Betöltés

Növekedési hitel helyett lízing 2,5%-on! Mikor, kinek, hogyan?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-22

Amikor a piacon legkedvezőbb kamatozású 2,5%-os növekedési hitellel szeretnénk cégünk beruházásához finanszírozási forrást biztosítani, gyakran csak a hitelfelvétel lehetősége jut eszünkbe, pedig létezik más alternatívánk is. A Növekedési Hitelprogram keretében pénzügyi lízing konstrukcióban is gondolkozhatunk, ami számos esetben a hitelnél előnyösebb feltételeket jelenthet vállalatunk számára: akár jelentősen alacsonyabb önerő szükséglet, kedvező Áfa vonatkozás, hitel nem jelentkezik a könyveinkben… stb. Mutatjuk a konkrétumokat!

Miben is más a lízing, mint a beruházási hitel?

Egy beruházási hitel igénybevételének célja cégünk üzleti tevékenységét hosszútávon szolgáló eszközökhöz, berendezésekhez, esetleg egy ingatlanhoz való hozzájutás. Ugyanezt a célt szolgálja, a lízing típusú finanszírozási forma is – legyen az akár egy autóflotta, valamilyen termelő eszköz, gép, vagy egy kereskedelmi ingatlan. A két konstrukció különbségét a finanszírozott eszköz tulajdonjoga jelenti. Míg hitel esetében a finanszírozott eszköz tulajdonjoga a hitelfelvevőnél van, addig lízing konstrukcióban a pénzügyi intézmény válik a tulajdonossá, amellett természetesen, hogy a finanszírozott tárgy birtokbavételi- és használati joga a lízingbe vevőt illeti meg.

A hitelező tulajdonjog gyakorlásából – erősebb biztosítéki pozíciójából, – következően a lízingnek több előnye is van egy hitellel szemben:

 • Alacsonyabb az elvárt önerő mértéke (pl. a hitelnél jellemző 30-40%-os önerővel szemben akár 20% is elegendő lehet);
 • A lízingelt tárgy futamidő alatti értékesítése esetén az átírási illeték megspórolható, ha az eszköz új birtokosa ugyanattól a lízing cégtől lízingeli tovább az átvett tárgyat (mivel ebben az esetben a tulajdonos változatlanul a lízingbe adó marad);

Milyen típusú lízing konstrukciók léteznek?

Operatív lízing (tartós bérlet): Ennél a konstrukciónál a futamidő végén nem kerül a lízingtárgy a lízingelő tulajdonába, hanem azt visszaadja a lízing cégnek. (Ez persze nem jelenti azt, hogy ha szeretné, nem vásárolhatja meg a cég az eszközt a futamidő végén.) Olyan eszközök esetében érdemes ebben a finanszírozási megoldásban gondolkoznunk, melyek a technológia fejlődése miatt 3-5 év alatt elavulttá válhatnak, így cégünk egyébként is újabb eszközt tervezne vásárolni (ilyenek lehetnek például az IT eszközök). A tartós bérlet elnevezés tehát nem véletlen, a bérlethez nagyon hasonló konstrukcióról beszélünk, azzal a különbséggel, hogy itt a lízingbe vevő választja ki a lízingelt tárgyat, s a lízingbe adó kizárólag ebből a célból vásárolja meg az adott eszközt.

Előnyei:

 • A havi bérleti díjak csökkentik a társasági adó alapot (kevesebb adófizetési kötelezettségünk keletkezik).
 • A bérleti díjak Áfa tartalma visszaigényelhető.
 • A lízingtárgy nem jelenik meg a cég könyveiben, így a kapcsolódó kötelezettség sem, ellentétben egy általános hitelfelvétellel, ahol mind a finanszírozott eszköz, mind a kapcsolódó tartozás (kötelezettségállományunk növekszik) megjelenik a cég könyveiben. Az operatív lízing tehát azért lehet előnyös vállalatunk számára egy esetleges újabb hitelfelvételi szándék esetén, mert kötelezettség állományunkat a lízing tétele nem növeli, saját tőkénkéhez viszonyított hitel arány így alacsonyabb.

Pénzügyi lízing: Beszélhetünk nyílt végű és zárt végű konstrukcióról. A különbség abban keresendő, hogy míg a zárt végű lízing esetében a futamidő végén a lízingelt tárgy automatikusan a lízingbe vevő tulajdonába kerül, a nyílt végű lízing típusnál a lízingbe vevőnek vételi joga keletkezik a futamidő végén, így szabadon eldöntheti, hogy egy jelképes maradványértéken megvásárolja az eszközt, vagy sem.

Előnyei:

 • Mivel a pénzügyi konstrukciónál a lízingelt eszköz a lízingbe vevő könyveibe kerül, a lízingelt tárgy amortizációját cégünk elszámolhatja, ami adóalap csökkentő tételként jelentkezik könyveinkben (ellentétben az operatív lízinggel).
 • Ennél a konstrukciónál a lízingre kifizetett kamat is adóalap csökkentő tételként jelentkezik.
 • A Növekedési Hitelprogram keretében a piaci kamatnál jóval kedvezőbben, 2,5%-os kamattal vehető igénybe.

Áfa fizetés módja – fontos különbség zárt és a nyílt végű pénzügyi lízing típus között!

Míg a zárt végű konstrukció esetében az Áfa fizetési kötelezettség a lízingelt tárgy birtokba vételekor esedékes egy összegben, addig a nyílt végű konstrukció Áfa fizetés szempontjából szolgáltatásnak minősül, így az csak az egyes lízingdíj részletek megfizetésekor esedékes, a részlet tőkerészére eső mértékben.

Hogyan kaphat cégünk lízing alapú finanszírozást, akár 2,5%-on?

Hiába épül a finanszírozás jelentős mértékben valamilyen eszközértékre, ma már elképzelhetetlen, hogy lízing finanszírozást kapjunk klasszikus hitelminősítés nélkül, ahol az alábbi szempontok kerülnek fókuszba:

 • milyen profit termelő képességgel rendelkezik a társaságunk, mely a lízing díj fizetését biztosítani tudja?
 • cégünk mekkora eladósodottsággal bír jelenleg?
 • kik a tulajdonosok és milyen hosszú ideje aktívak az adott üzleti területen?
 • … és így tovább…

Kedvező költségteher melletti lízingfinanszírozást létrehozni nem tartozik a legegyszerűbb mutatványok közé, de mindenképpen megéri.

Láthatjuk, hogy a lízing számtalan lehetőséget tartogathat vállalkozásunk számára! Érdemes tehát számításba vennünk, amikor eszköz, illetve ingatlan beruházásban gondolkozunk! Az előnyök persze piaci alapon magasabb díjazást vonnak maguk után, most azonban kedvezőbb lehetőség is adódhat cégünk számára: a pénzügyi lízing a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően 2,5%-os kamaton is elérhető!

Amennyiben érdekli cégét az NHP lízing vagy a hitel lehetősége, érdemes kitöltenie az alábbi formot, hogy egy előzetes vizsgálatot elvégezzen cége hitelezhetőségére:Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

szerződés

Nem minden költség szerepel a lakáshitelek THM-jében

2019. 01. 11.

A lakáshitel hirdetésekben mindig szerepel a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy mennyivel...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.