loading

Nem minden banknál kaphatunk otthonfelújítási kölcsönt, ha más banknál van már lakáshitelünk!

Február 1-jével öt magyar bank indult el a maga támogatott otthonfelújítási hitelével, és bár ezek kamata egységesen 3%, mégis fontos eltérések vannak a részleteket illetően. Az egyik ilyen sokakat érintő különbség, hogy a bankok egy részénél kizárólag akkor érhető el a támogatott hitel, ha a fedezetként felajánlott ingatlanra nem jegyezték be más bank jelzálogjogát. Ez pedig azt jelenti, hogy akiknek lakáshitele van, az náluk nehezen, vagy egyáltalán nem juthat kölcsönhöz. A Bankmonitor.hu szakértői körbejárták a lehetőségeket, mert a helyzet azért nem reménytelen.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Öt haza banknál igényelhető jelenleg az állami kamattámogatású otthonfelújítási hitel, ami azoknak jöhet jól, akik élnének az otthonfelújítási támogatás ingyen millióival, ám a munkálatokat nem tudják saját forrásból előre megfinanszírozni. Az otthonfelújítási támogatás esetében az elvégzett munkákat ugyanis előbb ki kell fizetni, a Magyar Államkincstár pedig az összegyűjtött és benyújtott számlák alapján utólag utalja vissza a költségek felét, maximum 3 millió forintot. A támogatott otthonfelújítási hitellel azonban előre megfinanszírozhatók a költségek, a Kincstár pedig az utólag beérkező támogatást egyenesen a hitelező banknak utalja át, csökkentve a felújítási hitel tőketartozását.

Ezek a bankok kínálják február 1-től az otthonfelújítási hitelt: Erste, Gránit Bank, K&H Bank, OTP Bank, Takarékbank

A támogatott otthonfelújítási hitel legfontosabb paraméterei:

 • A hitelösszeg maximum 6 millió forint.
 • A hitel futamideje legfeljebb 10 év lehet.
 • A hitel kamata fix 3%.
 • Az otthonfelújítási támogatás összege automatikusan csökkenti a hitel tőketartozását.
 • A bankok nem számolhatnak fel folyósítási, értékbecslési és rendelkezésre tartási díjat.
 • Jelzáloghitelről van szó, vagyis a bank jelzálogjogot jegyez be a fedezetként bevont ingatlanra.

Minden fontos információt megtalálsz az otthonfelújítási hitelről ITT.

Mi a helyzet akkor, ha van már lakáshitelem?

Mivel az otthonfelújítási kölcsön jelzáloghitel, az igénylés feltétele a megfelelő értékű ingatlan fedezetként való bevonása. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy a bankok legfeljebb a fedezetként szolgáló ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-áig hiteleznek, ám ez általában alacsonyabb, 60-70% körül van. Ez azt jelenti tehát, hogy egy 6 millió forintos otthonfelújítási hitelhez minimum 8,6-10 millió forint értékű ingatlanfedezetre lesz szükség.

Ezen kívül nehézséget jelenthet az, ha az ingatlanon van már jelzáloghitel egy másik banktól. A bankok ugyanis nem szívesen állnak be rangsorba egymás mögé, így ez akár meg is hiúsíthatja a hitelfelvételt. A banki gyakorlat azonban nem azonos, ezért a Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy mire lehet számítani jelenleg:

Gránit Bank: A Gránit Bank elsődlegesen a tehermentes, a Gránit Bank által terhelt, illetve a Magyar Állam jelzálogjogával terhelt (pl. csok) ingatlant fogadja el fedezetként az otthonfelújítási hitelkérelem elbírálásakor. Ugyanakkor van lehetőség a meglévő hitel kiváltására, ezt követően pedig már nincs akadálya a felújítási hitel igénylésének sem.

Takarékbank: A Takarékbank jelzálogjoggal terhelt ingatlan esetén is nyújt hitelt, amennyiben a fedezet értéke azt lehetővé teszi. Bejegyzett jelzálogjog esetén a kölcsönigénylő köteles igazolni a zálogjogosult által kiadott igazoláson keresztül a fennálló jelzálogteher aktuális mértékét, illetve azt, hogy e jelzálog tekintetében nincs lejárt tartozása, illetve az ügylet problémamentes. Elidegenítési és terhelési tilalom kikötése esetén szükség van a Takarékbankot megelőző ranghelyen szereplő jelzálogjog jogosultjának nyilatkozatára arról, hogy engedélyezi az újabb zálogjog bejegyzését.

Erste Bank: Az Erste Bank nem hitelezi meg a más bank jelzálogjogával már terhelt ingatlanokat. Ebben az esetben az egyik lehetőség az, hogy a másik bank által nyújtott jelzáloghitelt kiváltják az Erste Banknál. Megoldás lehet az is, hogy amennyiben az ügyfélnek van másik ingatlana, akkor azt kiegészítő fedezetként elfogadja az Erste, így nem lesz szükség kiváltásra.

OTP Bank: Az OTP Bank esetében nem kizáró ok, ha az ügyfélnek jelzáloggal terhelt az ingatlana.

K&H Bank: A banktól azt a választ kaptuk, hogy a K&H Bank minden hitelkérelemmel kapcsolatos esetet egyedileg bírál el, ebből azonban nem derül ki, hogy mely feltételek teljesülése esetén állhatnak be más bank jelzálogjoga mögé.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Nőuralom a kultúrában

  Terézvárosban irodalmi pályázatot hirdettek gyerekeknek. A 12 nyertesből 11 lány lett, és csak egyetlen fiú. Már a jelen is ilyen, de a jövő még ilyenebb...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu Vigyázz, mihez nyúlsz, önkielégítős álvideókkal támadnak a zsarolók

  A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló levelekkel kapcsolatban. Kormányzati intézményekre támadnak a csalók. Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták...