Óriási siker, de még az elején tartunk – A törlesztők csökkenésére felkészülni

szerző: Bankmonitor
2017. 10. 20.

A régióban nagyon jó helyezést érne el az ország, olyan alacsony szintre esett le a kamatszint. Ámbár egyik szemünk sír a másik nevet, mert míg a legolcsóbb hiteleknél inkább a törlesztő emelkedése várható, addig az 5-10 évre rögzített hiteleknél még van tér a kamatesésre. A tét óriási, hiszen ha a becslések bejönnek, akkor egy 10 milliós hitelnél 20 éves időtávon bő félmillió forintról van szó, ami vagy a mi pénztárcánkat gyarapítja vagy a bankét.

A jegybank intézkedéseinek jóvoltából soha nem látott szintre estek le a bankközi kamatok az országban. Ma már ott tartunk, hogy valójában el lehet felejteni a jegybanki alapkamatot, ugyanis ehhez képest az éven belüli bankközi kamatok 0 százalék közelében tartózkodnak. De ott vannak az állampapírpiaci hozamok is, melyek annak ellenére tudtak tovább csökkenni a különböző lejáratokon, hogy sokan ennek minimális esélyt adtak volna.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi következik ezután. A régióban látott folyamatok alapján ennek próbált utánajárni a Bankmonitor. Meglátásunk szerint, ha a régiót vesszük alapul, akkor két következtetést vonhat le az ember:

  • az olcsó hiteleknél, mint amilyenek a 6 havonta változó lakáshitelek, nem lehet további kamatcsökkenésre számítani, sőt néhány éves időtávon belül 0,7%-kal is nőhetnek a kamatok,
  • a nagyobb biztonságot adó, és több évre fix törlesztőrészlettel rendelkező hiteleknél viszont van tér a további kamatesésre, optimista esetben akár még 0,5-0,6%-kal.

Egy példával lehet ezt a legjobban szemléltetni. Ha ma akarna egy ügyfél 10 millió forintos lakáshitelt 20 évre felvenni, akkor a legolcsóbb hitel 53 ezer forint induló törlesztővel (2,5%-os induló kamattal) érhető el. Egy 5-10 évre rögzített kamatú hitelért 3,5-4,6%-os hitelkamatot kérnek el, ami 58-64 ezer forintos törlesztővel egyenértékű.

Nem tartanák valószínűnek, hogy a rövid kamatok tovább esnének, sőt itt az ellenkezőjére kerülhet sor a következő években. A 0,7%-os kamatemelkedés a törlesztőt közel 7%-kal dobhatja meg (56,5 ezer forintra). Az 5-10 évre fixált kamatú hiteleknél viszont van tér a kamatesésre. Ezzel együtt akár 5%-kal is olcsóbbak lehetnek ezek a hitelek.

A folyamatok hátterében a következő áll. A rövid hozamok olyan szintre estek le, ami már a régióban is kiugrónak számít. Éven belüli a bankközi kamatok csak Bulgáriában alacsonyabbak. Nagy különbség viszont, hogy ott az euróhoz van rögzítve a leva árfolyama és ezért lehet ilyen alacsony ott a kamatkörnyezet. A régiós országok 6 havi bankközi kamatainak átlaga 0,8%, ami nagyon közel esik a magyar alapkamathoz is.

A hosszabb állampapírpiaci hozamokat szemügyre véve az rajzolódik ki, hogy itt még a magyar a magasabb tartományokban tartózkodik. A magyar jegybank elkötelezett a hosszú hozamok csökkentésében, a jövőben itt is várhatók intézkedések. Ezért nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a bolgár szinthez közelítsenek a hozamok. Szerencsés esetben a magyar és bolgár hozamok közötti különbség lefeleződhet, ami 0,5-0,6%-os hozameséssel egyenértékű.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.