Praktikus tanácsok állampapír vásárláshoz

szerző: Bankmonitor
2018. 04. 06.

Aktuálisan nem igen találni jobb kockázatmentes megtakarítást, mint az állampapír, ahol a kamat 1,5-3,8% lehet. Igen ám, de a befektetés járulékos költségei miatt az állampapírnál is célszerű olyan szolgáltatót keresni, ahol a legkevesebbet vonják le a hozamodból. Ugyanakkor a vásárlás módja sem mindegy, szerencsére az alternatívák között ott van a bankkártya is, amivel a legkedvezőbben fektethetsz állampapírba.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

A megtakarítók döntő többségének a lakossági állampapírt már nem kell bemutatni, hiszen az elmúlt időszakban a legtöbben ezt vásárolták a korábban megszokott bankbetét helyett. Ugyanakkor a bankbetéttől eltérő módon, az állampapír vásárlásához már egy értékpapírszámla szükséges, amit a költségek (számlavezetési díj, állományi díj) miatt korántsem mindegy hol nyitsz meg.

Jelenleg a lakossági állampapírok esetében a Magyar Államkincstárnál lehet a számlavezetési költségeket megúszni, vagyis itt teljesen ingyenes a befektetés fenntartása. Ráadásul egy bankhoz hasonlóan itt is kapunk elektronikus ügyintézési módokat a Web- és Mobilkincstár képében. Így nem muszáj az államkincstárnál intézni az állampapírok vásárlását (a nyitásnál nem ússzuk meg a személyes jelenlétet), emellett minden fontos információ a rendelkezésedre áll.

Egy korábbi cikkünkben már néhány alapfogalmat összeszedtünk az állampapír vásárlással kapcsolatban. Ilyen a névérték, a bruttó árfolyam, a felhalmozott kamat, amiket mindenképp célszerű átrágni a befektetés előtt, hogy értsd, mi történik a befektetéseddel. Ugyanakkor azt sem árt tudni, hogy magára a vásárlásra milyen módok állnak rendelkezésre.

Sokaknak kézenfekvő megoldás lenne, hogy készpénzben fizessenek be a számlára és vásárolják meg az állampapírt, viszont az államkincstár értékesítési pontjainál erre nincs lehetőség. Ugyanakkor járható út a szóban forgó összeg bankszámláról történő átutalása illetve a bankkártyás vásárlás is.

Az államkincstári értékpapírszámlára való utalás során a tranzakciós illetéket és a bankunk által megszabott díjat is szükséges lehet kifizetned. Csak a miheztartás végett, 1 millió forint bankon kívül utalásának a költsége 3-4 ezer forintba is kerülhet. Szerencsére a díjakat elkerülheted a bankkártyás vásárlással, ráadásul az egész folyamatot jelentősen leegyszerűsíti, ha így fizetsz.

A számlára való beutalás során közleményben meg kell adni, hogy melyik állampapírt, milyen összegben vásárolnád meg, ennek hiányában a pénzszámlán íródik jóvá az összeg (itt jelennek meg azok az összegek, amelyek még nincsenek befektetve). Természetesen a pénzszámláról is tudsz vásárolni, akár az államkincstári ügyfélszolgálatnál, vagy a Web- Mobilkincstárral is.

Ha személyesen, az államkincstárnál vásárolsz bankkártyával, ugyanúgy működik a dolog, mintha az élelmiszerboltban fizetnél a terminálnál, csak éppen itt a kiválasztott állampapír az áru. Az internetes, vagy mobilos felületen keresztül pedignagyobb önállósággal – ugyanúgy le tudod bonyolítani a vásárlást, gyakorlatilag, mint bármely online vásárlás esetén.

Amire figyelned kell, hogy mekkora napi limit van beállítva a kártyádhoz. Jellemzően az alapbeállítás 150-200 ezer forint szokott lenni, vagyis ilyen összeghatár fölött nem tudnál vásárolni. A limitet azonban könnyen módosíthatod a netbankon (vagy mobilbankon) keresztül, a tranzakció után minden gond nélkül le is csökkentheted.

Előny, hogy a bankkártyát használva mindig az aktuális bruttó árfolyamnak (felhalmozott kamattal) megfelelő összeget tudod kifizetni, tehát nem marad felhasználatlan összeg a pénzszámládon. Ugyanakkor utalásnál előfordulhat, hogy a teljes összeg nem befektethető és néhány száz/ezer forint visszamarad, ami nem kerül befektetésre.

A bankkártyás fizetés lehetősége kapcsán sokakban bevillanhat, hogy ha a hitelkártyájukat használják kapnak-e visszatérítést. Viszont az értékpapír vásárlás olyan kategóriába tartozik, ami után bizonyos szolgáltatók nem adnak visszatérítést.

Nézz utána kalkulátorunkkal, hogy milyen állampapírok közül választhatsz!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

5 Hozzászólás

 1. Koszper Vilmos István

  “Sokaknak kézenfekvő megoldás lenne, hogy készpénzben fizessenek be a számlára és vásárolják meg az állampapírt, viszont az államkincstár értékesítési pontjainál erre nincs lehetőség. ”
  Szerintem ez téves.

  2018.04.10.08:24

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Vilmos,

   A nagyobb ügyfélszolgálatoknál valóban lehet készpénz kivételt és befizetést tenni, de az értékesítési pontokon ez a megoldás nem működik.

   2018.04.10.08:32

 2. Solti Lajos

  Hitelkártyával történő vásárlás esetén (MCBONUS) az OTP 1% visszatérítést ad !!

  2018.04.10.10:54

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Lajos,

   Erről a bankokat külön meg kell kérdezni, mert például az említett OTP-s kártya esetében a hirdetményben pontos listát nem látni. Azt viszont tudni lehet, hogy több szolgáltató eleve kizárja a hitelkártyás állampapír vásárlás utáni visszatérítés lehetőségét. Egy következő cikkünkben majd utánajárunk a pontos banki gyakorlatnak is.

   2018.04.10.11:27

 3. Solti Lajos

  Kiegészítésként hozzá kell tennem, hogy a visszatérítés Webkincstáron keresztül történő vásárlások esetén jár.

  2018.04.10.11:52

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.