Betöltés
loading

Biztos, hogy ott van a bankban a pénzem?

A jelenlegi gazdasági helyzet sokakat elbizonytalanít, ilyenkor pedig hajlamos az ember a legrosszabbra gondolni. Az egyik gyakori félelem, hogy elveszik a bankban „tárolt” pénz, a bankbetét. Ezen félelem miatt az emberek néha olyan irracionális dolgokra is képesek, amivel önmagukat károsítják meg.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A napokban egészen elképesztő esetről számolt be az egyik bankfiókban dolgozó alkalmazott. Van egy idős ügyfelük, aki minden héten „elzarándokol” a bankfiókba, ahol felveszi a pénzárból a mintegy 9 millió forintnyi betétjét, majd félrehúzódik megszámolni az összeget. Amikor végzett, akkor pedig megnyugodva ismét befizeti azt a számlájára. Megkérdezték, hogy ezt miért teszi, amire az volt a válasza, hogy ellenőrzi, meg van-e még a pénze.

Ez azonban meglehetősen drága mulatság, az egyik nagybanknál például fiókban felvenni a 9 millió Ft-ot csaknem 70 000 Ft költséget jelent. Ráadásul feleslegesen, hiszen a bankok nem egyenként, elkülönítve tárolják az ügyfelek pénzét, a betétállomány pedig csak részben létezik materiális formában, vagyis készpénzben. Éppen ezért kell a bankoknál a nagyobb összegű készpénzfelvételi igényt előre jelezni, mert ilyenkor gondoskodnak a megfelelő mennyiségű készpénz fiókba szállításáról. Emiatt, ha az előre bejelentett készpénzfelvételre végül az ügyfélnek még sincs szüksége, ám erről nem tájékoztatja időben a bankot, akkor ezért is komoly díjat számolnak fel.

Így aztán könnyen előfordulhat, hogy ha váratlanul bemész a bankod valamelyik fiókjába, és felvennél 10 millió forintot, akkor azt a választ kapod, hogy éppen nincs ennyi kiadható készpénzük. Ez nem azt jelenti, hogy a banknak nem áll rendelkezésére a kért összeg, de készpénzben az nincs jelen. A készpénz szállítása, védelme és kezelése ugyanis rendkívül drága, így a bankok igyekeznek csak annyit tartani a fiókokban belőle, amennyi feltétlenül szükséges.

Az automatákból is kifogyhat a bankjegy

Ahogy nem jelenti a pénz eltűnését az, ha egy fiók nem tud nagyobb összeget előzetes bejelentés nélkül kifizetni, úgy az sem erre utal, ha a bankjegykiadó automata nem tudja kiadni a kért összeget. Előfordulhat ugyanis, hogy egy ATM-ből egyszerűen elfogy a pénz, amit időbe telik pótolni, de az is lehetséges, hogy az automatában lévő címletekből a kért összeg éppen nem adható ki.

Mi védi a betétesek pénzét?

A bankbetétek biztonságáról az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) gondoskodik, az ehhez szükséges pénz pedig a tagok kötelező rendszeres befizetéseiből, valamint szükség esetén rendkívüli díjfizetésből gyűlik össze, de az OBA akár kormánygaranciával megtámogatott hitelt is vehet fel, ha máskülönben nem oldható meg a kártalanítás.

Amit tudni kell a kártalanításról:

  • A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után magán és jogi személyeknek egyaránt.
  • A kifizetés maximum százezer euróban betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki). Ez jelenlegi árfolyamon nagyjából 35-36 millió forintot jelent betétesenként.
  • A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
pénz

Létezik olyan módszer, amellyel megspórolhatod a kamatadót?

A kamatadó bevezetése óta a befektetők egyik célja - a hozammaximalizálás mellett - az, hogy valahogy elkerüljék, minimalizálják adófizetési kötelezettségüket. Vannak olyan konstrukciók - nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), tartós befektetési számla...

Bankbetét körkép: ezek most a legmagasabb kamatok!

A bankbetétek manapság nem tartoznak a legelterjedtebb befektetési formák közé. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy melyek most a piacon elérhető legjobb ajánlatok, és hogy tud-e infláció feletti hozamot elérni az,...

tőzsdepánik

Mikor lehetünk elégedettek egy befektetésünk hozamával?

A jelenlegi kamatkörnyezetben a megtakarításokon elérhető nyereség eléggé alacsonynak tekinthető. Sokan éppen ezért inkább otthon tartják a pénzüket, vagy épp nem is takarítanak meg, elvásárolják a teljes fizetésük. De mikor...

Hogyan válasszunk megtakarítást?

Sokan jelenleg csak két alternatívát látnak a hazai megtakarítási piacon: ingatlanbefektetés, vagy lakossági állampapír vásárlás. A kérdés azonban ennél sokkal összetettebb, nem mindenkinek ez a két megtakarítási forma a legkedvezőbb....

Blogajánló
  • alapblog Semmi sem a régi

    2020, a járvány, a példa nélküli lezárások, és a gazdaság államok általi földbedöngölése után lehet az az érzésünk, hogy modern világunk milyen törékeny. Sok minden...

  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →