Betöltés
loading

Nem is olyan egyszerű a terhességet igazolni Babaváró hitelnél

A Babaváró hitel futamidejének első 5 évében egy gyermeknek születnie kell ahhoz, hogy a kölcsön lejáratáig kamatmentes legyen. A gyermek érkezését már a terhesség 12. hetét követően is be lehet jelenteni – innentől kezdve érvényes a kapcsolódó kedvezmény -, amelyhez szükség van a várandóssági kiskönyvre. Azonban a kiskönyvvel több probléma is lehet, emiatt késve kaphatjuk meg a támogatást.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű kölcsön, amelyhez különböző kedvezmények kapcsolódhatnak attól függően, hogy hány gyermeke születik az igénylőknek. Az első gyermek születésekor a kamatmentes lesz a hitel a futamidő végéig, a második baba érkezésekor a fennálló tartozás 30 százaléka, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozás elengedésre kerül.

A támogatások igénybevételéhez elégséges, ha a baba már betöltötte a 12 hetes magzati kort, ezt követően már benyújtható a bank felé a kérelem. A terhességet pedig a várandóssági kiskönyvvel lehet alátámasztani, ezzel azonban olvasóink jelzése alapján több probléma is lehet.

Milyen problémák lehetnek a várandóssági kiskönyvvel Babaváró hitelnél?

A várandósági kiskönyvből tudják megállapítani a bankok, hogy a magzat betöltötte-e a 12 hetes magzati kort. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a kiskönyv tartalmazza a születés várható időpontját, ez azonban többször hiányzik a dokumentumról.

A szülészorvos aláírása és pecsétje is szükséges a dokumentumra, ezek nélkül sajnos nem fogja elfogadni a bank a gyermek bejelentését.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem kérhetjük a támogatást. Viszont pótolnunk kell a hiányosságokat a kiskönyvön, emiatt elhúzódhat az ügyinézés, még egyszer el kell mennünk a bankfiókba. Ezek az adatok a várandóssági kiskönyv 7. oldalán találhatók meg, a kérelem beadása előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni a kérdéses oldal tartalmát.

Mi a bankok tapasztalata?

Megkérdeztünk több bankot is mit tapasztaltak a hozzájuk benyújtásra került várandóssági kiskönyvekkel kapcsolatban. Elmondásuk alapján kezdetben valóban többször problémát okozott a kiskönyv hiányos kitöltése, emiatt számos esetben kérték a dokumentum kiegészítését.

Jelenleg a pénzintézetek tanácsadói, ügyfélszolgálati központja előre tájékoztatja az érdeklődőket a terhesség bejelentésével kapcsolatos tudnivalókról, felhívva a figyelmet a várandóssági kiskönyvvel kapcsolatos esetleges problémákra is. Emiatt az utóbbi időben a hiányos dokumentumok benyújtása jelentősen visszaesett.

Van olyan bank is, amely a szükséges dokumentumok listájára felvezette a kiskönyvvel kapcsolatos elvárásait is, ezzel is csökkentve az esetleges félreértések, problémák számát. Van olyan pénzintézet, amely elfogadja – a várandóssági kiskönyv bemutatása mellett -, ha külön orvosi igazoláson szerepeltetik a szülés várható időpontját.

Az ERSTE Online Babaváró Hitel igénylésekor – mely kizárólag a Bankmonitoron keresztül érhető el – akár otthonról is intézheted igénylésed, a hitelösszeg pedig akár 3 munkanap alatt a számládra kerülhet. Emellett szakértőink telefonon átbeszélik a feltételeket, szükséges dokumentumokat. Amennyiben igényléskor kisbabád betöltötte a 12 hetes magzati kort, akkor kollégánk elmondja milyen dokumentumokra lenne szükség ennek igazolására és mire kellene figyelni a dokumentumokkal kapcsolatban.

Tartozáselengedéskor is problémát okozhat a hiányos várandóssági kiskönyv 

2019 júliusa óta második gyermekünk születésekor 1 millió, míg harmadik babánk érkezésekor 4 millió forintot elengednek fennálló lakáshitel tartozásunkból. A támogatás igényelhető, ha babánk elérte a 12 hetes magzati kort, melyet jelen esetben is a várandóssági kiskönyvvel igazolhatnánk le.

Egy olvasónk elmondása alapján a kiskönyvre vonatkozóan a kormányhivataloknak – ahol a tartozáselengedés igényelhető – hasonló elvárásaik vannak, mint a bakoknak. Ők is elvárják, hogy a 7. oldalon a születés várható dátuma fel legyen tűntetve és a szülészorvos aláírásának, pecsétjének is szerepelnie kell a dokumentumon. Ezek nélkül a kérelmet nem veszik át, a hiány pótlását követően újra be kell mennünk a hivatalba.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

 

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan vehetsz fel lakáshitelt a válság közepén?

Pár hét leforgása alatt gyökeresen megváltozott a bankok hozzáállása a hiteligénylőkhöz. Mi és miért változott? És ami még ennél is fontosabb: a Bankmonitor gyakorlati tanácsai azoknak, akik most kívánnak lakáshitelt...

Blogajánló