Betöltés
loading

Emiatt bukhatják el sokan az Otthonfelújítási támogatás “ingyen” millióit!

A 2021-ben induló “Otthonfelújítási támogatás” pontos részletei egyelőre nem ismertek, ám pár dolog már biztosnak tűnik. Ezek közül talán az egyik legfontosabb az, hogy utólagos támogatásról van szó, vagyis ha egy család szeretné megkapni a maximum 3 millió Ft “ingyen” pénzt, akkor ehhez előtte legalább 6 millió Ft értékben meg kell tudnia finanszírozni a felújítási munkálatokat. Az állam ugyanis a beruházás költségeinek felét állja, a kifizetés pedig a számlák bemutatását követően történik majd csak. De mit tehetnek azok, akiknek nem áll rendelkezésre a szükséges saját forrás, ám mégsem akarnak kimaradni a lehetőségből? Mutatjuk a megoldást!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

2021-től elindul a csok – családi otthonteremtési kedvezmény – legújabb eleme, az úgynevezett Otthonfelújítási támogatás.

Amit eddig lehet tudni az Otthonfelújítási programról:

 • A legalább egy gyermeket nevelő családok élhetnek a lehetőséggel. (Valószínűleg nem kötik majd házassághoz a jogosultságot, hiszen a csok-ot is igényelhetik gyermeket nevelő egyedülálló szülők, élettársak is.)
 • A támogatás nem lesz összekapcsolva a csok-kal, vagyis olyanok is jogosultak lesznek ré, akik nem igényelnek csok-ot.
 • A támogatási összeg felhasználható az anyagköltségekre és a munkadíjakra egyaránt.
 • Novák Katalin úgy fogalmazott, hogy az “egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam”, ami azt jelenti, hogy például nyaraló, vagy a család tulajdonában lévő, ám nem a család lakhatására szolgáló ingatlan nem lesz felújítható állami segítséggel. Ez egyébként érthető szűkítése a támogatás felhasználhatóságának.
 • Bármilyen felújítási munkálat költségének felét állja az állam, legyen az fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere, fürdőszobafelújítás, vagy éppen egy új konyhabútor beszerzése.
 • Az állam a munkálatokról összegyűjtött számlák alapján utólag utalja át az igazolt költségek 50%-át, maximum 3 millió Ft-ot.

Érdekes kérdés ugyanakkor, hogy az állam miként ellenőrzi majd azt, hogy a benyújtott számlák alapján elvégzett munkák valóban az adott ingatlanban valósultak meg. Megoldás lehet egy helyszíni szemle, ami például az LTP-k lakáscélú felhasználásakor is történik sok esetben, ám ennek költsége van. Kérdés, hogy ezt az állam, vagy az ügyfél állja majd?

Mit tehetek, ha nincs saját megtakarításom?

Mivel utólagos finanszírozásról lesz szó az Otthonfelújítási támogatás esetében, a családnak a munkálatokat meg kell tudnia előre finanszírozni. Ráadásul egyelőre azt sem tudhatjuk, hogy mennyi idő után kaphatja meg majd valaki az állami támogatást, hiszen valószínűleg óriási lesz az érdeklődés, így a beérkező számlák feldolgozása, valamint az esetleges helyszíni szemlék nagy terhet rónak majd az illetékes hivatalra. De mi a helyzet akkor, ha hitelből finanszírozná meg valaki a munkálatokat?

Egy 6 millió Ft-os személyi kölcsön havi törlesztőrészletei és teljes visszafizetése akkor, ha az 1. év végén 3 millió Ft-ot előtörlesztünk belőle az Otthonfelújítási támogatásból

A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás kétségtelenül az, ha személyi kölcsönt igényel a család. Itt ugyanis nincs szükség ingatlanfedezetre, a bankok kizárólag az igazolt jövedelem alapján döntik el, hogy kit és milyen összegben hiteleznek, illetve a szükséges dokumentumok benyújtását követően 5-7 napon belül számlán lehet a kért összeg. Éppen, mert nincs ingatlanfedezet, egy sor ehhez kapcsolódó költséggel sem kell számolni – tulajdoni lap, ügyvédi költség, értékbecslés stb. – a személyi kölcsönöknél, az egyszeri kiadás itt általában 1%, ami egy 6 millió forintos hitelnél 60 ezer forintot jelent. (Ráadásul 2021-től jönnek az úgynevezett fogyasztóbarát személyi kölcsönök, amelyeknél a folyósítási díj fióki igénylésnél maximum 0,75%, online igénylésnél pedig 0% lehet. Ezeknél a bírálati idő normál esetben legfeljebb 3, míg online igénylés esetén 2 nap lehet majd.)

Mekkora kiadást jelent a személyi kölcsönből történő finanszírozás?

Egy 6 millió Ft-os, 5 éves futamidejű személyi kölcsön havi törlesztője a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint jelenleg 120 ezer Ft körül kezdődik, amit ha 12 hónap után előtörleszt valaki a 3 millió Ft állami támogatásból, akkor a további 4 évre már csak 37 ezer Ft-ra csökken. Egy ilyen konstrukciónak a teljes visszafizetése 3 227 000 Ft lesz, amihez az 1%-os előtörlesztési díjat kell még hozzászámolni, ami 30 ezer Ft. Ez azt jelenti, hogy a nettó támogatás végül körülbelül 2,7 millió Ft lesz, amiből összesen 6 millió Ft beruházást lehet végrehajtani. A példánkban természetesen abból indultunk ki, hogy a család egyáltalán nem rendelkezik mobilizálható megtakarítással, hiszen, ha van önerő, akkor kisebb hitelből is kimaxolható az állami “ingyen” pénz.

Felmerülhet finanszírozási lehetőségként még a szabad felhasználású jelzáloghitel, vagy a felújítási célú lakáshitel is, ám ez esetünkben kevésbé előnyös, ugyanis egy 6 millió Ft-os hitelösszegnél az egyszeri költség akár 200 ezer Ft is lehet, ráadásul itt 1-1,5 hónapos átlagos átfutási idővel lehet számolni.

Bankmonitor tippek:

1. Az egyedülállóknak és a gyermektelen családoknak érdemes lehet még idén elkezdeniük egy esetleges felújítást, mert jövőre a már most is leterhelt mesterembereknek és kivitelező cégeknek még több munkájuk lehet, így nem lesz könnyű szabad kapacitást találni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a hirtelen jött vásárlási kedv szinte biztosan ideiglenes ellátási zavarokat okoz majd az építőanyagok, szaniterek és beépített bútorok terén.

2. Azoknak a gyermekes családoknak, akik élnének a lehetőséggel, a fenti okok miatt már most célszerű mesterember után nézni, illetve akár megrendelni bizonyos építőanyagokat, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy-egy raktáron nem lévő termékre egy-két hónapot is várniuk kell. 

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Miért erősödik a kínai jüan?

  The post Miért erősödik a kínai jüan? appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás

  Megéri-e a biztosítás? Ugyan kevesen tudják, de a biztosítás tulajdonképpen egy fogadás (ezekből is indult ki). A szerencsétlen esemény bekövetkezésekor – természetesen díj ellenében – a károsult kártalanításban részesül. De vajon megéri-e biztosítást kötni? Mi az az önbiztosítás? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ebben a bejegyzésben a Tovább olvasom "Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás" → The post Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás appeared first on KonyhaKontrolling.