Betöltés

Örökölt lakásra is igénybe vehető a CSOK?

szerző: Bankmonitor
2017-08-24

„Örökölt lakás közös tulajdonjogának megszüntetéséhez lenne szükségem 2 millió forint lakáshitelre, 1 gyermek utáni CSOK igénybevételével, akár lakástakarék bevonásával is. Az igényelt összeget 30 ezer forint körüli törlesztővel szeretném visszafizetni 6-7 év alatt. Érdeklődnék, hogy milyen lehetőséget tudnak ajánlani.” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol.

Mivel 1 gyermekkel rendelkezel, valóban kézenfekvő lenne kihasználni az utána járó 600 ezer forintos CSOK-ot. Ugyanakkor a CSOK szabályai szerint lényeges az is, hogy az ingatlant közeli hozzátartozótól (nagyszülő, szülő, testvér, gyermek, házastárs), vagy élettárstól vásárolod-e, ugyanis ez kizáró feltételnek számít az igénybevételnél. Mivel örökölt lakás tulajdonrészének kivásárlásáról van szó, máris akadályba ütközöl, mivel ezt valószínűleg valamelyik közeli hozzátartozódtól kellene megvásárolnod.

Egy lakáshitelnél természetesen ilyen akadályba nem merül fel, de megfelelő mértékű jövedelemmel szükséges rendelkezned, illetve az ingatlannak is, mint fedezetnek megfelelő értéket kell képviselnie a bank szemében.

Ha a legolcsóbb lakáshiteleket nézzük, a 2 millió forintos összeg 6-7 éves futamidővel az általad kitűzött 30 ezer forintos törlesztő körül marad (a legjobb ajánlatok mellett 7 éves futamidővel 26,5 ezer, míg 6 évessel 30,5 ezer forint a törlesztő). Ugyanakkor mégsem javasolnánk a legalacsonyabb kamatok mellett elérhető lakáshiteleket, mert a rövid kamatperiódus miatt fel kell vállalnod, hogy a kamatok emelkedésével a törlesztőd is megemelkedik. Inkább azokat a hiteleket célszerű választanod, amelyek legalább 3-5 éves kamatperiódusúak. A legjobb ajánlatoknál 7 éves futamidővel itt is megúszhatod 27,4- 28 ezer forintos törlesztővel, de nagyobb biztonságban vagy a kamatok emelkedésével szemben.

Persze a lakástakarék nyújtotta 30%-os állami támogatást is kihasználhatod, ha azt a hitel mellé megkötöd, viszont azzal számolnod kell, hogy így nem férsz bele a havi 30 ezer forintos keretbe. Ugyanakkor, ha valahogy még a lakástakarék befizetést is ki tudod gazdálkodni a családi büdzséből, azzal jelentős pénzügyi előnyre tehetsz szert. Nézzük meg egy példán keresztül is.

Vegyük azt az esetet, hogy egy 5 éves kamatperiódusú hitelt veszel fel 4,95%-os THM-mel, ekkor a 2 millió forint 7 évre 28 ezer forintos törlesztőt eredményez. Ha egy 4 éves 10 ezer forintos lakástakarékot kötsz a hitel mellé, a betörlesztésnek köszönhetően 180 ezer forinttal is kevesebbet fizetsz vissza összességében a banknak, mint ltp nélkül.

Ha neked is van hasonló kérdésed vagy problémád, keress meg nyugodtan bennünket, és megválaszoljuk Neked!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Kérjük add meg személyes adataidat! Így jelentősen gyorsíthatjuk a szerződéskötési folyamatot:
Kérjük add meg a kedvezményezett adatait!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

  • alapblog

    A lakástakarék hattyúdala

    Befektetői körökben keserédes viccelődés tárgya, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.