Havi 150 ezer Ft-nál több készpénzt vennél fel ingyen? Mutatunk egy trükköt!

Havi 150 ezer Ft-nál több készpénzt vennél fel ingyen? Mutatunk egy trükköt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-13 Frissítve: 2022-04-19
 

Nemrég jöttem meg a budapesti Bosnyák téri piacról, de előtte készpénzt vettem fel egy közeli ATM-ből, készülve arra, hogy nem tudok majd máshogy fizetni. Azonban feleslegesen fáradtam, mert a tojásos, a zöldséges és a hentes egyaránt elfogadta a kártyát, egyedül egy idős néninek kellett papírpénzt adnom egy csokor virágért. Ennek ellenére még mindig vannak helyzetek, amikor készpénzre van szükségünk, a jogszabályban biztosított havi 150 ezer forintos keret pedig nem mindig elég. Mutatunk többek között egy egyszerű és akár ingyenes módszert arra, hogy több készpénzhez juthass hozzá.

Magyarországon minden fizetési számláról havonta 150 ezer Ft értékben díjmentesen lehet készpénz felvenni bármelyik forintos bankjegykiadó automatából. Fontos, hogy bármelyik bank ATM-jét használhatjuk ilyenkor, ami különösen akkor praktikus, ha a saját számlavezető bankunknak a környékünkön nincs automatája. Tudni kell ugyanakkor, hogy ezt a 150 ezer forintot legfeljebb két részletben kaphatjuk meg, vagyis, ha az adott hónapban két alkalommal kisebb összegeket vettünk fel, akkor a fennmaradó pénzhez már csak díjfizetés ellenében juthatunk hozzá.

Bár a 150 ezer forint viszonylag magas összegnek tűnhet, van azért néhány megkötés, ami hátrányt jelenthet. Az egyik ilyen, hogy a bankszámlához kapcsolódik a díjmentes készpénzfelvételi limit, vagyis, ha egy család közös bankszámlát használ, akkor a kártyáikkal összesen 150 ezer forintot vehetnek fel ingyenesen. Ez kettő vagy három családtag esetében máris nem olyan nagy összeg.

Hirdetés

Hirdetés

A bankunknak is lehetnek érdekes kedvezményei

Vannak bankok, amelyek még meg is fejelik az ingyenes készpénzfelvételi limitet, ráadásul akad köztük több olyan, amelyik ingyenes bankszámlát kínál. A Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén teljesen ingyenes CIB ECO bankszámlánál például választatjuk azt a 150 ezer Ft-os lehetőség helyett, hogy havonta egy alkalommal költség nélkül juthatunk akár 400 ezer Ft készpénzhez a CIB automaták egyikéből. Ez utóbbi azoknak lehet előnyös, akik közelében van CIB ATM, illetve havonta nagyobb mennyiségű készpénzre van szükségük.

A havi 400 ezer forint havi jóváírás esetén szintén ingyenes Raiffeisen Prémium 2.0 számla még ennél is kedvezőbb feltételeket kínál: ha kérjük a jogszabályban előírt két ingyenes készpénzfelvételt, akkor a bank további 2 felvételt tesz ingyenessé bármelyik Raiffeisen ATM-ből. Amennyiben pedig nem vesszük igénybe a jogszabályban rögzített ingyenes készpénzfelvételt, az első 4 Raiffeisen ATM-ből történő készpénzfelvételért nem kell fizetnünk. Mivel egy nap maximum 300 ezer Ft-ot lehet felvenni, így havonta akár 1,2 millió Ft készpénzhez is hozzá lehet jutni díjmentesen.

A nem ingyenes, ám nagyon kedvező OTP Smart számlákhoz úgynevezett ATM csomag vásárolható, ezekkel 412 Ft/hó, illetve 705 Ft/hó díj ellenében 2, illetve 5 alkalommal juthatunk az adott hónapban díjmentesen készpénzhez ATM-ből. Más bankoknak is lehetnek azonban hasonló kedvezményei, ezért, ha rendszeresen szükségünk van nagyobb összegű készpénzre, mindenképp tájékozódjunk a lehetőségeinkről.

Plusz egy Revolut trükk

Sok magyar felhasználó használ Revolut számlát és bankkártyát, többnyire azért, mert nagyon kedvező feltételekkel lehet így devizát vásárolni, ráadásul a meglévő devizaszámláról fizethetünk utána külföldön, megúszva ezzel az átváltási költséget. Van azonban még egy hasznos szolgáltatás, ami meglepő módon az olcsó készpénzfelvételben segíthet. Ugyanis az ingyenes Standard számláról havonta 75 ezer Ft értékben díjmentesen vehetünk fel készpénzt bármelyik hazai bank automatájából, míg a Plus és a Prémium számlákról 150 ezer Ft, míg a Metal számláról 300 ezer Ft-hoz lehet díjmentesen hozzájutni.

Ehhez persze szükség van egy kis trükkre: a meglévő számlánkról pénzt kell először feltölteni ide, ami ingyenes, ugyanis a tranzakció kártyás vásárlásnak minősül. Ezt követően máris költségmentesen vehetünk fel készpénzt a csomagban foglalt limitig. Két dologra azonban figyelni kell. Egyrészt az ingyenes limit nem naptári hónaphoz kötött, így előfordulhat, hogy mondjuk május 5-én van a hónapforduló. A másik a Revolut azon sajátosságából fakad, hogy nagyon egyszerűen lehet több devizanemben is pénzt tartani egy számlán – mintha lenne például egy dollár vagy egy euró zsebünk -, így aztán, ha pénz vennénk fel, ám nincs elég forint a számlánkon, akkor automatikusan devizát fog átváltani a rendszer, és ebből teljesül a kifizetés. Egy ilyen tranzakciónak azonban már lesz költsége!

Hirdetés
Hirdetés