Betöltés

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

szerző: Bankmonitor
2018-05-20

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól függően 6-12 év teljes keresetét is a vásárlásra fordítani. Igen ám, de a múlt alapján ez még korántsem jelent rekordot, ráadásul több olyan tényező is van, ami a további áremelkedést támogatja.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Az elmúlt években minden adott volt, ahhoz hogy az ingatlanpiac jól teljesítsen. Először is a megtakarítások alacsony kamatai mellett az ingatlan felértékelődött, mint befektetési forma. Ráadásul a bérek is kétszámjegyű növekedést mutatni, és emellett a lakáshitel kamatok is alacsony szintre süllyedtek, ráadásul több támogatási forma is a vásárlást ösztönözte. Ugyanakkor mára odáig jutottunk, hogy sokak számára nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is egyre nehezebb lakást vásárolni.

A Duna House legújabb adatai szerint Budapesten az átlagos négyzetméter árak 466-695 forint között szóródtak, azt lehet mondani, hogy nagyjából 550 ezer forint körül mozog átlagosan. Ezzel szemben országosan 221-278 ezer forintos árakat látni, ami szinte teljesen más dimenziót jelent a fővároshoz képest. További adalék, hogy a legfrissebb statisztikák szerint a nettó átlagfizetés 203 ezer forint körül alakult. Ez alapján azt kapjuk, hogy a fővárosban nagyjából 12 évig, míg országosan 6 évig kell dolgozni a hőn áhított lakás megvásárlásáért.

Érdekes ábrát kapunk, ha az elmúlt évekre visszamenőleg is megnézzük, hogy a keresetekhez képest hol áll a lakások vételára. Azt lehet látni, hogy az ingatlanár emelkedés ellenére némileg csökkent a lakás megszerzéséhez szükséges idő, ráadásul a 2007-2008-as csúcspontot még meg sem közelítettük. 2007-ben országos szinten 9 évet is dolgozni kellett egy lakásért, míg egy budapesti tégla lakásért több mint 16 évet.

Mi jön ezután az ingatlanpiacon?

Az áremelkedés nagy valószínűséggel folytatódni fog még az elkövetkező években is, a jegybank már az idei évre is további 14%-os emelkedést jósol. A bérek esetében is fennmaradhat a mostani növekedési dinamika, ráadásul a lakáshitelezés terén is további fellendülés várható, ha a jegybank várakozásai bejönnek. Tehát komolyan megéri elgondolkodni azon, hogy elhalasszuk-e a lakásvásárlást, hiszen, ha bejönnek a jóslatok a következő időszakban még többet kell kiadni a hőn áhított ingatlanért.

Kalkulátorunkkal utána nézhetsz, hogy milyen feltételekkel éred el a lakáshiteleket!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Blogajánló

 • alapblog

  Futball-szocializmus

  “Nem jól működik a rendszer, nincs követelmény, a bérek viszont az egekben – nem lehet az NB II-ben havonta 3 millió forintot keresni! És most...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.