Betöltés
loading

Nem mindig drágább egy újépítésű lakás, mint egy használt!

Azt hinné az ember, hogy egy újépítésű lakás mindig drágább, mint egy hasonló adottságú használt. Igen ám, de ha a családi támogatási lehetőségekkel is számolunk, akkor már borulhat a jól bevált matek.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ingatlanvásárláskor az első kérdések egyike, hogy új vagy használt lakást vegyünk? Számos érvet hallani mindkét lehetőség mellett. Egy új lakásnál beleszólhatunk a végső kialakításba, a burkolóanyagok kiválasztásába. Egy használt háznál viszont már kijöttek az esetleges kivitelezői hibák. És persze ott az árkülönbség: az újépítésű ingatlanok mindig drágábbak, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező, ugyanott található használt ingatlan.

Ezekre a kérdésekre nem szeretnénk most választ adni, csak azt néznénk meg, hogy milyen pénzügyi előnye lehet különböző élethelyzetekben az egyik, illetve a másik választásnak:

 • Eltér a vételár – egy hasonló paraméterekkel újépítésű lakás drágább, mint egy használt ingatlan.
 • Eltérő összegű lakáscélú támogatásokat igényelhetünk – egy újépítésű lakás vásárlásához jellemzően nagyobb összegű támogatást igényelhetünk.
 • A rezsiköltség várhatóan eltérő lesz – egy újépítésű lakásnak 2020. decemberétől el kell érnie az AA energetikai besorolást, ami kisebb energiahasználati költséget jelenthet.
 • Az ingatlan karbantartására, felújítására várhatóan többet kell költeni egy használt lakás esetében.

Mennyibe kerül egy lakás vásárlása és milyen támogatásokat lehet igényelni?

Nézzük meg két példán keresztül, hogy az új vagy a használt lakás éri-e meg jobban.

 • Egy kétgyermekes család 50 m2 alapterület budapesti téglalakást vásárolna. A döntés során számolnak a vételárral és az elérhető kedvezményekkel is.
 • Egy háromgyermekes család 60 m2 alapterület budapesti téglalakást vásárolna. A döntés során figyelembe veszik a vételárat és az elérhető kedvezményeket is.

Mindkét család azt is megvizsgálja, hogy az elkövetkező 10 évben milyen kiadásokkal számolhat. Egy új és egy használt lakásnál eltérő lehet ugyanis a rezsiköltség valamin a felújításra szánt kiadások – mindkettő kedvezőbb lehet az új lakás esetében.

A fentiek szerint két gyermeknél egy újépítésű lakásra összességében 10 év alatt

 • 2,4 millió forinttal többet kell költeni,
 • három gyermeknél viszont 3,5 millió forinttal kevesebbet kell költeni, mint egy használt lakásra.

A Babaváró hitel is jó finanszírozási lehetőséget jelent a lakásvásárláshoz, hiszen már egy gyermek születése esetén is kamatmentes a konstrukció a futamidő végéig. Ugyanakkor a Babaváró szabad célú, költsége a születendő gyermekek számától függ, azt nem befolyásolja a célként megjelölt lakás építési dátuma. Emiatt ezzel a konstrukcióval most nem kalkuláltunk.

A gyermektelen egyedülállók nem tudnak CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) támogatást igényelni, míg az egy babával rendelkező párok ugyanakkora összegű támogatásra jogosultak új és használt lakás vásárlása esetén egyaránt. Nekik pusztán anyagi szempontból vélhetően a használt lakás vásárlása érheti meg jobban.

Mi befolyásolhatja még egy lakásvásárlás költségeit?

A fenti példa alapján jól látható, hogy a támogatások – CSOK, CSOK hitel – általában nem lesz elégséges a vételár teljes megfinanszírozására. Ha azt feltételezzük, hogy 30% önerőt is kifizetünk a kiválasztott lakás megvételére, akkor is 10-17 millió forint további hitelre lenne szükségünk.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján akár 3-8 millió Ft különbség is lehet a visszafizetendő teljes összegben a legolcsóbb és legdrágább ajánlatok között. Vagyis pénzügyi szempontból legalább olyan fontos megtalálni a legkedvezőbb hitel, mint eldönteni, hogy új vagy használt lakást szeretnénk-e vásárolni.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Blogajánló
 • alapblog Radikális S&P 500

  Elemzők találgatnak, ez a mindennapi életünk része, úgyhogy nem is az a fenti ábra érdekessége, hogy a túlnyomó többség milyen alakú visszapattanásra számít jelenleg a vírusgazdaságtól.... The post Radikális S&P 500 appeared first on alapblog.