Nem minden arany, ami fénylik! Mutatjuk, melyik lakástakarék akcióknak ne dőlj be!

 • 2017.07.26.
 • szerző: bankmonitor.hu

Bármilyen vonzó is a lakástakarékban elérhető 30%-os állami támogatás, sokak csak akkor szánják rá magukat a szerződéskötésre, ha számlanyitási díj akció is van. Az akciók apró betűs feltételeit azonban jól át kell böngészni, ha valóban ingyenes lakástakarékot szeretnénk!

Lakástakarékba félretenni már havi párezer forintot is lehet, persze a maximális állami támogatást havi 20 ezer forintos megtakarítás esetén lehet elérni. Bármelyik lakás-takarékpénztárról is legyen szó, a befizetések után járó állami támogatás mindenhol 30%, de maximum évi 72 000 Ft.

Egy szerződés elindításakor egyszeri költségként felmerül a számlanyitási díj, amely a lakástakarék hosszától (minimum 4 év, maximum 10 év), és a vállalt havi befizetéstől is függ. A havi 20 ezer forintos és 4 éves szerződések esetén ez 26-32 ezer Ft, míg ugyanilyen havi betéttel bíró, de a leghosszabb, azaz 10 éves szerződés esetén már 75-80 ezer Ft.

Nem csoda, ha ezt az induló költséget igyekszik az ember megspórolni, már csak azért sem, mert ezzel a lakástakarékban elérhető éves hozam is magasabb lesz. Ma már jellemzően minimum 5 évre kell megtakarítást indítani, ha valamilyen számlanyitási díj akciót szeretnénk kihasználni, és egyéb feltételeket is előírhatnak a kedvezményért cserébe.

Nem elég a hozamra hagyatkozni

A lakástakarékban elérhető éves hozamot az EBKM (Egységes Betéti Kamatláb Mutató) hivatott megmutatni. Az EBKM számításakor figyelembe kell venni a számlanyitási díjat, a havi számlavezetési díjat, amely minden pénztárnál 150 Ft, valamint a befizetések után kapott kamatot és állami támogatást is.

Az ingyenes, vagy kedvezményes számlanyitások mindig feltételhez kötöttek, és a legtöbb esetben plusz termék igénybevételét írják elő (például banki, biztosítási, nyugdíjpénztári termékek). Az ingyenes lakástakarék megtakarítások esetén az EBKM-ben a számlanyitási díj ugyan 0 Ft, azonban a kapcsolt termék költsége nem kerül figyelembevételre.

Ez megtévesztő lehet, hiszen ha a magasabb hozam reményében választunk egy akciós lakástakarékot, elképzelhető, hogy a plusz költségek miatt jobban jártunk volna egy akció nélküli variációval, azaz a számlanyitási díj kifizetésével.

A négy lakástakarék – Aegon, Erste, Fundamenta, OTP – ajánlatait átböngészve láthatjuk, hogy jelenleg teljesen díjmentes számlanyitást csak az Aegon és az OTP kínál. Az Erste esetében egy havi betéttel egyező a számlanyitási díj, amelyet a Bankmonitor utólag Erzsébet utalvány formájában visszatérít.

Az egyik Aegon akció feltétele Aegon lakásbiztosítás megléte, vagy megkötése, amelynek éves díja legalább 25 000 Ft, míg az OTP-nél többek között bizonyos típusú bankszámla megnyitása és használata esetén nyithatunk ingyen lakástakarékot.

Ha az akció feltételeként előírt kapcsolt termékek költségével is számolunk, akár jelentősen is rosszabbnak bizonyulhat az elsőre vonzó ingyenes lakástakarék éves hozama.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bármilyen pénzügyi terméket is szeretnénk igénybe venni, a feltételeket alaposan át kell nézni, mielőtt a szerződés aláírásra kerül! Megeshet, hogy az elsőre kedvezőbb feltételekkel rendelkező ajánlatnál végül jobb választásnak bizonyul akár egy másik szolgáltató által kínált termék, amelyhez semmilyen akció nem kapcsolódik!

A következő kalkulátorral utánaszámolhatsz, hogy melyik a legkedvezőbb lakástakarék!

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

7 Hozzászólás

 • Kis Pista 2017-08-01 07:33:32 - Válasz

  Kedves Bankmonitor!
  Az Aegon 25 ezer forintos lakásbiztosítás költsége miért csökkenti a lakástakarék éves hozamát? A lakásbiztosítást egyébként is fizetem, akár van takarékom, akár nincs. Ugyan ez az OTP nél: ha eleve az OTP a számlavezetőm, akkor az általatok írt költséggel csökkenteni a takarék éves hozamát csúsztatásnak tűnik.
  Korrektül azt kellett volna írnotok: ha valaki eleve Aegonos vagy OTPés, akkor ott nyisson takarékot, ha meg valaki egyik sem, akkor aszerint döntsön, mire van pluszban szüksége. Az Aegonhoz még azt is hozzá kellett volna tennetek, ha másik biztosítónál van jelenleg a lakásbiztosítása, akkor át tudja hozni az Aegonhoz, hogy ingyenes legyen a takarék nyitása.
  Bízom abban, hogy egyre kevesebbszer tapasztalaom a Bankmonitor cikkeiben a félinformációkra helyezett következtetés levonásokat és törekedni fogtok a legpontosabb megfogalmazasokra.

  • bankmonitor.hu 2017-08-01 09:58:04 - Válasz

   Kedves Kis Pista,
   A cikkből egyértelműen kiderül, hogy nem arról a feltételezésről szól, hogy valaki eleve itt, vagy ott rendelkezik az adott akció feltételeként előírt kapcsolt termékekkel, hanem pontosan arra hívja fel a figyelmet, hogy csak az ingyenes számlanyitás miatt vállalni egy plusz terméket is, nem feltétlen éri meg a költségei miatt. Aki ezt a cikket elolvasta, és Aegon lakásbiztosítással rendelkezik, az minden bizonnyal megfontolja, hogy ott kössön lakástakarékot, de még ez esetben sem feltétlen az a legkedvezőbb számára. Itt akár vissza is csatolhatunk a felvetésedre, miszerint ha biztosítót vált – márpedig ahogy az Aegonhoz átmehet, onnan el is mehet – és nem tartja meg az Aegon biztosítást a lakástakarék megtakarítási ideje alatt, akkor kifizettetik vele az elengedett számlanyitási díjat, és máris utána lehet számolni, mennyire érte meg azt választani. Ha ez a cikk a biztosításról szólt volna, akkor még azt is hozzátehettük volna, hogy biztosítót váltani szabályosan csak évfordulóval lehet, úgyhogy a lakástakarék akcióban való részvételhez szükséges az is, hogy éppen évfordulós legyen a jelenlegi biztosítása. A másik említett OTP lakástakarék akcióhoz egyébként nem megfelelő a meglévő bankszámla, csak ha 120 napon belül nyílt.
   A cikkben semmiféle csúsztatás nem volt, egyetlen célja volt csupán: felhívni a figyelmet, hogy az akciók részleteit mindig át kell nézni, és ha plusz terméket is igényelni kell, akkor annak további költségei és feltételei figyelembe vételével kell mérlegelni a lehetőségeket!

 • Horváth Éva 2017-08-01 11:38:59 - Válasz

  Nem itt van a kutya elásva, hanem a fizetett kamatoknál.
  Mert míg a banki lakástakarékok csak 0,1 %-os kamatot fizetnek a megtakarításra, addig pl a Fundamenta 1%-ot. Ezzel máris visszaadja a szerződéskötési díjat, amit viszont biztosan nem engednek el. Az EBKM értéke viszont 10% felett van a rövidebb futamidőknél.

 • Moha 2017-08-01 12:09:48 - Válasz

  T Bankmonitor!
  Már rég óta gondolkodom rajta hogy hogy számítják ki ezeket a hozamokat.
  Hogy lesz a 30%-os állami támogatás esetén ilyen kevés a hozam, mert ha a kapcsolódó költségeket is figyelembe veszem, nem hiszem hogy ez 21-24%-os
  hozamcsökkenést jelentene.
  Attól tartok a pénztárak működési költségeinél van a kutya elásva, de erről senki nem beszél.
  A nyugdíj- és az egészségpénztáraknál ez 5% körül van.
  Na hova lesz a hozam jelentős része?

  Moha

  • bankmonitor.hu 2017-08-01 15:52:47 - Válasz

   Kedves Moha! Nincs sehol sem a kutya elásva (a költségek jól láthatók, így az nem befolyásolja érdemben a számokat), egyszerűen az állami támogatás logikájából és az EBKM számításából adódik a hozamveszteség. A 30%-os, évente maximum 72 ezer forintos állami támogatás a friss befizetésekre vonatkozik, és nem a már bent lévő számlánk összegére. Nézzünk egy egyszerű példát. Ha havi 20 ezer forintos befizetést vállalunk, akkor az első évben a 240 ezer forintos befizetéssel áll szemben a 72 ezer forint állami támogatás. Ez valóban 30%-nak felel meg. Nézzük meg, mi lesz a negyedik év végén. A megtakarításunk (befizetés+állami támogatás+betéti hozam) 1,25 millió forint, ezzel szemben áll a 288 ezer forintos állami támogatás (4*72 ezer Ft), ez már értelemszerűen nem 30%, mert más a viszonyítási alap. Mivel évesítve mutatja meg az EBKM a hozamunkat, ezért esik le az elérhető hozam az állami támogatáshoz képest. És ez annál inkább igaz, minél hosszabb a lakástakarék futamideje.

 • Kvalla Ferenc 2017-08-01 12:48:01 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  A lejáratkor rendelkezésre álló összeg felhasználható-e meglévő szabad felhasználású jelzáloghitel kiváltására is vagy csak lakáscélú hitel kiváltásra van lehetőség?

  Üdvözlettel,

  Kvalla Ferenc

  • bankmonitor.hu 2017-08-04 11:50:15 - Válasz

   Kedves Ferenc,
   A 2009.07.01. után kötött lakástakarék szerződések már csak lakáscélra, azaz lakáscélú hitel törlesztésére használhatók fel.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.