Betöltés

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

szerző: Fülöp Norbert
2019-01-16

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8% volt, ami több annál, mint amennyibe a legolcsóbb lakáshitel kerül. Persze a változó kamatnak megvannak a maga kockázatai, de bizonyos feltételek mellett ez akár vállalható is.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a lakáshitel hosszú távú, 10-15 évre szóló elkötelezettséget jelent, ezért nagyon fontos körültekintően választani. Fontos szempont például a kockázatok mérlegelése, ami leginkább azt jelenti, hogy meg kell határoznunk, milyen kamatperiódusú hitelt is szeretnénk felvenni. A kamatperiódus alatt a hitelkamat nem változhat, így ha a piacon elindulna egy kamatemelkedés, a havi törlesztőnk akkor is fix marad. Ennek a biztonságnak azonban ára van: minél hosszabb időre rögzített a kamat, annál magasabb a hitel csaknem minden költségét magában foglaló THM-je (teljes hiteldíj mutató), ezzel együtt pedig a havi törlesztő összege.

Mennyit számít összegszerűen egy esetleges kamatemelkedés? Egy 20 éves futamidővel, 5 éves kamatperiódus mellett felvett 10 millió Ft lakáshitel 59 ezer Ft-os havi törlesztőit például így emeli meg egy esetleges kamatemelés:

1% kamatemelés: +4 114 Ft
2% kamatemelés: +8 388 Ft
3% kamatemelés: +12 819 Ft

A példában szereplő 5 éves kamatperiódusú hitelnél erre 5 évente van lehetősége a banknak, míg egy változó kamatozású hitelnél 3, 6 havonta vagy évente változhat a hitel kamata. Csökkenő kamatkörnyezetben ez a változás lehet akár kedvező is – vagyis csökkenhet a hitelkamat és a törlesztő -, ahogy ezt sok adós az elmúlt időszakban megtapasztalta, míg emelkedő kamatkörnyezet mellett jön a drágulás.

A legalacsonyabb THM-ek jelenleg a változó kamatozású hiteleknél vannak: 600 ezer Ft nettó jövedelem mellett egy 20 millió Ft-os lakáshitel THM-je akár 2,5% is lehet. Hogy mi van és mi nincs benne a teles hiteldíj mutatóban, azt itt olvashatod el részletesen.

Mekkora kockázatot jelent ez?

Az inflációnál is kevesebbe kerülő változó kamatozású hiteleknél egyértelmű a kamatkockázat, ám ennek ideje és mértéke leginkább a jegybanki alapkamat alakulásától és a bankközi kamatoktól függ. Jelenleg arra lehet számítani, hogy 2019-ben még nagy valószínűséggel nem változik a magyar jegybanki alapkamat, és 2020 előtt a bankközi kamatok szintje is jó eséllyel a jegybanki alapkamat alatt marad.

A változó kamatú lakáshitel azoknak lehet jó megoldás is lehet, akik

  • úgy tervezik, hogy hitelüket viszonylag rövid időn belül végtörleszteni fogják, mert hónapok múlva hozzájutnak például egy nagyobb összeghez;
  • akiknek rendelkeznek egyéb megtakarításokkal, amelyek átcsoportosításával hitelüket végtörleszteni tudják egy esetleges nagyobb kamatemelkedés esetén.

A legolcsóbb, változó kamatú hiteleknél a magas jövedelem is mindenképp jól jöhet, hiszen 400 ezer Ft nettó alatt a jövedelem legfeljebb 25%-a lehet a hiteltörlesztők összege, míg 400 ezer Ft-tól 30%-nál szabják meg a határt. A Magyar Nemzeti Bank ezzel azt szeretné elérni, hogy az ilyen típusú hiteleknél az adósok rendelkezzenek kellő tartalékkal a kamatkockázat kezeléséhez. 

Keresd meg a legkedvezőbb hitelt a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával, a hitel-ügyintézés során pedig vedd igénybe szakértő hiteltanácsadóink segítségét. 

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló