Nyaralás bankkártyával – tippek belföldre és külföldre

Nyaralás bankkártyával – tippek belföldre és külföldre
Hirdetés
Hirdetés

2023-06-29 Frissítve: 2023-06-30
 

Ha nyaralást tervezel, esetleg már meg is van hova mész pihenni idén nyáron, ez a gyűjtemény segíteni fog abban, hogy minimalizáld a banki költségeket itthon és külföldön egyaránt. Tippjeink ugyanakkor nem csak a nyaralás idejére lesznek hasznosak számodra.

Az infláció száguldásával a nyaralás költségei is megugrottak. Elég csak megnézni, mennyibe kerül egy balatoni strandbelépő a családnak vagy egy klasszikus sajtos-tejfölös lángos. A nyaralást tehát sokan nem engedhetik meg maguknak, vagy inkább csak rövidebb, 1-1 napos kiruccanást terveznek. De azoknak se mindegy, hogy mennyit költenek, akik több napra vagy hétre fizettek be, és esetleg hónapok vagy évek óta gyűlő megtakarításukat veszik elő most hozzá. 

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit szánunk idén a nyaralásra?

A Cofidis Hitel Monitor 2023. második negyedéves reprezentatív felmérése a magyarok nyaralással kapcsolatos anyagi lehetőségeit is vizsgálja. 

Ebből az derül ki, hogy:

  • a megkérdezettek 32 százaléka tervez idén nyaralást;
  • a magyarok 38 százaléka spórol előre erre a célra;
  • az utazók 60 százaléka előre meghatározza a nyaralásra fordítható összeget;
  • 35 százalékuk a naponta elkölthető összeget is behatárolja;
  • biztosításra a külföldre utazók fele gondol, illetve csaknem ennyien váltják ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Cofidis Hitel Monitor nyaralási statisztikák, hogyan nyaralnak a magyarok.

Néhány dolog, amit már az utazás előtt megtehetsz

Érdemes időben felkészülni, és még a nyaralás előtt megtervezni, elintézni az anyagiakat, valamint az ahhoz kapcsolódó teendőket. Ekkor pedig érdemes a banki díjakat is figyelembe venni, hogy a nyaralás alatt már ne kelljen ilyenekkel vesződni.

Mit érdemes átgondolni, ha már megvan az úticél, a szállás és a pihenés időtartama?

  • Milyen költségelemekből áll össze a nyaralás? (szállás díja, utazás, étkezés, költőpénz, biztonsági tartalék, ajándékok…)
  • Milyen kapcsolódó díjak merülhetnek fel? (autóbérlés, kaució, magasabb mobiltelefon számla, roaming, készpénzfelvétel, valutaváltás)
  • Mennyit akarunk maximálisan a nyaralásra fordítani? 
  • Mennyi biztonsági tartalékkal tudunk készülni?
  • Mit, hogyan kell majd kifizetni? (készpénz, bankkártya).

Már a szállásfoglalásnál felmerülhet, hogy a díj egy részét vagy egészét előre ki kell fizetni, ez belföldi és külföldi utazás során is jellemzően átutalással vagy bankkártyás fizetéssel történhet. Külföldön a szállásdíjat készpénzben vagy bankkártyával, valutában vagy devizában kell majd rendezni. A pénzváltást mindenképpen célszerű még idehaza megejteni, mert az árfolyam külföldön lényegesen rosszabb lehet számunkra, már ha egyáltalán foglalkoznak forinttal. 

Jó tudni
Revolut vagy Wise számlával például könnyedén, akár költségek nélkül válthatunk devizát, akár már hónapokkal az indulás előtt. Érdemes figyelemmel kísérni az árfolyamokat, hogy a lehető legjobb áron váltsunk pénzt.

Bankkártya és/vagy készpénz?

Ha mindent bankkártyával tervezünk fizetni, akkor sem árt némi készpénzzel készülni, hiszen itthon és külföldön egyaránt könnyen belefuthatunk abba, hogy egyes szolgáltatók, árusok, kistermelők, piacosok nem tudnak terminált biztosítani. Ilyenkor kellemetlen lehet, ha ATM után kell futkosni, vagy le kell mondani a kívánt termékről, szolgáltatásról. 

Ha készpénzt váltunk, akkor érdemes még a hazai, hivatalos pénzváltóknál elintézni a dolgot, a hazai banki, vagy külföldi pénzváltás ugyanis egyrészt körülményesebb, másrészt jellemzően drágább lesz.

Érdemes akár több kártyát is magunkkal vinni külföldre, illetve a készpénzt sem egy helyen tárolni. Nem célszerű az összes pénzünket magunknál tartani a kirándulások során sem, használjuk inkább a szálláshely széfjét.

Célszerű értesíteni a bankunkat, hogy nyaralni megyünk, és ez melyik bankszámlát, kártyát fogja érinteni, hiszen valószínű, hogy a megszokottnál eltérő pénzmozgásokra fog sor kerülni, amit a bank esetleg gyanúsnak találhat.

Tippek belföldre és külföldre, tippek, hogyan nullázd le banki költségeidet.

Ne feledkezzünk meg a készpénzfelvételi, vásárlási limitekről!

Emellett ellenőrizzük a bankszámlához kapcsolódó limiteket is, hiszen a szokásostól eltérően fogjuk használni a bankkártyát, így könnyen kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat, ha éppen az étteremben vagy a fürdő pénztáránál érjük el a beállított vásárlási limitet, esetleg éppen készpénzt vennénk fel, de a bankjegykiadó automata ezt megakadályozza.

A bankkártyához tartozó limiteket sok esetben a telefonra letölthető mobilapplikációban is át tudjuk állítani, de nem minden mobilbanki alkalmazás tudja ezt a funkciót, előfordulhat, hogy ezt csak netbankban vagy telefonon, esetleg személyesen tudjuk elintézni. Érdemes erről is előre tájékozódni.

Egyéb felmerülő költségek, buktatók

További költségek merülhetnek fel, ha külföldre utazunk és a mobilnetet használjuk, főleg az EU-n kívül. Emiatt érdemes áttekinteni, hogy jelenlegi csomagunkban mi áll rendelkezésre, vagy futni egy kört a mobilszolgáltatónál az érvényben lévő roaming díjszabásokról, illetve lehetőségekről (roaming sim, e-sim).

Emellett érdemes a díjcsomaghoz tartozó bankkártyát is megnézni, hogy milyen szolgáltatások járnak hozzá. Sokan előnyben részesítik azokat a bankkártyákat, amelyekhez kényelmi szolgáltatások is tartoznak, például ha gyakran járnak külföldön magán- vagy munkaügyben. Ilyen szolgáltatások lehetnek például a különböző biztosítások (például utas-, baleset- és poggyászbiztosítás), az asszisztencia (például orvosi, autós) és az egyéb kényelmi szolgáltatások (exkluzív repülőtéri váró, elsőbbségi beszállás, soron kívüli ügyintézés).

Fontos továbbá, hogy bármerre is induljunk, még itthon ellenőrizzük személyes okmányaink és bankkártyáink lejárati dátumát. 

Fontos
Ne felejtsük el, hogy a jogszabályi, díjmentes készpénzfelvételi keret csak itthon érvényes.

Nullázd le a banki költségeket

Mivel egy nyaralás alkalmával jellemzően egészen máshogy használjuk a pénzünket, mint ahogy az megszokott, a banki költségek is megugorhatnak. Érdemes lehet tehát már a nyaralás tervezésekor átgondolni egy új, ingyenes bankszámla igénylését. 

Mit nevezünk ingyenes bankszámlának?

Manapság számos ingyenesnek nevezett bankszámla ajánlattal találkozhatunk a reklámokban, ezek viszont többnyire nem teljesen ingyenesek, csupán havi díjat nem számol fel a bank. A Bankmonitor bankszámla keresője által vizsgált lakossági bankszámlák több mint fele ilyen, ezért érdemes az összes költséget szemügyre venni.

Teljesen díjmentes bankszámláról akkor beszélhetünk, ha nem csak a havi díjért, de az átutalásokért, a csoportos beszedésekért, a net-és mobilbank használatáért és a bankkártyáért sem kell fizetnünk.

Ilyen ingyenes bankszámlák jelenleg:

Legkedvezőbb ingyenes bankszámlák 2023 nyarán nyaraláshoz is.

 

Bankmonitor tipp

Ha még a nyaralás előtt megválnál költséges számlacsomagodtól, és inkább egy ingyenes bankszámlát választanál helyette, akkor olyan konstrukciót is találhatsz, amihez 30 000 Ft költőpénzt is bezsebelhetsz a nyaraláshoz. *Az Erste Bank Privilégium 2.0 Partner számlát kizárólag a Bankmonitoron keresztül, online bankszámlanyitással igényelheted.

Kalkulálj
Kíváncsi vagy melyik bankszámla a legjobb számodra? Kalkulálj személyre szabottan a Bankmonitorral!
Hirdetés
Hirdetés