Nem is olyan egyszerű a terhességet igazolni Babaváró hitelnél

Nem is olyan egyszerű a terhességet igazolni Babaváró hitelnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-31
 

A Babaváró hitel futamidejének első 5 évében egy gyermeknek születnie kell ahhoz, hogy a kölcsön lejáratáig kamatmentes legyen. A gyermek érkezését már a terhesség 12. hetét követően is be lehet jelenteni – innentől kezdve érvényes a kapcsolódó kedvezmény -, amelyhez szükség van a várandóssági kiskönyvre. Azonban a kiskönyvvel több probléma is lehet, emiatt késve kaphatjuk meg a támogatást.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű kölcsön, amelyhez különböző kedvezmények kapcsolódhatnak attól függően, hogy hány gyermeke születik az igénylőknek. Az első gyermek születésekor a kamatmentes lesz a hitel a futamidő végéig, a második baba érkezésekor a fennálló tartozás 30 százaléka, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozás elengedésre kerül.

A támogatások igénybevételéhez elégséges, ha a baba már betöltötte a 12 hetes magzati kort, ezt követően már benyújtható a bank felé a kérelem. A terhességet pedig a várandóssági kiskönyvvel lehet alátámasztani, ezzel azonban olvasóink jelzése alapján több probléma is lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen problémák lehetnek a várandóssági kiskönyvvel Babaváró hitelnél?

A várandósági kiskönyvből tudják megállapítani a bankok, hogy a magzat betöltötte-e a 12 hetes magzati kort. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a kiskönyv tartalmazza a születés várható időpontját, ez azonban többször hiányzik a dokumentumról.

A szülészorvos aláírása és pecsétje is szükséges a dokumentumra, ezek nélkül sajnos nem fogja elfogadni a bank a gyermek bejelentését.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem kérhetjük a támogatást. Viszont pótolnunk kell a hiányosságokat a kiskönyvön, emiatt elhúzódhat az ügyinézés, még egyszer el kell mennünk a bankfiókba. Ezek az adatok a várandóssági kiskönyv 7. oldalán találhatók meg, a kérelem beadása előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni a kérdéses oldal tartalmát.

Mi a bankok tapasztalata?

Megkérdeztünk több bankot is mit tapasztaltak a hozzájuk benyújtásra került várandóssági kiskönyvekkel kapcsolatban. Elmondásuk alapján kezdetben valóban többször problémát okozott a kiskönyv hiányos kitöltése, emiatt számos esetben kérték a dokumentum kiegészítését.

Jelenleg a pénzintézetek tanácsadói, ügyfélszolgálati központja előre tájékoztatja az érdeklődőket a terhesség bejelentésével kapcsolatos tudnivalókról, felhívva a figyelmet a várandóssági kiskönyvvel kapcsolatos esetleges problémákra is. Emiatt az utóbbi időben a hiányos dokumentumok benyújtása jelentősen visszaesett.

Van olyan bank is, amely a szükséges dokumentumok listájára felvezette a kiskönyvvel kapcsolatos elvárásait is, ezzel is csökkentve az esetleges félreértések, problémák számát. Van olyan pénzintézet, amely elfogadja – a várandóssági kiskönyv bemutatása mellett -, ha külön orvosi igazoláson szerepeltetik a szülés várható időpontját.

Az ERSTE Online Babaváró Hitel igénylésekor – mely kizárólag a Bankmonitoron keresztül érhető el – akár otthonról is intézheted igénylésed, a hitelösszeg pedig akár 3 munkanap alatt a számládra kerülhet. Emellett szakértőink telefonon átbeszélik a feltételeket, szükséges dokumentumokat. Amennyiben igényléskor kisbabád betöltötte a 12 hetes magzati kort, akkor kollégánk elmondja milyen dokumentumokra lenne szükség ennek igazolására és mire kellene figyelni a dokumentumokkal kapcsolatban.

Tartozáselengedéskor is problémát okozhat a hiányos várandóssági kiskönyv 

2019 júliusa óta második gyermekünk születésekor 1 millió, míg harmadik babánk érkezésekor 4 millió forintot elengednek fennálló lakáshitel tartozásunkból. A támogatás igényelhető, ha babánk elérte a 12 hetes magzati kort, melyet jelen esetben is a várandóssági kiskönyvvel igazolhatnánk le.

Egy olvasónk elmondása alapján a kiskönyvre vonatkozóan a kormányhivataloknak – ahol a tartozáselengedés igényelhető – hasonló elvárásaik vannak, mint a bakoknak. Ők is elvárják, hogy a 7. oldalon a születés várható dátuma fel legyen tűntetve és a szülészorvos aláírásának, pecsétjének is szerepelnie kell a dokumentumon. Ezek nélkül a kérelmet nem veszik át, a hiány pótlását követően újra be kell mennünk a hivatalba.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

 

 

Hirdetés
1
Hirdetés