Betöltés

Örömhír a hiteleseknek – Egyre kevesebbet kell fizetni

szerző: Bankmonitor.hu
2016-08-03

A 2015 eleji forintosítás óta csupa jó hírt kaphattak a volt devizahitelesek, ugyanis folyamatosan csökkentek a törlesztő-részletek. Az alapkamat esése magával húzta a hitelkamatokat is, egy átlagos törlesztő 4-5 százalékkal mehetett lejjebb az utóbbi másfél évben. Innen azonban már inkább csak felfelé vezet az út, ezért is érdemes elgondolkozni a hitelkiváltáson. És most úgy néz ki, hogy a kiszámíthatóság elérhető közelségbe került.

Fokozatosan csökken a törlesztő

A tavalyi forintosításkor a hitelünk kamata nem haladhatta meg 6,6%-os értéket (2,1%-os referencia-kamat + 4,5%-os kamatfelár). A jegybanki kamatcsökkentések jóvoltából viszont fokozatosan mérséklődött a havi törlesztő. A kamatfelár nem változhatott, de a referencia-kamat igen, ez pedig szerencsénkre előnyös volt számunkra, és lejjebb tolta a hitelkamatot is. Most augusztustól 5,4 százalékos kamat alapján árazhatják be a törlesztőt a bankok.

Azért, hogy számszerűsíteni tudjuk a kamatok esését, készítettünk egy példát. Feltettük, hogy 2015 elején közel 9 millió forintos tartozása volt a hitelesünknek, és még 11 év volt hátra a hitel lejáratáig. A 6,6%-os hitelkamat értelmében 95 ezer forintos törlesztőt fizetett, viszont 5,4%-os kamat mellett már ennél kevesebbet kellett havonta utalnia. Akár az is elképzelhető, hogy 90 ezer forint alá esett a hitel havi részlete. Nagyon sok függ az egyedi kondícióktól, de 4-5%-os csökkenés a 2015 februári törlesztőhöz képest nagyon is valós feltevés.

A várakozásaink szerint egyre kisebb a tér a törlesztő-részlet csökkenése irányába, sokkal inkább arra számítanánk, hogy az infláció visszatérésével a hazai kamatszint is emelkedni fog. Pontosan ezért tartósan inkább magasabb törlesztőket várnánk. Remélhetőleg nem lesznek olyan nagyobb turbulenciák, amelyek megdobhatják hirtelen az alapkamatot, és akkor viszonylag lassú és jól kiszámítható jövőre készülhetünk fel.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A hitelkiváltás is sokat segíthetne

Az előzetes várakozásoktól jócskán elmaradt a roham a forintosított hitelek kiváltásánál, a teljes érintett állomány töredékét érintette ez a lehetőség. Márpedig sokat változott a világ, a bankok árazása is egyre kedvezőbb lett, ami véleményünk szerint megfontolásra érdemesnek tartja a hitelkiváltást.

A Bankmonitor gyűjtése szerint, ha valaki be merné vállalni a rövidebb (éven belüli) kamatperiódust, akkor 3,5-4%-os teljes hiteldíj mutató mellett válthatná le a hitelét, és ami egyben 80 ezer forint alatti havi törlesztőt eredményezne. Különösen jó ajánlat van azok számára is, akik a teljes futamidő alatt befagyasztanák a törlesztőjüket, hiszen 6% körüli THM-ért ezek is elvihetők. Utóbbi esetben a havi részlet gyakorlatilag szinte teljes egészében megegyezne a mostani törlesztővel.

Ha elfogadjuk, hogy a következő 10 évben inkább magasabb alapkamattal és BUBOR-ral számolhatunk, akkor a hitelkiváltás megéri, éppen azért, mert a biztonságot és a kiszámíthatóságot adja a kezünkbe. Ha hosszabb távra, például 10 évre fixáljuk a törlesztőt, akkor 10 évig havi alapon ugyanakkora kiadással számolhatunk. A rövid távú kamatperiódusra váltás rövid távon olcsóbb törlesztőt eredményez, viszont ha megindulnak felfelé a kamatok, akkor az a havi kiadásokat is gyorsan (3-6 havonta) meg tudja dobni.

A témával foglalkozott a RTL Klub Híradó kedd esti adása is, melyben szakértőnk mondja el a véleményét:

Az árfolyamot nem, de kamatot még most is nézni kell

Tavaly februárban egy hosszú huzavona lezárását jelentette a forintosítás, ugyanis a deviza alapú lakáshitelek meghatározott szabályok szerint átváltásra kerültek. Rengeteg embert érintett az intézkedés, 2014 végén csak a deviza lakáshitelekből 200 ezer szerződés volt, aminek a teljes értéke elérte az 1700 milliárd forintot. Ezzel együtt már nem kell tartani például a svájci frank árfolyamának csapkodásától, viszont a kamatok változásától annál inkább.

Két dologra kell a hiteleseknek továbbra is ügyelniük:

 • Alapesetben a referencia-kamat a 3 havi BUBOR (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) lett, aminek köszönhetően 3 havonta változik a törlesztőrészlet is (hitelkamat = referencia-kamat + kamatfelár). A BUBOR 2015 februárjában 2,1% volt, míg most augusztusban 0,93%-on állt.
 • Attól függően, hogy mennyi volt a forintosításkor a hitel hátralévő futamideje, 3-5 év lett a kamatperiódus, ami befolyásolja, hogy a kamatfelárat milyen időközönként lehet módosítani. Az induláskor a kamatfelár a lakáshiteleknél legfeljebb 4,5% lehetett. Ennek nagyságát csak a második kamatperiódus kezdő napján változtathatja meg a bank, és akkor is csak az MNB által meghatározott módon.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

11 Hozzászólás

 1. Petró Jánosné

  T. Cikkíró!!
  Ennek a fele sem igaz, én is volt devizahiteles vagyok pár napja kaptam meg a banktól/ OTP/ a hátralevő törlesztési kalkulációt, 2023-ban járt volna le a hitelem erre meghosszabbították 2025-re, eddig fizettem havonta 55230 ft-ot, 2017 áprilistól 63100 forint lesz a törlesztőm.
  Mikor telefonon megkérdeztem ez hogy lehetséges, a válasz az volt hogy rögzített árfolyamon fizettem a hitelem, a különbözet gyűjtőszámlára ment ami 2017 márciusban járt volna le.
  Csakhogy a gyűjtőszámla hitelem teljesen ki lett fizetve mikor megkaptam a visszajárót a banktól amit tisztességtelenül számoltak fel, tehát a kifizetett gyűjtőszámlámról papírom is van!
  Akkor miről beszélünk?? Akkor emelkedett volna a törlesztőm ha meglenne a gyűjtőszámla hitelem, mivel az ki lett fizetve így miért is emelik a törlesztőm és a futamidőm, mert a banki ügyintéző erre hivatkozott.
  Csak arra tudok gondolni, hogy amit vissza fizettek azt most mondvacsinált jogcímen vissza veszik!!!

 2. Gitta podina

  Petró Jánosné-val teljesen egyetértek. Forintosítás előtt fizettem havi 85200Ft-ot. Utána, pedig 83500 Ft lett a havi törlesztő részletem. Mivel ezt sem tudtam fizetni, kértem futamidő hosszabbítást. Így most még 10 évig fogok fizetni havi 46000ft-ot. ami a végén 5.520.000 ft-ot tesz ki. 9 évig fizettem, majd jóváírtak 2.500000Ft-ot. és így maradt 3.760.000 Ft. az eredetileg felvett 4.500000 ft-ból. Akkor kinek segítettek a forintosítással? Akik elvitték a pénzünket, és ebből lettek milliomosok. És milyen érdekes, hogy a kormány kifizeti azoknak az ügyfeleknek a kártérítést, akik több millió forinttal hazárdiroztak és a bank kifosztotta őket. Vajon milyen keretből fogják kárpótolni őket? A tőlünk jogtalanul elvett forintokból. És megint csak a jómódúak járnak jól, mint azok akik 180FT. árfolyamon vissza fizették a tartozásukat.

 3. oszi

  Hát igen, a bankmonitor a bankokat képviseli. Keressetek egy hiteles monitort.
  A forintosítással orbán jóvoltából duplájára emelkedett tőke és törlesztés kamata nyilván a duplája lett.
  Ebből az alapkamat csökkenés mikronnyi hatású volt, annak ellenére, hogy az MNB javasolta a futamidők megnövelését, ami a bankoknak jó hír, mert sok évig, akár a haláluk után is törlesztők lesznek a hitelesek (de az alaptörvény és az időközben megjelent törvények alapján a gyerekeknek vagy rokonoknak mindenképpen kell fizetni)
  orbán meg sokáig szívhatja ki a bankokból a devizahitelesek pénzét a különadókon keresztül.
  Így a hitelesek nem orbánt szidják, hanem a bankokat. Pedig törlesztőjük nagy részét orbán csapolja le. Ellenzék meg nincs, aki megakadályozná.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Oszi!Nem képviseljük a bankokat. Mi valóban egy teljesen független pénzügyi termékeket összehasonlító oldal vagyunk. Hirdetések vannak nálunk is, ez természetes, de ezeket mindig külön jelöljük is.

 4. Mirci

  Én nem mentem bele az újabb átverésbe a FORINTOSÍTÁSBA ! Kész röhej ! , már a forintot is forintosítják ? ÉN autó vásárláshoz 1.600.000,- Ft “deviza-alapú” ? FORINT hitelt vettem fel 2007. évben 120 hónapos futamidőre, FIX FORINT TÖRLESZTÉSŰ visszafizetéssel.
  A szerződésem azt sem tartalmazza, hogy mennyi “sosem látott devizát” adtak FORINTBAN !
  – A forintosítás miatt postázott banki irományban értesültem arról, hogy 12 hónappal meghosszabbították a futamidőt, és többek között egy elképesztően magas törlesztőrészletet is beállítottak avval, hogy pld. majd a 132. hónapban 400.000,- Ft-t kell fizetnem, és közölték jobban járok, ha ez miatt is áttérek a FORINTOSÍTÁSRA, na de akkor 48 hónappal azaz négy évvel hosszabbítják meg a futamidőt !! Gondoltam, ezek talán megőrültek ?
  – Így ebbe az újabb átverésbe nem mentem bele! Ekkor eldöntöttem, kivárom a szerződésem szerinti 120. hónapot és csak addig fizetek ! Miután Senki sem látta még a Bank sem azt a bizonyos mondvacsinált “deviza-alapú” devizát ! A Bank forintban fizette ki az autó árát az autót értékesítő cégnek, tehát semmiféle “deviza” pénzmozgás nem volt! Ennélfogva a Bank által felszámított “deviza/forint” árfolyam különbözetből a Banknak tisztességtelenül megszerzett NYERESÉGE keletkezett !, amiből a “BANKVEZÉR” kastélyokat tudott vásárolni, majd különböző alapítványokba ….. stb. menti ki a megkárosított – becsapott emberektől megszerzett milliárdokat ! A rafinált módon kitervelt rossz hitelkonstrukció miatt, családok élete ment tönkre, emberek utcára kerültek, többen öngyilkosok lettek !
  EZ PEDIG GYALÁZAT !!!!!!!

 5. Lászó

  Ez a törlesztő csökkentés hazugság! A kormány saját magukat mentette meg a devizahiteltől, mivel nekik volt pénzük vég törleszteni! mi a kis Emberek egyáltalán nem jártunk jól!2008-juniusában vettem fel CHF-alapú hitelt,lakás takarékkal kombinálva! 10-ezer ft,volt a törlesztőm,8530-ft lakástakarékot fizettem,ami 2016-juniusában lejárt! beléptem az Árfolyam rögzítésbe,végül forintosították! Forintosítás után 2015-05.04-től 22885ft-törlesztőt fizettem! 2.500000-ft hitelt vettem fel,2008-ban mindig fizettem elmaradásom soha nem volt,jelenleg 8-év törlesztés után 3.938.786-ft az adósságom! 2015-ben kaptam egy törlesztési terv táblázatot,2016.04.04.ig fizetem a 22.885-ft-ot,2017.04.04-től mivel a lakástakarék miatt csökken a tőke tartozás! 49-ezer ft törlesztőt kell fizetni 1-évig.egy év után 74-ezer ft a törlesztőm,2020.06.20-ig de már ez sem érvényes,2016.juniusban új törlesztési terv táblázatot küldtek,érdeklődésemre azt a választ kaptam hogy ez a jó most 18.545-ft törlesztőt fizetek,2016.10.04-ig itt olvad be a lakástakarékban gyűlt összeg,ami aggasztó számomra hogy innentől kezdve viszont,a 2020-as futamidő végéig havi 75-ezer forintra emelkedik a törlesztő részlet! Nagyon köszönjük a Kormánynak azt a hazugság dömpinget,hogy meg mentették a deviza hiteleseket,mert ez hazugság,senkit nem mentettek meg!BLÖFF! BLÖFF!BLÖFF! ahogy matolcsi monndta,

 6. Egy banki kifosztott károsult

  Ténykérdés: a bankok devizahitel- indexálási trükközései már 2010-ben nyilvánosságot kaptak! A bankok az elszámoló,-és tartozásközló leveleik alapján az eddigi, több év alatt visszatörlesztett milliókat “lenyelték”, azaz eltüntették az ügyfeleik felé kiküldött irataikból, és a bank által ténylegesen folyósított kölcsönösszegnél is magasabb, legalább 25 %-al emelt tőkeösszeg követelésről értesítették minden ügyfelüket! Mi ez, ha nem a banki adósok arcátlan pénzügyi kifosztása, miközben kormányzati “…megmentettük a devizahiteleseket…” szlogennel dicsőítette magát a kormányfő, holott Ő is pontosan tudja, hogy amiről beszélt, amit Ő maga is televízióban hirdetett, az úgy abban a formában egyszerűen nem igaz! Kérdés: miért kell folyamatosan megtéveszteni a banki ügyfeleket, miért nem akarják megoldani azt, hogy a banki ügyfelek a bank által ténylegesen folyósított kölcsönt törleszthessék vissza egy normális mértékű kamattal?! Be kellene végre fejezni a bankok általi ügyfélkifosztást, és a Kormánynak is kötelessége a valóban tisztességes banki tevékenységre kötelezni minden pénzintézetet, mert ami jelenleg zajlik, az nem más, mint a banki ügyfelek előre megfontolt szándékkal elkövetett, és folyamatos pénzügyi kifosztása! De miért nem lép fel ez ellen a másfél millió, bankok általi, folyamatos pénzügyi kifosztás alatt álló banki ügyféltömeg?!

 7. napfenyvirag

  A Raiffeisen Banktól kaptam egy levelet, hogy 2017-ben közel 30 ezer forinttal emelkedik a törlesztő részletem.
  2006-ban vettem fel 7 millió forintot (svájci frank, még csak nem is láttam életemben ilyen fizető eszközt) a mai napi tartozásom 4.700.000,-Ft. S fél havi elmaradásom van. Ki csapott be, kit?
  KI KELL MENNI AZ UTCÁRA, ÖSSZE KELL FOGNI, DE NEM ÚGY, HOGY 50-60 ember lézeng, mert annak semmi értelme. Itt már akasztás kell.

 8. Kiss Zsolt Viktorné

  Ez a cikk mese habbal!A forintosítás után is egyfolytában emelkedik a törlesztő részlet!
  Pedig én fizetem rendesen mindig!

 9. Attila

  Mi az alap forintosítást nem fogadtuk el. Amúgy erről akkor sok cikket is lehetett itt olvasni, hogy miért kell ezt tenni. Végül bankon belül csináltunk hitelkiváltást akciós feltételekkel (5-6 alkalom ment rá, mire mindent kialkudtunk és meg tudtunk állapodni). Most a hitel 3 hónapos periódusos, ezért én folyamatosan tapasztalom a BUBOR csökkenését a csökkenő részletekben. Tisztában vagyok vele, hogy ez majd megfordul és nőni fog, bár remélem nem sokat és még nem a közeli jövőben. Addig pedig LTP-ben fizetjük a tőke részt, amik lejáratkor komolyabb %-os csökkenést hoznak a részletekben. (1 most járt le, ami még a forintosítás előtt kötettett, így ez is már tényleges, saját tapasztalat).

 10. Csabi

  Én 2,5 milliót vettem fel autóhitelre 2008-ban. Akkor fix törlesztőrészletet kértem, így az havi 33000 volt. Elvileg 2018-ban járna le a hitelem a fentiek szerint.
  Majd jött a forintosítás. Két lehetőségem volt:
  – Vagy maradok devizás, marad a 33000 Ft-os törlesztő, de 2028-ig kell ezt fizetnem, és még ott van az árfolyamkockázat.
  – Vagy leszek forintos, így már 40000 Ft a havi törlesztő, viszont csak 2023-ig kell fizetnem.
  Nem sok időt hagytak akkor gondolkozni, főleg, hogy karácsony előtt kellett dönteni. A forintosítást választottam, de hiányzik az a 7000 Ft a havi költségvetésemből. És még 7 év. De legalább örülhetek, hogy még nem a roncstelepre kell betolnom az autót, hiszen nem 20, hanem 15 éves lesz.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Változó kamatozású lakáshitel – előnyök és tévhitek!

2019. 10. 14.

Jelenleg nagyon népszerűek a hosszú kamatperiódusú hitelek. A piaci környezet kedvez is a konstrukciónak, hiszen ezt választva hosszú távon részesülhetünk az alacsony kamatok előnyeiből. Mégis lehetnek olyan szituációk, amikor a...

Blogajánló

 • alapblog

  Politikai one man show, avagy az üzletek üzlete

  Andrew Boutton, a Kaliforniai Egyetem gazdaságpolitikai tanára új könyvében kimutatni véli, hogy a külföldi támogatások komoly mértékben járulnak hozzá autoriter rendszerek fennmaradásához, erősödéséhez és áttételesen... The post Politikai one man show, avagy az üzletek üzlete appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.