Gyermek és házasság nélkül is felvehető lesz a szuperolcsó zöld lakáshitel!

Gyermek és házasság nélkül is felvehető lesz a szuperolcsó zöld lakáshitel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-01
 

Már csak pár napot kell várni az szuperolcsó zöld lakáshitelre, amivel 2,5%-os, végig fix kamattal lesz megvásárolható vagy felépíthető egy energiatakarékos új építésű ingatlan. Gyakori félreértés ugyanakkor, hogy a zöld hitel feltétele a meglévő vagy vállalt gyermek, ami abból adódhat, hogy sokan azonosítják a kamatmentes zöld csok-hitellel. Ez utóbbihoz pedig valóban szükséges két meglévő vagy vállalt gyermek. Azonban két különböző konstrukcióról van szó, persze a kombinálásuk extra pénzügyi előnyt jelenthet.

Az úgynevezett zöld hitel október 4-től lesz igényelhető, bár előfordulhat, hogy az első napokban nem minden hazai banknál lesz még elérhető. A konstrukció legfontosabb előnye a rendkívül kedvező, futamidő végéig fix, maximum 2,5%-os kamat, ami nem csak a hasonló piaci lakáshitelek kamatát (4,5-5,8%) veri, de még a csok – családi otthonteremtési kedvezmény – támogatás mellé igényelhető, maximum 3%-os kamatú csok-hitelnél is kedvezőbb. A maximális hitelösszeg 70 millió forint, ami a jogszabályban rögzített, 20 százalékos minimális önerővel számolva akár egy 87,5 millió forint értékű ingatlan megvételére vagy megépítésére is elegendő lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Csak a felhasználást illetően van megkötés a zöld hitelnél

Az zöld hitel felhasználását illetően annyi megkötés van mindössze, hogy kizárólag új építésű, energiatakarékos ingatlan vásárlására vagy építésére fordítható, ám ezen felül egyéb speciális feltétel nincs. (Természetesen a banki hitelbírálaton az igénylőnek sikeresen át kell mennie.) Vagyis a hitelnek – a közhiedelemmel ellentétben – nem feltétele a meglévő gyermek, illetve a gyermekvállalás, mint ahogy házasság sem, így élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik.

Egyedülállók és gyermektelenek is felvehetik!

Az a félreértés, hogy házasok, illetve gyermekesek vagy gyermeket vállalók igényelhetik a zöld hitelt, valószínűleg abból fakad, hogy a zöld hitel kombinálható az úgynevezett zöld csok-hitellel, ez utóbbi konstrukcióról pedig sokkal többet hallani mostanság. A zöld csok-hitel nem más, mint egy „normál” csok hitel, ám míg annak kamata maximum 3% lehet, addig a zöld változat kamatmentes, amennyiben zöld hitellel együtt igénylik. A zöld csok-hitel paraméterei – a kamaton kívül – azonosak a normál csok-hitelével, ezért, ha valaki kombinálná zöld hitelt és a zöld csok hitelt, akkor annak az utóbbi személyi és egyéb feltételeit egyaránt teljesítenie kell:

  • Legalább két gyermek megléte vagy vállalása.
  • Legalább 180 napos Tb jogviszonyra, ám ha három gyermek után igényelne a család otthonteremtési kedvezményt, akkor 2 éves Tb jogviszony szükséges.
  • Elvárás a büntetlen előélet.
  • Nem lehet az igénylőnek köztartozása. Együttes igénylés esetén mindkét félnek teljesíteni kell ezt a feltételt.
  • Megfelelő hasznos alapterületű lakást kell vásárolni, építeni.
  • Vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötése és az igénylés benyújtása között legfeljebb 180 nap telhet el.

A házasság vagy a párkapcsolat azonban ebben az esetben sem feltétel, vagyis egyedülálló szülők előtt is nyitva áll a lehetőség. Amennyiben pedig valaki kizárólag a 2,5%-os kamatú zöld hitelt igényelné, akkor természetesen a gyermeket illetően sincs semmilyen kikötés.

Bankmonitor
Zöld lakáshitel kalkulátor
Spórolj több millió forintot

Megtudhatod kalkulátorunk segítségével:
  • Jogosult vagy-e az októbertől induló zöld lakáshitelre?
  • Igényelhetnél mellé ingyenes csok-hitelt?
  • Mennyivel csökkenne a törlesztőrészleted, ha kivársz?
  • Mennyit spórolnál az új hitelek választásával?
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
hitel 25 évre
törlesztőrészlettel érhető el számodra
A részletes eredményeidet
e-mailben küldjük el
  • Megtudhatod mennyi zöldhitelt és csok-hitelt vehetnél fel
  • Megismerheted a csok-hitel feltételeit részletesen
  • Szakértőink segitenek bármilyen felmerülő kérdésben
Sajnos nem vagy jogosult
támogatás igénybevételére.
Kérd részletes eredményeidet e-mailben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés