Betöltés

Óriási siker, de még az elején tartunk – A törlesztők csökkenésére felkészülni

szerző: Bankmonitor
2017-10-20

A régióban nagyon jó helyezést érne el az ország, olyan alacsony szintre esett le a kamatszint. Ámbár egyik szemünk sír a másik nevet, mert míg a legolcsóbb hiteleknél inkább a törlesztő emelkedése várható, addig az 5-10 évre rögzített hiteleknél még van tér a kamatesésre. A tét óriási, hiszen ha a becslések bejönnek, akkor egy 10 milliós hitelnél 20 éves időtávon bő félmillió forintról van szó, ami vagy a mi pénztárcánkat gyarapítja vagy a bankét.

A jegybank intézkedéseinek jóvoltából soha nem látott szintre estek le a bankközi kamatok az országban. Ma már ott tartunk, hogy valójában el lehet felejteni a jegybanki alapkamatot, ugyanis ehhez képest az éven belüli bankközi kamatok 0 százalék közelében tartózkodnak. De ott vannak az állampapírpiaci hozamok is, melyek annak ellenére tudtak tovább csökkenni a különböző lejáratokon, hogy sokan ennek minimális esélyt adtak volna.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi következik ezután. A régióban látott folyamatok alapján ennek próbált utánajárni a Bankmonitor. Meglátásunk szerint, ha a régiót vesszük alapul, akkor két következtetést vonhat le az ember:

 • az olcsó hiteleknél, mint amilyenek a 6 havonta változó lakáshitelek, nem lehet további kamatcsökkenésre számítani, sőt néhány éves időtávon belül 0,7%-kal is nőhetnek a kamatok,
 • a nagyobb biztonságot adó, és több évre fix törlesztőrészlettel rendelkező hiteleknél viszont van tér a további kamatesésre, optimista esetben akár még 0,5-0,6%-kal.

Egy példával lehet ezt a legjobban szemléltetni. Ha ma akarna egy ügyfél 10 millió forintos lakáshitelt 20 évre felvenni, akkor a legolcsóbb hitel 53 ezer forint induló törlesztővel (2,5%-os induló kamattal) érhető el. Egy 5-10 évre rögzített kamatú hitelért 3,5-4,6%-os hitelkamatot kérnek el, ami 58-64 ezer forintos törlesztővel egyenértékű.

Nem tartanák valószínűnek, hogy a rövid kamatok tovább esnének, sőt itt az ellenkezőjére kerülhet sor a következő években. A 0,7%-os kamatemelkedés a törlesztőt közel 7%-kal dobhatja meg (56,5 ezer forintra). Az 5-10 évre fixált kamatú hiteleknél viszont van tér a kamatesésre. Ezzel együtt akár 5%-kal is olcsóbbak lehetnek ezek a hitelek.

A folyamatok hátterében a következő áll. A rövid hozamok olyan szintre estek le, ami már a régióban is kiugrónak számít. Éven belüli a bankközi kamatok csak Bulgáriában alacsonyabbak. Nagy különbség viszont, hogy ott az euróhoz van rögzítve a leva árfolyama és ezért lehet ilyen alacsony ott a kamatkörnyezet. A régiós országok 6 havi bankközi kamatainak átlaga 0,8%, ami nagyon közel esik a magyar alapkamathoz is.

A hosszabb állampapírpiaci hozamokat szemügyre véve az rajzolódik ki, hogy itt még a magyar a magasabb tartományokban tartózkodik. A magyar jegybank elkötelezett a hosszú hozamok csökkentésében, a jövőben itt is várhatók intézkedések. Ezért nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a bolgár szinthez közelítsenek a hozamok. Szerencsés esetben a magyar és bolgár hozamok közötti különbség lefeleződhet, ami 0,5-0,6%-os hozameséssel egyenértékű.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.