A magas lakásárak mellett a hitel és a CSOK nyújt vigaszt

A magas lakásárak mellett a hitel és a CSOK nyújt vigaszt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-02 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakáshitelek a tavalyi évben is rendkívül népszerűek voltak, amit jól mutat a KSH lakáshitelekről szóló friss összeállítása is. 2017-ben 32%-kal is több hitelt folyósítottak a bankok, ráadásul az emberek igyekeztek kihasználni a CSOK nyújtotta lehetőségeket is a lakásvásárláshoz. A magas ingatlanárakkal egyidejűleg a felvett átlagos hitelösszeg és a futamidő is növekedett. Azonban ezen a ponton óvatosságra intenénk az embereket, hiszen a hosszabb visszafizetés nagyobb kockázatot is jelent, főleg ha rövid kamatperiódussal párosul.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A lakáshitel piac tavaly is folytatta a kedvező szériáját, ráadásul már a hitelállomány is növekedni tudott az előző években mutatott csökkenése után (3015 milliárd forint lakáshitel volt összesen a lakosságnál). 2017-ben a KSH szerint 105 ezer darab lakáshitelt folyósítottak a pénzintézetek, ráadásul jelentősen nőtt a folyósított lakáshitelek teljes összege is. A 2016-os 477 milliárd után tavaly 642 milliárd forint hitelt vettek fel összességében az emberek.

Természetesen több tényező is támogatja, hogy a lakosság körében évek óta élénkülni látszik a hitelfelvételi kedv. A növekvő jövedelmek mellett az emberek nagyobb bátorsággal vállalják be a hitelt, emellett a legolcsóbb hitelek 2,5-3%-os THM-től elérhetőek, ami szintén sokaknál teszi vonzóbbá a hitelfelvételt. Hogy a számok nyelvén is kifejezzük, egy 10 milliós 20 éves futamidejű hitel havi 52-54 ezer forintos törlesztővel is elérhető. Persze célszerű úgy választani hitelt, hogy a törlesztő a lehető leghosszabb, 10 évre vagy a futamidő végéig fix maradjon. Szerencsére ezek a hitelek is elérhetők már 4,7-5,7%-os THM-től.

Ugyanakkor a másik oldalról a családok rendkívül magas ingatlanárakkal is szembesülnek, nagyobb összegű megtakarítás hiányában gyakorlatilag a hitelfelvétel marad, mint megoldás. A fővárosban különösen korlátozott a mozgástér a 600 ezer forintos átlagos négyzetméterárak mellett, de országos szinten is ki kell adni 1 négyzetméterért 250-300 ezer forintot. Ez alapján a fővárosban egy 50 négyzetméteres lakásért 30 milliót is elkérnek, míg országosan 15 milliót. Ebből a példából kiindulva, ha a 20%-os önerőhöz tartjuk magunkat, akkor 6 illetve 3 millió forintot kellene saját zsebből finanszírozni, és 24 illetve 12 milliót hitelből.

Az ingatlanpiac felpörgésében a családok otthonteremtési kedvezményének és az egyéb állami intézkedéseknek (például az áfa-kedvezménynek) is nagy szerepe volt. Az új lakás piac iránti érdeklődés részben ennek köszönhetően jelentősen megugrott és az árak is elszálltak.

Ezt alátámasztja, hogy a KSH alapján a CSOK igénylések számában nagy felfutás figyelhető meg. 2016-ban 20 755 db igény érkezett be, ami összegszerűen 47,4 milliárd forint volt, ugyanakkor 2017-ben 29 104 darabra nőtt az igénylések száma és 70,1 milliárd forint támogatást folyósítottak. Érdekes adalék, hogy a 70 milliárdos összeg 35%-át fordították használt, míg 65%-át új lakás vásárlásra, tehát a nagyobb összegű vásárlások felé tolódott el a támogatás. Az átlagos támogatási összeg használt lakás vásárlásnál 1,4 millió forint volt, ugyanakkor új lakás vásárlás esetében már a 6,2 millió forintot is elérte.

Nézz utána kalkulátorunkkal a legjobb lakáshitelnek!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Ilyen paraméterekkel vett fel hitelt a lakosság

Hitelcél alapján egyértelműen a használt lakás vásárlás dominált tavaly is, hiszen a hitelek 73%-át erre vették fel az emberek. Ugyanakkor az előző évekhez képest növekedni tudott az új lakás vásárlásra és a lakásépítésre felvett hitelek aránya is, ezek rendre 7,2 és 10%-ot tettek ki az új folyósításon belül. A hitelkiváltás aránya ugyanakkor még a korábbi évekhez képest is alacsonynak bizonyult. A 2016-os 4,4%-ról a tavalyi évre 3,1%-ra csökkent azoknak az aránya, akik a régi hitelüket újra cserélték le.

Nem bizonyul meglepőnek, hogy a hiteligény az új lakást vásárlók körében volt a legmagasabb. Ők átlagosan 7,6 milliót vettek fel, míg a használt lakást vásárlók 6,7 millió forintot. Természetesen az átlag nem sok mindent árul el számunkra. A vidéki régiókban még talán értelmezhető lehet ez a hitelösszeg, ugyanakkor a fővárosban már 10 millió fölötti hitelre is szüksége lehet a családoknak, főleg az új lakásvásárlás esetében.

Az újonnan folyósított lakáshitelek futamideje is emelkedett, habár itt vegyes a kép. Az új lakás vásárlók esetében átlagosan 17,3 éves futamidő adódik, míg a használt lakások esetében 15,4 év. Feltételezhetően a magasabb ingatlanárak is indokolják a hosszabb futamidő választását, hiszen ezzel némileg mérsékelhető a hitel havi terhe. Például egy 10 millió forintos hitel havi törlesztője 15 évre 67 ezer forint, míg 20 évre 53 ezer forintra jön ki.

Ugyanakkor a visszafizetést nem éri meg túlságosan elnyújtani, mert ezzel egyidejűleg a hitel kamatterhe is megnő, ergo a banknak összességében többet fizetünk vissza. Ráadásul ezek a hitelek a kamat megváltozására is érzékenyebben reagálnak. Épp ezért a legolcsóbb, rövid kamatperiódusú hitel és a hosszú futamidő együttes választását is célszerű kerülni, mivel ebben az esetben fokozottan ki vagyunk téve a kamatemelkedés hatásainak.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés