Betöltés

Merész tervekkel állt elő a jegybank – Rád hogy hathat?

szerző: Bankmonitor
2018-05-07

Az elmúlt hetekben Nagy Márton a jegybank alelnöke felvázolta a várakozásaikat a hitelezési piacról, ami nem meglepő módon nagy visszhangot váltott ki a médiában is. A jegybank évi 18%-os növekedést vár a lakáshitelek terén, ami természetesen magával fogja húzni az ingatlanpiacot is, így itt az árak további emelkedésére lehet számítani. Hitelfelvevőként ebben a környezetben is résen kell lennünk, ahhoz hogy jól tudjunk lakáshitelt választani.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

2030-ra kitömik az emberek magukat hitellel?

A jegybank határozott szándéka, hogy felpörgesse a hitelpiacot és ezen belül a lakáshitelezést. Eddig is láttunk több intézkedést, amelyek támogató hatásúak voltak, például a rövid és hosszú hozamok alacsony szinten tartása, vagy éppen a fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetése. A mostani elképzelések azonban még ambiciózusabbak, nézzük is röviden mit vár az MNB a gazdasági folyamatok függvényében a lakáshitelek frontján.

 • A jegybank szerint van még bőven tér arra, hogy az emberek hiteleket vegyenek fel. Az Európai Unióban nálunk az egyik legalacsonyabb a háztartások eladósodottsága, hiszen a háztartások 32%-ának van hitele. 2030-ra ez az arány gond nélkül elmehet 40-50%-ig. Ez a jegybank szerint még nem jelent túlzott eladósodottságot, így veszélyt sem hordoz magában.
 • A következő években is dinamikusan növekedhetnek a jövedelmek, ami megóvja a háztartásokat a túlzott eladósodottságtól. A jegybank 2030-ig gyors ütemű növekedésre számít a jövedelmeknél, így a hitelezés felpörgésének is meg lenne a fedezete az adósságfék szabályok betartása mellett. A jegybank például csak a következő 10 évben a reálbérek (vagyis az inflációval korrigált bérek) duplázódására számít, ez évente átlagosan 7,2%-os növekedést jelent.
 • Ha a konkrét számokat nézzük, a jegybank évi 18%-os növekedést vár a lakáshitelektől, a GDP arányában pedig a mostani 8%-ról 13 év alatt 30%-ra tornászható fel a háztartási lakáshitel állomány. Csak hogy képet kapjunk, ilyen ütem mellett a mostani közel 3 ezer milliárd forintról közel 26 ezer milliárdra emelkedne a lakáshitel állomány.
 • A sikerekhez fontos, hogy a változó kamatozású hitelek helyett az emberek a rögzített hitelek közül válasszanak. Az MNB már eddig is igyekezett vonzóbbá tenni a fix hiteleket, elég csak a fogyasztóbarát lakáshitelekre, vagy a hosszú hozamok leszorítása érdekében tett intézkedésekre gondolni.
 • Régóta hangoztatott álláspont a jegybank részéről, hogy bankok hatékonyságát is lehetne még növelni annak érdekében, hogy kedvezőbb kamatfelárakkal tudják adni az ügyfeleknek a hiteleket. Már a fogyasztóbarát lakáshitelek célja is többek között a kamatfelárak leszorítása volt.

Hogyan érintik a lakosságot a jegybank tervei?

Az első és talán legfontosabb tényező, hogy a fent vázolt folyamatok nyilvánvaló módon az ingatlanárakat is magukkal ragadnák. Már így is nagyon magas szinteken vannak az árak és erről a szintről minden további nélkül tovább emelkedhetnének ekkora hitelkereslet mellett. Az ingatlanfejlesztések folytatódására is lehetne számítani, ráadásul a kedvezményes lakásáfa sorsa sem dőlt még el, ami szintén megdobná a 2019 után átadott újépítésű ingatlanok árát.

Már a mostani lakásárak mellett is azt lehet tapasztalni, hogy a családoknak nagyobb összegű hitelt kell felvennie, vagy éppen a támogatásokat maximálisan kihasználni. Ugyanakkor a további ingatlanár emelkedés mellett még nagyobb összegű hiteligényt támaszthatnak az emberek. Ugyan a magasabb jövedelemből tovább lehet nyújtózkodni (tehát nagyobb havi törlesztőt tudnak bevállalni), viszont sokaknál kockázatot jelent, ha nincs meg a szükséges önerő.

Amit pedig bizonyára nem lehet lebecsülni, az a kamatkockázat szerepe, amire a jegybank is felhívja a figyelmet. Véleményünk szerint az elkövetkező 2-3 évben megindulhat a kamatemelés, így a lakáshitelesek számára fontos, hogy a kiszámítható hitelek mellett tegyék le a voksukat. Szerencsére látszik, hogy az emberek a nagyobb biztonságra hajtanak, hiszen a fix hitelek egyre nagyobb részét adják az újonnan folyósított hiteleknek, közel 70%-os arányt is elértek már a februári adatok alapján. Ugyanakkor az lenne az üdvözlendő, ha a legalább 10 éves rögzítések, vagy a teljes futamidő alatt fix hitelek irányába mozdulnának el a hitelfelvevők.

A hitelválasztás kérdése a továbbiakban is kulcsfontosságú. Úgy tudunk előnyre szert tenni, ha a banki ajánlatokat összehasonlítjuk, és a számunkra legkedvezőbb kondíciókkal rendelkező lehetőséget választjuk.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.