Olcsóbb a lakáshitel, mint valaha! Milyen veszélyt rejteget?

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 10. 08.

Több mint 10 éve nem látott szintre apadt a lakosság adóssága. Hogy megfordul ez a folyamat, és lesz-e újabb hitelezési boom vagy sem, az még nem világos. Viszont a történelmi mélypontra csökkent alapkamatnak is hála, idén már jelentősen több hitelt vett fel a lakosság, mint néhány éve. Ezt a tendenciát támogatja az is, hogy ma már olcsóbban lehet lakáshitelhez jutni, mint anno a svájci frank hitelek fénykorában. Ezért a legfontosabb kérdés most az, hogy minden esetben a legolcsóbb hitelt érdemes választani vagy kifizetődő inkább a fix törlesztőrészletű, de némiképp drágább ajánlat mellé letenni a voksot?

A lakosság eladósodottsági szintje drámaian lecsökkent az elmúlt 4 év során. A mérséklődéshez egyaránt hozzájárult a háztartások megtakarításainak bővülése, valamint a lakossági hitelállomány leépülése. A hitelkitettség csökkenéséért a kedvezményes végtörlesztésen és a banki elszámoláson túl elsősorban a még mindig magas hitelelutasító magatartás a felelős. Amíg a válság előtt a lakosság többletkiadásait hitelből finanszírozta, addig a krízis után már többet törleszt vissza, mint amennyi új hitelt felvesz.

lakosság adósság

Emellett a háztartások pénzügyi vagyona több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 11 év alatt. Mindeközben a megtakarítások szerkezete is jelentősen átalakult. A teljes megtakarításon belül az értékpapírok (részvény + kötvény + befektetési jegy) részaránya ma már meghaladja a betétekét, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. Ennek oka elsősorban a csökkenő kamatkörnyezetben keresendő: mivel a betétek kamata a többség számára már kritikusan alacsony szintre csökkent, így megnyílt az út a befektetési alapok és az állampapírok előtt.

Újabb virágkor

A devizahitelek kivezetésével komolyan mérséklődtek a hitelek kockázatai, ami az MNB alapkamat csökkentésével és fair banki szabályokkal karöltve megalapozta az új hitelszerződések volumenének ismételt emelkedését. Idén augusztusig már majdnem annyi lakáshitelt folyósítottak a bankok, mint tavaly az egész év során (azonos időhorizonton – január és augusztus között – nézve pedig 40%-kal többet!).

Ráadásul a lakáshitelek THM mutatója már az aranykort idézi. Ma olcsóbban lehet felvenni egy forint alapú lakáshitelt, mint anno egy árfolyamkockázattal is bíró svájci frank alapú hitelt. Ezért most a legfontosabb kérdés az, hogy a legolcsóbb vagy a hosszabb távon fix törlesztőrészletet kínáló ajánlatot válasszuk.

lakáshitel legjobb kamatperiódus

A rövid kamatperiódusú hitelek ugyan olcsóak, de szeszélyesek. A hitel kamata, így törlesztőrészlete akár 3 havonta is változhat. Mindemellett nem is drasztikusan drágábbak a hosszabb távon kiszámítható kölcsönök. A kezdeti körülbelül 6 ezer forintos többletkiadás már 2%pont alatti kamatemelkedés esetén megtérülhet (természetesen változatlan kamatszint mellett a hosszabb kamatperiódusú hitel is átárazódik – megdrágul – csak később). Így a valós kérdés nem is feltétlenül az, hogy melyik választás esetén fizetünk vissza összességben többet vagy kevesebbet, hanem az, hogy a megemelkedett részletet egyáltalán ki tudjuk-e majd fizetni.

A kérdés eldöntésében segít a Tudatos Hitel alkalmazásunk, vagy akár itt rögtön ki is számolhatod, hogy mekkora törlesztőrészletre számíthatsz eltérő kamatperiódusok esetén!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.