Betöltés

Praktikus tanácsok állampapír vásárláshoz

szerző: Bankmonitor
2018-04-06

Aktuálisan nem igen találni jobb kockázatmentes megtakarítást, mint az állampapír, ahol a kamat 1,5-3,8% lehet. Igen ám, de a befektetés járulékos költségei miatt az állampapírnál is célszerű olyan szolgáltatót keresni, ahol a legkevesebbet vonják le a hozamodból. Ugyanakkor a vásárlás módja sem mindegy, szerencsére az alternatívák között ott van a bankkártya is, amivel a legkedvezőbben fektethetsz állampapírba.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

A megtakarítók döntő többségének a lakossági állampapírt már nem kell bemutatni, hiszen az elmúlt időszakban a legtöbben ezt vásárolták a korábban megszokott bankbetét helyett. Ugyanakkor a bankbetéttől eltérő módon, az állampapír vásárlásához már egy értékpapírszámla szükséges, amit a költségek (számlavezetési díj, állományi díj) miatt korántsem mindegy hol nyitsz meg.

Jelenleg a lakossági állampapírok esetében a Magyar Államkincstárnál lehet a számlavezetési költségeket megúszni, vagyis itt teljesen ingyenes a befektetés fenntartása. Ráadásul egy bankhoz hasonlóan itt is kapunk elektronikus ügyintézési módokat a Web- és Mobilkincstár képében. Így nem muszáj az államkincstárnál intézni az állampapírok vásárlását (a nyitásnál nem ússzuk meg a személyes jelenlétet), emellett minden fontos információ a rendelkezésedre áll.

Egy korábbi cikkünkben már néhány alapfogalmat összeszedtünk az állampapír vásárlással kapcsolatban. Ilyen a névérték, a bruttó árfolyam, a felhalmozott kamat, amiket mindenképp célszerű átrágni a befektetés előtt, hogy értsd, mi történik a befektetéseddel. Ugyanakkor azt sem árt tudni, hogy magára a vásárlásra milyen módok állnak rendelkezésre.

Sokaknak kézenfekvő megoldás lenne, hogy készpénzben fizessenek be a számlára és vásárolják meg az állampapírt, viszont az államkincstár értékesítési pontjainál erre nincs lehetőség. Ugyanakkor járható út a szóban forgó összeg bankszámláról történő átutalása illetve a bankkártyás vásárlás is.

Az államkincstári értékpapírszámlára való utalás során a tranzakciós illetéket és a bankunk által megszabott díjat is szükséges lehet kifizetned. Csak a miheztartás végett, 1 millió forint bankon kívül utalásának a költsége 3-4 ezer forintba is kerülhet. Szerencsére a díjakat elkerülheted a bankkártyás vásárlással, ráadásul az egész folyamatot jelentősen leegyszerűsíti, ha így fizetsz.

A számlára való beutalás során közleményben meg kell adni, hogy melyik állampapírt, milyen összegben vásárolnád meg, ennek hiányában a pénzszámlán íródik jóvá az összeg (itt jelennek meg azok az összegek, amelyek még nincsenek befektetve). Természetesen a pénzszámláról is tudsz vásárolni, akár az államkincstári ügyfélszolgálatnál, vagy a Web- Mobilkincstárral is.

Ha személyesen, az államkincstárnál vásárolsz bankkártyával, ugyanúgy működik a dolog, mintha az élelmiszerboltban fizetnél a terminálnál, csak éppen itt a kiválasztott állampapír az áru. Az internetes, vagy mobilos felületen keresztül pedignagyobb önállósággal – ugyanúgy le tudod bonyolítani a vásárlást, gyakorlatilag, mint bármely online vásárlás esetén.

Amire figyelned kell, hogy mekkora napi limit van beállítva a kártyádhoz. Jellemzően az alapbeállítás 150-200 ezer forint szokott lenni, vagyis ilyen összeghatár fölött nem tudnál vásárolni. A limitet azonban könnyen módosíthatod a netbankon (vagy mobilbankon) keresztül, a tranzakció után minden gond nélkül le is csökkentheted.

Előny, hogy a bankkártyát használva mindig az aktuális bruttó árfolyamnak (felhalmozott kamattal) megfelelő összeget tudod kifizetni, tehát nem marad felhasználatlan összeg a pénzszámládon. Ugyanakkor utalásnál előfordulhat, hogy a teljes összeg nem befektethető és néhány száz/ezer forint visszamarad, ami nem kerül befektetésre.

A bankkártyás fizetés lehetősége kapcsán sokakban bevillanhat, hogy ha a hitelkártyájukat használják kapnak-e visszatérítést. Viszont az értékpapír vásárlás olyan kategóriába tartozik, ami után bizonyos szolgáltatók nem adnak visszatérítést.

Nézz utána kalkulátorunkkal, hogy milyen állampapírok közül választhatsz!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

8 Hozzászólás

 1. Koszper Vilmos István

  “Sokaknak kézenfekvő megoldás lenne, hogy készpénzben fizessenek be a számlára és vásárolják meg az állampapírt, viszont az államkincstár értékesítési pontjainál erre nincs lehetőség. ”
  Szerintem ez téves.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Vilmos,

   A nagyobb ügyfélszolgálatoknál valóban lehet készpénz kivételt és befizetést tenni, de az értékesítési pontokon ez a megoldás nem működik.

 2. Solti Lajos

  Hitelkártyával történő vásárlás esetén (MCBONUS) az OTP 1% visszatérítést ad !!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Lajos,

   Erről a bankokat külön meg kell kérdezni, mert például az említett OTP-s kártya esetében a hirdetményben pontos listát nem látni. Azt viszont tudni lehet, hogy több szolgáltató eleve kizárja a hitelkártyás állampapír vásárlás utáni visszatérítés lehetőségét. Egy következő cikkünkben majd utánajárunk a pontos banki gyakorlatnak is.

 3. Solti Lajos

  Kiegészítésként hozzá kell tennem, hogy a visszatérítés Webkincstáron keresztül történő vásárlások esetén jár.

 4. Tama Pjiroska

  Mint jelezték , tájékoztatnak bennunk, hogy hitelkartyaval mi módon vásárolhatunk állampapírt, és ennek mik a konzekvenciákat
  Kp felvétel vagy vásárlásnál minősül e, kapunk-e jóváírást, stb. Még nem találkoztam ezzel a cikkel. Legalább néhány gyakran előfordulonal, mint pl az OTP MC bónusz hitelkártyák és hasonlóak. Köszönöm TP.

 5. Zsolt Kerekes

  A cikkben téves információ szerepel, mégpedig ez: “Ha személyesen, az államkincstárnál vásárolsz bankkártyával, ugyanúgy működik a dolog, mintha az élelmiszerboltban fizetnél a terminálnál, csak éppen itt a kiválasztott állampapír az áru. ”
  Az Államkincstár honlapján más információ szerepel. A bankkártyás helyszíni fizetés nem minősül vásárlásnak, mint az élelmiszerboltban: “Tájékoztatjuk, hogy a forintban kibocsátott értékpapírok ellenértékének POS terminálon bankkártyával történő kiegyenlítése készpénzfelvételnek minősül, melynek díját a bankkártyáját kibocsátó bank határozza meg. Az igénybe vehető összeg a bankkártyához tartozó számláján lévő fedezet és a bankkártyához beállított készpénzfelvételi limit erejéig terjedhet.”
  Ellenben valóban: ” A WebKincstár, illetve MobilKincstár szolgáltatás igénybevételével vásárolt értékpapírok, illetve devizában kibocsátott értékpapírok bankkártyával történő kiegyenlítése vásárlási tranzakciónak minősül…”

 6. Kerekes Zsolt

  Sok cikk foglalkozik azzal, hogy hogyan lehet befizetni. Viszont egyetlen egy helyen sem találtam meg, hogy hogyan jutok a pénzemhez és mennyibe kerül ez nekem a visszaváltáskor. Nem tudom, hogy a webkincstáros pénzszámlára vagy egyenesen bankszámlára kérjem-e a kiutalást, pedig már a regisztrációkor rákérdez. Valami fórumban olvastam, hogy 0,3 % a díja az egyenesen bankszámlára kiutalásnak, de máshol ezt nem láttam leírva. Szóval nem tudom, melyiknek mennyi a költsége, illetve, ha pénzszámlára teszik, az mibe kerül, és onnan utána mennyiért lehet “utólag” kikérni bankszámlára, ha ki lehet egyáltalán. Továbbá, lehet-e más nevére szóló bankkártyával fizetni, illetve más nevén lévő bankszámlára kikérni? Kár, hogy ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozik egy cikk sem. Mert hiába ingyenes a pénzbefizetés, ha mondjuk visszafizetéskor meg bonyodalmak vannak, vagy nagyobb fizetnivalók. Az adózásáról sem találtam cikket, hogy kell-e utána adózni, stb.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.