társaság nevezi magát családbarátnak.

 6. jendre

  A 3000 milliárd tényleg szép nagy számnak tűnik, míg csak ki nem derül, hogy ebből még 1 évig sem lehetne a mostani nyugdíjakat. Az alapvető probléma az, hogy már vagy 35(!) éve nem vállalunk kellő számú gyermeket Magyarországon.

  Jelenleg amikor kifizetek 100 forint nettó bért, pluszban 93 forintot fizetek közterhekre. Ebből kb 50 forint megy a mostani nyugdíjak kifizetésére. Ez teszi versenyképtelenné elsősorban a magyar vállalkozásokat.

  Egy négygyermekes, sok adót fizető kb 35 embernek munkát adó apa.

 7. jendre

  Rosszul emlékeztem 96 forint a plusz közteher és 55 forint a nyugdíjra fizetett része (szochó + nyugdíjjárulék)

 8. jendre

  Még egy: mindkét szülőm nyugdíjas, 6 gyermeket neveltek fel.

 9. Sas Imre

  Ebből látszik, hogy menyire alacsonyak Magyarországon a bérek.

 10. bizakodó

  Nekem már semennyi,27800 Ft jöttem nyugdíjba nem tudom ki az az eszement aki csökkentené a nyugdíjakat,akár ki is az haza beszél az tuti,hogy neki több legyen!!

 11. Juliusz48

  Valami probléma van a matematikával, mert egy 40 évet dolgozó 168800 nettóval rendelkező munkavállaló nem 1755Ft-al kap majd kevesebbet, hanem 33760Ft-al, ami viszont kevesebb mint az EU átlag 31566.
  Sokaknak a 40 év szolgálati idő szinte elérhetetlen.
  Tisztelt Bizakodó! itt nem arról van szó egyenlőre, hogy a már megállapított nyugdíjakat csökkentik, hanem az újonnan megállapítottak lesznek alacsonyabb kulccsal kiszámítva. A régiek esetén az inflációs emelés úgy is alacsonyabb lesz mint a béremelkedés, tehát csak egyszerűen nem éri utol a béreket. DE a minimál nyugdíj esetén az utóléréstől nem kell félned.

 12. Juliusz48

  Tisztelt Én! ha mindenki lehetne minden aktuális kormány kedvezményezettje akkor olyan kis összeg jutna fejenként amiért már nem is érdemes szót emelni. A kapitalizmusnak pont az a sajátossága, hogy tőkés nem lehet mindenkiből, hátszeles pedig csak a tőkéseknek is csak kis csoportja lehet. Az átlag embernek meg kell elégednie azzal a kormánnyal (párttal), amelyik legalább, a lassú előrehaladását biztosítja.

 13. Anna

  Én nem mondok le a 86.000.-Ft-os extra nyugdíjamról, amíg másoknak 5 millás fizetésük van!

 14. hajospeter

  Meglep, hogy a cikk elejéről hiányzik az országonkénti átlagnyugdíjak ismertetése, mondjuk vásárlóerő paritáson. Közvetlenül az ominózus helyettesítési ráta előtt!
  Ekkora baki ritkán fordul elő az itteni írásokban.

  1. bankmonitor.hu

   Implicit módon benne van: első ábra a helyettesítési ráta, míg a második az átlagos keresetek. Kettőt összeszorozva megkapjuk az átlagnyugdíjakat.

 15. Mitya

  Ez azért van így, mert szégyenteljesen alacsony a munkabér, ha annak (pl. a 60% át fizetnének nyugdíjként az a minimálbér esetén csak 49 ezer lenne) úgyhogy ez a negyedik hely szégyen tábla !

 16. silabus

  Teljesen felháborít a nyugdíj a fizetések arányában kimutatás minden megjegyzés nélkül. Én nagyvállalati gazdasági igazgatóként még nagyon jól emlékszem arra az időre amikor a nyugdíjat az utolsó 5 év átlagjövedelméből állapítottuk meg. Ekkor dívat volt, hogy a prémiumokat a nyugdíkba készülődők nevére számfejtettük, amíg az beszámított a nyugdíjba, így nagyon sokan értek el a valós jövedelmükhöz képest igen magas nyugdíjat. Ők még mindig élnek ezzel a magas nyugdíjjal. Utána jött a mostani “életkereset” szerinti nyugdíj számítás és azonnali hatállyal csökkantek a megállapított nyugdíjak. Szerintem ez hozzá tartozna az elemzéshez, mivel a mostani számítási móddal megállapított nyugdíjak közel sem adnak ki ilyen bemutatott arányokat.
  Munkaviszonyban töltött életem során az első 4 évtől eltekintve maximális TB járulékot (illetve később már más néven) fizettem, illetve fizetett utánam a foglalkoztató cégem, így évente az átlagbért jelentősen meghaladó befizetés történt a jövedelmem után. A kirovás sikerült. A kirótt összegekből mindenféle ipari vállalatok és üzemek valósúltak meg, melyek -tudjuk milyen nyomott áron, privatizálásra kerültek. Azaz jó helyen lévők közt felosztották, létrehozva a magyar kapitalista osztályt.
  Amikor már nem volt privatizálható tőke a magán nyugdíjpénztárt sajátították el.
  Ezek után teljesen meg tudom érteni, ha valakinek nincs bizalma Magyarországon hosszútávon megtakarítani, ráadásul úgy, hogy a biztonság látványos megingása esetén se juthat a befektetéséhez.

 17. Oszi

  Az egész elszámolási rendszer sántikál,mert ugye nem igazán áll meg az a 168000 ft átlag,mivel a 80 százalék jó ha 80 nettót megkeresi.Ami meg a csökkentést illeti amikor kitalálták,hogy a bruttó helyett a nettóból számolnak,akkor már csökkentették is a megkapható nyugdíj összegét.Az meg elég szégyenteljes dolog hogy amíg aktív vagy 40 évig fizeted a járulékot,amikor meg ha megéred a korhatárt egy élet munkája után nem adnak annyit hogy minimálisan megélj belőle.Ezzel szembe még azt is csökkentenék,ami már eleve kevés a megélhetésre.

 18. Pungor Csaba

  Ezt az összehasonlítást nem egészen értem. Csak nem arról van szó, hogy Ausztriában és Hollandiában nincs egészen 300 euró a nyugdíj havonta??? Az árak pedig nemsokkal alacsonyabbak nálunk, mint a szomszédban. A nettóm 115-120 000, ha éppen nem vagyok beteg. Mert akkor ugye csak a 60%-a jár. A feleségem 63 000 Ft rokkantnyugdíjat kap. Ebből mit tegyek félre a nyugdíjas éveimre?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • alapblog

  Infokommunikációs kockázatok és mellékhatások

  Az amerikai részvényindexek ismét célba vették korábbi csúcsaikat, az idei évi intenzív emelkedés következtében néhány százaléknyi távolságra tartózkodnak attól. A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq 100...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.