Merész tervekkel állt elő a jegybank – Rád hogy hathat?

Merész tervekkel állt elő a jegybank – Rád hogy hathat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-07 Frissítve: 2021-08-06
 

Az elmúlt hetekben Nagy Márton a jegybank alelnöke felvázolta a várakozásaikat a hitelezési piacról, ami nem meglepő módon nagy visszhangot váltott ki a médiában is. A jegybank évi 18%-os növekedést vár a lakáshitelek terén, ami természetesen magával fogja húzni az ingatlanpiacot is, így itt az árak további emelkedésére lehet számítani. Hitelfelvevőként ebben a környezetben is résen kell lennünk, ahhoz hogy jól tudjunk lakáshitelt választani.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

2030-ra kitömik az emberek magukat hitellel?

A jegybank határozott szándéka, hogy felpörgesse a hitelpiacot és ezen belül a lakáshitelezést. Eddig is láttunk több intézkedést, amelyek támogató hatásúak voltak, például a rövid és hosszú hozamok alacsony szinten tartása, vagy éppen a fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetése. A mostani elképzelések azonban még ambiciózusabbak, nézzük is röviden mit vár az MNB a gazdasági folyamatok függvényében a lakáshitelek frontján.

  • A jegybank szerint van még bőven tér arra, hogy az emberek hiteleket vegyenek fel. Az Európai Unióban nálunk az egyik legalacsonyabb a háztartások eladósodottsága, hiszen a háztartások 32%-ának van hitele. 2030-ra ez az arány gond nélkül elmehet 40-50%-ig. Ez a jegybank szerint még nem jelent túlzott eladósodottságot, így veszélyt sem hordoz magában.
  • A következő években is dinamikusan növekedhetnek a jövedelmek, ami megóvja a háztartásokat a túlzott eladósodottságtól. A jegybank 2030-ig gyors ütemű növekedésre számít a jövedelmeknél, így a hitelezés felpörgésének is meg lenne a fedezete az adósságfék szabályok betartása mellett. A jegybank például csak a következő 10 évben a reálbérek (vagyis az inflációval korrigált bérek) duplázódására számít, ez évente átlagosan 7,2%-os növekedést jelent.
  • Ha a konkrét számokat nézzük, a jegybank évi 18%-os növekedést vár a lakáshitelektől, a GDP arányában pedig a mostani 8%-ról 13 év alatt 30%-ra tornászható fel a háztartási lakáshitel állomány. Csak hogy képet kapjunk, ilyen ütem mellett a mostani közel 3 ezer milliárd forintról közel 26 ezer milliárdra emelkedne a lakáshitel állomány.
  • A sikerekhez fontos, hogy a változó kamatozású hitelek helyett az emberek a rögzített hitelek közül válasszanak. Az MNB már eddig is igyekezett vonzóbbá tenni a fix hiteleket, elég csak a fogyasztóbarát lakáshitelekre, vagy a hosszú hozamok leszorítása érdekében tett intézkedésekre gondolni.
  • Régóta hangoztatott álláspont a jegybank részéről, hogy bankok hatékonyságát is lehetne még növelni annak érdekében, hogy kedvezőbb kamatfelárakkal tudják adni az ügyfeleknek a hiteleket. Már a fogyasztóbarát lakáshitelek célja is többek között a kamatfelárak leszorítása volt.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan érintik a lakosságot a jegybank tervei?

Az első és talán legfontosabb tényező, hogy a fent vázolt folyamatok nyilvánvaló módon az ingatlanárakat is magukkal ragadnák. Már így is nagyon magas szinteken vannak az árak és erről a szintről minden további nélkül tovább emelkedhetnének ekkora hitelkereslet mellett. Az ingatlanfejlesztések folytatódására is lehetne számítani, ráadásul a kedvezményes lakásáfa sorsa sem dőlt még el, ami szintén megdobná a 2019 után átadott újépítésű ingatlanok árát.

Már a mostani lakásárak mellett is azt lehet tapasztalni, hogy a családoknak nagyobb összegű hitelt kell felvennie, vagy éppen a támogatásokat maximálisan kihasználni. Ugyanakkor a további ingatlanár emelkedés mellett még nagyobb összegű hiteligényt támaszthatnak az emberek. Ugyan a magasabb jövedelemből tovább lehet nyújtózkodni (tehát nagyobb havi törlesztőt tudnak bevállalni), viszont sokaknál kockázatot jelent, ha nincs meg a szükséges önerő.

Amit pedig bizonyára nem lehet lebecsülni, az a kamatkockázat szerepe, amire a jegybank is felhívja a figyelmet. Véleményünk szerint az elkövetkező 2-3 évben megindulhat a kamatemelés, így a lakáshitelesek számára fontos, hogy a kiszámítható hitelek mellett tegyék le a voksukat. Szerencsére látszik, hogy az emberek a nagyobb biztonságra hajtanak, hiszen a fix hitelek egyre nagyobb részét adják az újonnan folyósított hiteleknek, közel 70%-os arányt is elértek már a februári adatok alapján. Ugyanakkor az lenne az üdvözlendő, ha a legalább 10 éves rögzítések, vagy a teljes futamidő alatt fix hitelek irányába mozdulnának el a hitelfelvevők.

A hitelválasztás kérdése a továbbiakban is kulcsfontosságú. Úgy tudunk előnyre szert tenni, ha a banki ajánlatokat összehasonlítjuk, és a számunkra legkedvezőbb kondíciókkal rendelkező lehetőséget választjuk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés