Otthonfelújítási támogatást igényelnél? Sürgősen állj neki a munkálatoknak

Otthonfelújítási támogatást igényelnél? Sürgősen állj neki a munkálatoknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-08
 

Otthonunk korszerűsítése, modernizálása nagyon fontos tényező. Elég csak az emelkedő rezsiszámlákra, illetve a felújítási támogatásra gondolnunk. Egyre többen igényelnek személyi hitelt céljuk megvalósításához, ez érthető is, hiszen sok esetben az idő sürget, a munkálatok végére érdemes még az idén pontot tenni.

Meglévő lakásunk korszerűsítését, felújítását sokan halogatták, a rezsiszabályok átalakulásával azonban az elavult épületek modernizálása hirtelen sürgetővé vált. Van azonban más ok is, ami miatt otthonunk felújítását nem érdemes halogatni.

Használjuk ki a még idén elérhető Otthonfelújítási támogatást

A gyermeket nevelő párok, egyedülállók meglévő otthonuk korszerűsítésére vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. A munkálatok költségének a felét, de legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphatunk az államtól.

De mit kell teljesítenünk ahhoz, hogy megkapjuk a kedvezményt, mik az Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételei?

  • Legalább egy gyermekünknek kell lennie. (Vállalt gyermek után nem jár a támogatás, ugyanakkor a várandósság 12. hetét betöltött magzat már meglévő gyermeknek minősül.)
  • Legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznünk a lakásban: együttes igénylés esetén mindkét szülőnek illetve kiskorú gyermeküknek az együttes tulajdoni hányada számít. (Nem kötelező mindenkinek tulajdoni hányaddal rendelkeznie.)
  • Legalább egy éve a lakásban kell élnünk, amelyet lakcímkártyával szükséges igazolni. (Kivéve, ha éven belül építettük, vásároltuk az ingatlant. Az egy évnél fiatalabb gyermekünknek nem kell teljesíteni ezt az elvárást.)
  • Legalább egy éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznünk. (Együttes igénylés esetén elég, ha az egyik fél teljesíti a feltételt.)
  • Nem lehet köztartozásunk. (Együttes igénylők esetén mindkét félnek teljesíteni kell az elvárást.)
  • Nem lehetünk büntetett előéletűek. (Együttes igénylők esetén mindkét félnek teljesíteni kell az elvárást.)

Akkor leszünk együttes igénylők a házas, élettársunkkal, ha ugyanazon lakcímen élünk.

Fontos
A támogatás összegének meghatározásakor nagyon fontos, hogy mennyi munkadíjat és anyagköltséget fizetünk ki. Ugyanis a kedvezmény összegének fele-fele arányban kell tartalmaznia a két költségelemet. Ez azt jelenti, hogy a maximális kedvezmény kihasználásához összességében minimum 6 millió forintos költségvetés szükséges, azon belül pedig mind a munkadíjnak, mind pedig az anyagköltségnek el kell érnie legalább a 3 millió forintot.

Hirdetés

Hirdetés

A lakásfelújítási támogatásból nem fizethetjük ki a munkálatokat

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy utólagosan kapjuk meg a felújítási támogatás összegét. Ez azt jelenti, hogy más forrásból kell előfinanszírozni a munkálatokat. Ha nincs elegendő saját megtakarításunk, akkor két lehetőségünk van:

  1. Lemondunk a munkálatokról.
  2. Valamilyen más forrást, adott esetben felújítási hitelt veszünk igénybe.

Sok időnk a hezitálásra nincsen, hiszen a támogatást a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján csak 2022. december végéig igényelhetjük a Magyar Államkincstárnál.

A személyi hitelt elég gyorsan megkaphatod, hogy még beleférjenek a munkálatok

Az idő tehát szorít, ráadásul nem csak a munkálatokkal, hanem a hiteligénylés átfutási idejével is számolnunk kell. Egy jelzáloghitel esetében ez az idő 4-8 hét is lehet. Ez azt is jelentené, hogy a munkálatoknak – amennyiben nincs elegendő önerőnk – érdemben valamikor novemberben tudnánk nekiállni. Az pedig már erősen kérdéses lenne, hogy milyen korszerűsítés is fér bele a hátralévő másfél hónapba.

A személyi kölcsönt azonban lényegesen gyorsabban megkaphatjuk, nagyságrendileg egy hét telik el az igénylés benyújtása és a kölcsönösszeg folyósítása között. Közel egy hónappal hosszabb időnk lenne a lakás korszerűsítésére.

Két dolgot kell szem előtt tartanunk a szűkös idők miatt. Minél előbb egyeztessünk a mesterekkel arról, hogy mikor tudnának nekiállni a munkálatoknak, és az mennyi időt is venne igénybe a felújítás. December közepe után már ne maradjon semmilyen feladat.

A minél gördülékenyebb hiteligénylés miatt érdemes szakértőhöz fordulni. A fedezetlen hitelek bírálati ideje valóban igen gyors, ha azonban valami hiányzik, akkor az idő könnyen megduplázódhat. A jelenlegi helyzetben pedig minden nap számíthat.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés