11 túlélési tipp, ha bankkártyával fizetnél külföldön

11 túlélési tipp, ha bankkártyával fizetnél külföldön
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-16
 

Bár az igazi nyár még picit várat magára, a felkészülést ideje elkezdeni. Különösen akkor, ha nem szervezett útra mennénk. Érdemes azonban azt is átgondolni, hogy mennyi pénzre lesz majd szükségünk külföldön, illetve elég lesz a bankkártya, vagy készpénzt is vinnénk magunkkal. Az alábbiakban a Bankmonitor szakértői összegyűjtöttek néhány praktikus tippet, ami sokat segíthet abban, hogy pénzügyi problémák ne rontsák el a pihenésünket.  

1. Ellenőrizzük a bankkártyánk lejárati dátumát

Minden bankkártyának van érvényességi ideje, ennek lejáratát a hónap sorszámával és az évszám utolsó két számjegyével jelölik. Például, ha 05/24 szerepel a kártyán, akkor ez azt jelenti, hogy a lapot 2024. május 31-ig használhatjuk. Utazás előtt mindenképpen ellenőrizzük a kártyánk lejárati dátumát, nehogy véletlenül éppen külföldön maradjunk pénz nélkül.

Az új kártyát a bank a lejáratot megelőzően legyártja és eljuttatja hozzánk, így elvileg nem szabadna előfordulnia, hogy használható bankkártya nélkül maradjunk. (Ha szeretnénk bankot váltani, akkor célszerű erre odafigyelni, mert általában legkésőbb az érvényesség lejárta előtt 60 nappal jelezhetjük a bank felé, hogy nem kérünk új bankkártyát. Ha a határidőből kicsúszunk, akkor a kártya éves díját bizony mindenképpen ki fogják számlázni a részünkre.)

Hirdetés

Hirdetés

2. Jelezzük a bankunknak, hogy külföldre utazunk

Egy esetleges külföldi út előtt célszerű a bankunkat előre értesíteni, máskülönben a pénzintézet kockázatelemzése esetleg gyanúsnak ítéli a tranzakcióinkat és elutasítja azokat. Egy szomszédos országba történő kiruccanás általában még nem okoz problémát, ám az, ha mondjuk váratlanul egy távol-keleti országban bukkan fel a bankkártyánk, az már jó eséllyel eléri az ingerküszöböt.

Ilyenkor a bank ügyfélszolgálatát hívhatjuk, de valamikor ők maguk keresnek meg bennünket, így a probléma elvileg gyorsan orvosolható. Ennek ellenére az előzetes tájékoztatással sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Utazásunkról a bankot értesíthetjük telefonon és emailen, ez utóbbi csatornán a célországot, az utazás időtartamát, a kártya típusát, az érintett kártya számának az utolsó 4 számjegyét és telefonos elérhetőségünket kell megadnunk. Ennél egyszerűbb, ha a mobilbanki alkalmazásban állítjuk be, hogy mely régióban, országban legyen használható a kártyánk. (Ezt alapesetben célszerű korlátozni, és csak akkor engedélyezni a külföldi használatot, ha szükséges.)

3. Digitalizáljuk mobilunkra a bankkártyáinkat

Érdemes lehetőség szerint több bankkártyát vinni magunkkal, és ezeket természetesen nem egy helyen tartani, így abban az esetben, ha valamelyiket elveszítenénk, akkor is hozzáférünk a pénzünkhöz. Ha egy számlánk és kártyánk van, akkor célszerű azt a Google Wallet vagy az Apple Wallet alkalmazásba beregisztrálni, így a kártyás fizetéshez a legtöbb esetben még csak elő sem kell vennünk a plasztiklapot. Arra azért figyeljünk, hogy nem minden POS terminál használható érintésmentesen, ilyenkor pedig a mobilfizetés nem lesz lehetséges.

