Nem születik gyerek? Komoly büntetésre számíthatsz Babaváró hitelnél

Nem születik gyerek? Komoly büntetésre számíthatsz Babaváró hitelnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-15
 

A Babaváró hitel a magyarok egyik kedvenc kölcsöne, ez nem is csoda, hiszen a konstrukció akár a futamidő végéig kamatmentes is lehet. Sőt a tartozást részben, vagy teljes egészében átvállalhatja az állam. Súlyos következményei lehetnek azonban annak, ha a jogszabályi feltételeket nem teljesítjük, a kedvezményeket ugyanis vissza kell fizetnünk az állam részére. Márpedig a kedvezmény mértéke – és ezáltal az esetleges büntetés összege is – az elmúlt hónapok gazdasági eseményei miatt folyamatosan emelkedik.

A Babaváró hitel a futamidő első 5 évében mindenképpen kamatmentes, ráadásul ez a kedvezmény akár a hitel lejáratáig megmaradhat, amennyiben egy gyermekünk születne ezen 5 éves perióduson belül. Ha a futamidő alatt megérkezne a második babánk, akkor elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezésekor pedig az állam kifizeti helyettünk fennálló tartozásunkat.

Emellett az első két gyermek érkezésekor kérelmezhetjük törlesztési kötelezettségünk 3 éves felfüggesztését. Vagyis 3 éven keresztül nem kellene semmit a hitel után rendeznünk.

Ez egy kiemelkedően jó lehetőség: ha a gyermekeink szerencsésen – egymás után három évenként- születnének meg, akkor gyakorlatilag a teljes kölcsön vissza nem térítendő támogatássá alakulna. Vagyis egyetlen forintot se kellene visszafizetni a felvett hitel után.

Hirdetés

Hirdetés

Akár 3,7 millió Ft is lehet a büntetés a Babaváró hitelre

Természetesen a kedvezményeket nem adja ingyen az állam, számos feltételt kell teljesítenünk a Babaváró igénylésekor. Sőt az igazán komoly kedvezmények elnyeréséhez a futamidő alatt is be kell tartani bizonyos előírásokat. Ha ezeket nem teljesítjük, akkor a támogatás a jövőben már nem jár, sőt az addig kapott kedvezményt is vissza kell fizetnünk egy összegben.

De mik is lennének ezek a feltételek:

  • Ha a futamidő első 5 évében nem születne gyermekünk, akkor a kamattámogatást elveszítjük és az addig kapott kedvezményt is vissza kell fizetnünk.
  • Akkor is rendeznünk kellene az addig kapott támogatást az állam felé, ha a hitel futamideje alatt elválnánk és a válásig nem születne még gyerekünk. A hátralévő futamidőre normál kamat mellett kellene a részleteket fizetnünk.
  • Akkor is meg kellene fizetnünk a büntetést, ha külföldre költöznénk a futamidő alatt. Természetesen ebben az esetben is megemelkedne a kamat a futamidő hátra lévő részére.
  • Akkor is megnövekedne a hitel kamata, ha a kiskorú gyermekünket már nem mi nevelnénk. Természetesen ezzel együtt az addig kapott kamattámogatást is rendeznünk kellene az állam felé.
Akkor is megszűnne a kölcsön kamatmentessége, ha a futamidő alatt úgy válnánk el, hogy már született legalább egy gyermekünk. Ebben az esetben azonban az addig kapott kamattámogatást nem kellene visszafizetnünk. Vagyis a törlesztőnk növekedne, de nem kellene egy összegben több millió Ft-ot az állam felé pluszban rendeznünk.

De mégis mekkora ez a büntetés, amit egy összegben az állam kérne tőlünk? Ennek mértéke függ attól, hogy melyik hónapban vettük fel a hitelt. Ugyanis az arra a hónapra érvényes állampapír átlaghozamok alapján határozzák meg a kamattámogatás pontos mértékét.

A Babaváró hitelre 5 év után kifizetendő büntetés mértéke

Márpedig az elmúlt hónapok hozamemelkedései miatt a büntetés mértéke is folyamatosan növekszik. Ha 2022. májusában igényelnénk a Babaváró hitelt, akkor 5 év alatt a kamattámogatás mértéke 3,7 millió Ft lenne. Amennyiben még áprilisban beadjuk a kérelmünket, akkor viszont csak 3,4 millió Ft-ot kell egy összegben rendeznünk a feltételek elmaradása miatt. Érdemes sietnünk, egyetlen hónap csúszás 300 ezer Ft-tal növelheti meg az 5. év végén megfizetendő büntetés mértékét.

Hosszabb időtávra visszatekintve a büntetés bizony jelentősen megszaladt. Egy 2019 decemberében igényelt Babaváróra 1,4 millió Ft lenne büntetés. Ehhez képest egy idén májusban felvett kölcsönre már 3,7 millió Ft-ot kellene megfizetnünk az állam felé az 5. év végén, amennyiben nem teljesülnének a feltételek. Gyakorlatilag a büntetés több, mint 2,5 szeresére emelkedett 2019 decembere óta.

Előzzük meg a Babaváró hitelre visszafizetendő büntetés további emelkedését

Ebből is látszik, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mikor igényeltük, igényeljük a Babaváró támogatást. Persze a büntetés mértéke újra csökkenésnek indulhat, de erre azért a jelenlegi gazdasági kilátások mellett a közeljövőben nem lehet számítani. A magas infláció miatt – 8,5% volt az éves áremelkedés márciusban – a jegybank várhatóan tovább fogja emelni az irányadó kamatokat. Ez pedig a Babaváró hitelhez kapcsolódó büntetés mértékét is megnöveli. Éppen ezért nem érdemes kivárnunk az igényléssel, a gyorsaságnak ugyanis gyakorlatilag semmilyen hátránya nincsen, viszont megelőzhető a Babaváró további kamatemelkedése.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy csak akkor lényeges a konstrukció kamata, ha elveszítenénk a kamattámogatást. Természetesen a kölcsön igénylésekor senki sem készül arra, hogy megsértse az alapvető jogszabályi előírásokat, ettől függetlenül erre sajnos a futamidő alatt a körülmények változása miatt sor kerülhet.

A Babaváró törlesztőrészlete is megemelkedik

A jogszabályi feltételek megsértése esetén a kamattámogatás visszafizetése mellett elveszítjük a kamatmentességet is, vagyis a törlesztőrészletünk is megemelkedik. A maximális 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű kölcsön induló törlesztőrészlete 45 834 Ft lenne az állami kezességvállalási díjjal együtt. Ehhez képest a havi fizetnivaló 91 ezer forintra emelkedne, vagyis a havi kiadások is megduplázódnának.

Abban az esetben emelkedne ilyen mértékben meg a havi törlesztőrészletünk, ha a kölcsön kamata nem változna az 5. év végén. Márpedig a támogatás elvesztése azt is eredményezné, hogy a Babaváró hitel 5 éves kamatperiódusú kölcsönné alakulna át. Vagyis innentől kezdve a kamatváltozás kockázatával is számolnunk kell.

A Babaváró hitel igényléséhez számos feltételt teljesítened kell. A Bankmonitor kalkulátorával pár perc alatt ellenőrizni tudod, hogy megfelelsz-e a jogszabályi előírásoknak.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés