Pofonegyszerűen lefaragható a legnagyobb bankköltség

Pofonegyszerűen lefaragható a legnagyobb bankköltség
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-05 Frissítve: 2021-10-08
 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a számunkra megfelelő számlacsomag kiválasztása, mivel ezzel jelentős pénzösszeget spórolhatunk meg. Ugyanakkor sokak számára az sem ismert, hogy a bankköltségeink közül a bankkártya díja jelenti az egyik legnagyobb tényezőt, így a bankszámla választásnál erre külön figyelmet szükséges fordítani. Érdemes az akciós év utáni időszakot is külön figyelni, mert ekkor váratlan költségként merülhet fel a bankkártya díja. 1

Az már legutóbbi bankszámla körképünkből is kiderült, hogy nagyon nem mindegy, hogy melyik banknál intézzük a pénzügyeinket, mert évente több tízezer forintot is jelenthet a nem megfelelő választás. Most a számlavezetési költség akár felét is kitevő költségtényezőre, a bankkártya díjakra fókuszáltunk.

Sokan elsiklanak a bankkártya díj fölött, mert jellemzően évente egyszer merül fel, azonban ugyanúgy beletartozik a számla fenntartási költségébe, mint a számlavezetés, az átutalás vagy az SMS díjai. Havi 150 ezer forintos jóváírást és átlagos számlahasználatot feltételezve össze is szedtük, hogyan alakul az éves számlaköltség és azon belül a bankkártya fenntartásának díja. Természetesen kivétel nélkül a számlacsomaghoz tartozó legolcsóbb kártyát vettük figyelembe, ami az összes esetben elektronikus (vésett) kártyát jelent.

A legtöbb ajánlat esetében az első évben mentesülünk a kártyaköltség alól, azonban a második évben már ez a díj is felmerül. Erről külön érdemes figyelni, különben kellemetlen meglepetésként érhet minket, hogy egyik évről a másikra hirtelen megnövekedett a számlánk fenntartási költsége.

A legjobb 3 ajánlat választásával az első évben sokat spórolhatunk a kártyaköltségen, viszont a második évtől már a teljes éves költség mintegy fele csak kártya miatt megy el. Árnyaltabb a kép, ha a 10 legjobb számla átlagát vesszük górcső alá, ebben az esetben azt látjuk, hogy már az első évben is 739 forint, míg a második évben 3 ezer forintunkat emészti fel a bankkártya díja. Ez pedig rendre a teljes számlavezetési költség 14 illetve 39 százalékát jelenti.

A megfelelő bankszámla kiválasztásakor a legfontosabb, hogy a számlahasználati szokásaink figyelembevételével hasonlítsunk össze az egyes ajánlatokat. Ezután külön nézzük meg a második éves kondíciókat is, hogy az akciós időszak után érvényes díjak alapján is össze lehessen vetni a bankszámlaköltségeket.

A következő kalkulátor segítségével könnyen megtalálhatod a legolcsóbb bankszámlát!

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés