Őrület: egyáltalán nem félünk a lakáshitelek kamatkockázatától

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 30.

Pedig egyszer már nagyon megégette magát a magyar lakosság a devizahitelekkel… A globálisan alacsony kamatkörnyezet rendkívül olcsó hiteleket eredményez. Azonban 1%pontos kamatemelkedés már 7-9%-kal emeli meg a lakáshitelek törlesztőrészletét. A forintosított hitelek is magas kamatkockázatúak, hiszen a törlesztőrészletük 3 havonta változhat. Ennek ellenére kevesebb mint 1 százaléka került kiváltásra. Ezzel szemben a legfejlettebb pénzügyi piacon az USA-ban az új hitelszerződések több mint 40%-a hitelkiváltási célú. Ráadásul tudatosan keresik a hosszú távon fix, legalább 15 évre rögzített kamatozású hiteleket.

Az amerikaiak továbbra is sportot űznek a hitelkiváltásból. Nem csoda, hiszen egyre jobban közeledik az elkerülhetetlen, amikor is az amerikai jegybank elkezdi emelni az alapkamatot. A kamatemelés következtében pedig a hitelek törlesztőrészletei is növekedésnek indulnak. A pénzügyi válság kezdete óta jelentősen, 7%-ról 4%-ra csökkentek a 30 évig fix törlesztőrészletet kínáló hitelek kamatai. Így nem véletlen, hogy ebben az időszakban 10-ből 6 új hitel célja hitelkiváltás volt.

hitelkiváltás aránya USA

A kamatcsökkenést meglovagolva tömegek éltek a kedvező feltételű hitelkiváltással, hiszen amellett, hogy spórolni lehet a kamatkiadásokon, azon túl csökkenthető, vagy akár teljesen meg is szüntethető a hitel kamatkockázata.

A Freddie Mac, az ország egyik legnagyobb jelzáloghitelező adatai szerint szinte a hitelkiváltók közül kivétel nélkül mindenki biztonságos, fix kamatozású hitelre váltott függetlenül attól, hogy milyen típusú volt az eredeti hitel. Ezzel párhuzamosan a kamatkockázat-kezelés egy másik eszközével is egyre többen éltek. Az előző hét év során közel háromszorosára, 34%-ra emelkedett azok száma, akik rövidebb futamidőre váltottak. A rövidebb futamidő úgy véd a kamatemelkedés ellen, hogy csökkenti a törlesztőrészlet emelkedés mértékét.

Érdemes lenne példát venni az amerikaiakról

Nem hiába részesítik előnyben a hosszú távon fix törlesztőrészletet biztosító hiteleket. Mivel idehaza 3%pontos kamatemelkedés esetén már ugyanannyiba kerül az 1 éves kamatperiódusú hitel, mint a teljes futamidőre rögzített – kezdetben 20%-kal drágább – törlesztőrészletű kölcsön, ezért érdemes erősen elgondolkozni hitelfelvétel előtt, hogy mennyit ér számunkra a kiszámíthatóság.

Hitelkiváltás

Hazánkban azonban rendkívül alacsony a hosszabb távon fix törlesztést biztosító hitelek aránya az új folyósításon belül. Szerencsére azonban egyre több bank kínál 10, 15 vagy 20 évre rögzített kamatozású hitelt. Ez ugyan kezdetben magasabb kiadást jelent, de mivel a hitelkamatok még soha nem voltak ilyen alacsonyak, így senki sem csodálkozna azon, ha a futamidő során visszatérnének a korábbi szintek. Ha ez bekövetkezne, az több 10%-os törlesztőrészlet emelkedést eredményezne.

Számold ki, hogy milyen feltételekkel vehetsz fel vagy válthatod ki meglévő lakáshiteled! Akár fix törlesztőrészletű hitelt is választhatsz!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.