4. Ellenőrizzük a költési limiteket

Utazás előtt ellenőrizzük, és ha szükséges módosítsuk a bankkártyás limiteket, hiszen nyaraláskor egészen más költési szokásaink lehetnek, mint idehaza. A limiteket módosíthatjuk személyesen a bankfiókban, telebankon keresztül, de akár net- és mobilkani alkalmazásban is, természetesen ez utóbbi a leginkább praktikus. Már csak azért is, mert így lehetőségük van arra is, hogy egy-egy nagyobb költés – ez lehet vásárlás, készpénzfelvétel vagy akár autóbérlés – előtt magasabb limitet engedélyezzünk, amit azután a biztonság kedvéért ismét visszaállíthatunk.

5. Ne veszítsük szem elől fizetéskor a bankkártyánkat

Alapvető szabály, hogy a bankkártyánkat lehetőleg ne adjuk ki a kezünkből, de ha mégis, legalább ne veszítsük szem elől. Bár nem gyakori, de hallani történeteket arról, hogy csalók klónozzák a bankkártyákat, hogy azután így csapolják meg a gyanútlan vásárló bankszámláját.

6. Használjunk mobilalkalmazást

Ma már minden banknak van mobilalkalmazása, és bár ezek szolgáltatásai nagyon különbözőek, azért azt bátran kijelenthetjük, hogy mindegyik segíthet a mindennapi pénzügyeink intézésében. Ilyen lehet a már említett limitmódosítási lehetőség, de egyszerűen utalhatunk, vagy éppen letilthatjuk az elveszett, ellopott bankkártyánkat.

Ha a Magyarországon is népszerű Revolut vagy Wise számlánk van, akkor a forinton kívül számos egyéb devizában tarthatjuk a pénzünket, ezekből a „zsebekből” pedig külföldön akár váltás nélkül is költhetünk, vehetünk fel pénzt. (Például, ha a horvát tengerparton fizetünk egy étteremben a Revolut kártyánkkal, a számlánkon pedig van eurónk, akkor alapesetben ebből költünk. Váltás csak akkor történik, ha az adott devizából nem áll rendelkezésre elegendő összeg.

Ha nem tervezünk mobilról utalni, az alkalmazás akkor is nagy segítség lehet, hiszen folyamatosan képben lehetünk a költéseinkről, valamin láthatjuk, hogy mekkora összeggel gazdálkodhatunk még. Arra azonban figyelni kell, hogy a mobilalkalmazás használatához szükség lesz mobilinternetre, az adatforgalomnak pedig külföldön – különösen az EU-n kívül – bizony borsos ára lehet. Erre célszerű előre készülni, és megoldást keresni a problémára, például úgy, hogy az adott országra érvényes adatforgalmi keretet veszünk.

7. Készüljünk tartalékkal az esetleges letétekre

Autóbérlésnél vagy szállásfoglalásnál előfordulhat, hogy valamekkora összeget kaucióként zárolnak a számlánkon, amihez egészen addig nem férünk hozzá, amíg a zárolást nem szünteti meg a szolgáltató. A pénz fedezetként szolgál arra az esetre, ha például valamilyen kár keletkezne a járműben vagy az ingatlanban, így a zárolást a szolgáltatási díj kiegyenlítését követően elvileg rövid időn belül fel kellene oldani. (Előfordul, hogy a szolgáltató ezt elmulasztja, ilyenkor azonnal reklamálni kell.) Az ilyen típusú zárolások miatt célszerű tartalékkal számolni, nehogy ideiglenesen pénz nélkül maradjunk. (A tartalék lehet akár egy folyószámlahitel-keret például, ám ennek előnyeivel és esetleges kockázataival mindenképpen érdemes tisztában lenni.)

8. Így vehetünk fel külföldön készpénzt

Külföldön is szükségünk lehet készpénzre, ám nagyon nem mindegy, hogy hol veszünk fel valutát. A legdrágább bankfiókban készpénzt felvenni, ennél sokkal kisebb költséggel számolhatunk akkor, ha bankjegykiadó automatát használunk. Ez utóbbiaknál érdemes a banki ATM-eket preferálni, mert az egyéb pénzügyi szolgálatók készülékei általában drágábbak.

Fontos, hogy a Magyarországon elérhető, havi 150 ezer Ft-is ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel külföldön nem élhetünk, ám a hazai bankunk külföldi leányvállalatainál általában kedvezőbb díjakra számíthatunk. Érdemes újfent megemlíteni a Revolutot és a Wise-t, amelyek számláihoz előfizetéstől függően valamekkora összeg díjmentesen vehető fel. A dolog szépséghibája azonban, hogy az ATM-et működtető bank ettől függetlenül számolhat fel valamekkora díjat, erről azonban a tranzakció véglegesítése előtt minden esetben tájékoztatnak bennünket.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy készpénzfelvételkor maga az ATM is felajánlhatja a váltás lehetőségét (ez az úgynevezett dinamikus devizaváltás), ami azt jelenti, hogy azonnal megtudhatjuk, a felvenni kívánt valuta mennyivel csökkenti majd a forintszámlánkon lévő egyenleget. Ez egyrészt kiszámíthatóságot jelent, hiszen azonnal látjuk, hogy mennyit kell fizetnünk, ám a váltási árfolyam ebben az esetben szinte biztosan rosszabb lesz.

Ha nemet mondunk a felkínált lehetőségre, akkor a bankunk vált, általában eladási árfolyamon, ami számunkra kedvezőbb lehet. Itt annyi bizonytalansággal azonban számolnunk kell, hogy a tranzakció és annak lekönyvelése között napok is eltelhetnek, mivel pedig az utóbbi időpontban érvényes árfolyam lesz a mérvadó, előfordulhat, hogy az eredetileg gondoltnál kevesebbet vagy többet fizetünk végül.

9. Külföldön is ingyenes a bankkártyás vásárlás?

Már csak azért is célszerű bankkártyával fizetnünk, mert akárcsak idehaza, ez külföldön sem jár számukra plusz költséggel. Arra viszont mindenképp figyelni kell, hogy amennyiben forintszámláról költünk, akkor a bank devizaeladási árfolyammal számol majd, vagyis ez alapján derül ki, az adott vásárlás tulajdonképpen mennyibe is került majd számunkra. (A POS terminál is felajánlhatja a korábban már említett dinamikus devizaváltást, amire akár csak készpénzfelvételnél, általában célszerű itt is nemet mondani.)

10. Számít, hogy elektronikus vagy dombornyomott kártyánk van?

Pár évtizede még alapvetően befolyásolta egy kártya használhatóságát, hogy elektronikus vagy dombornyomott, ám ma már mindkét típussal fizethetünk az üzletekben és a webshopokban, valamint juthatunk készpénzhez bankjegykiadó automatából. Az elektronikus – más néven vésett – lapok ráadásul szinte minden esetben olcsóbbak, az ingyenes bankszámláik mellé is ilyet adnak a bankok. A dombornyomott kártyákhoz a pénzintézetek általában prémium szolgáltatásokat, például utasbiztosítást adnak, ám azt mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy ezért megéri-e nagyobb költséget bevállalnia.

11. Legyen nálunk készpénzt is

Sok nyugat-európai országban könnyedén el lehet lenni bankkártyával, ám mindig akadhatnak helyzetek, amikor mégis szükség lehet készpénzre, ezért valamekkora összeg mindenképpen legyen nálunk. Ezt megvásárolhatjuk idehaza – bankban, vagy banki hátérrel rendelkező valutaváltónál -, de ahogy korábban írtuk, külföldön is készpénzhez juthatunk, például banki ATM-ből.  Ha idehaza szerezzük be a valutát, akkor a valutaváltók általában kedvezőbb eladási árfolyammal dolgoznak, mint a bankfiókok, de az egyes váltók között is lehet pár forint különbség.

Hirdetés
Hirdetés