Erre mindig figyelj, ha devizát tartasz a Revolut vagy Wise számládon!

Erre mindig figyelj, ha devizát tartasz a Revolut vagy Wise számládon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-03 Frissítve: 2023-04-17
 

A Revolut és Wise szolgáltatások egyik fontos előnye, hogy könnyen és olcsón lehet devizát vásárolni rajtuk keresztül, ezt követően pedig akár több devizanemben is tarthatjuk párhuzamosan a pénzünket. Így egy utazás vagy egy internetes vásárlás során akár az adott devizanemben is fizethetünk, megúszva ezzel az átváltást. Ez azért lehet hasznos, mert így akkor válthatunk pénzt, amikor a forint éppen jobb passzban van, ami jelentős pénzügyi előnyt jelenthet. Megnéztük, mi lehet ennek az előnye, és persze utánajártunk az esetleges buktatóknak is.

A Revolut és Wise pénzügyi szolgáltatások rendkívüli népszerűségre tettek szert 2015-ös, illetve 2011-es indulásuk óta, az előbbit több mint 25 millió, míg utóbbit több mint 16 millió felhasználó használja több-kevesebb rendszerességgel. Mindkét rendszer nagy előnye, hogy rendkívül egyszerűen, gyorsan és ami legalább ennyire fontos, olcsón vásárolhatunk számos devizát, ezeket pedig a számlánkon különböző „zsebekben” tarthatjuk.

Vagyis a számlánkon egyszerre lehet például forintunk, eurónk vagy éppen dollárunk. A kínálat azonban elképesztően bőséges: a Wise-nál 54 fajta devizát vásárolhatunk a forintunkért, míg a Revolutnál 28 devizanem közül választhatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Gyorsan és olcsón válthatunk devizát

A nagy választék mellett fontos szempont az is, hogy a váltási tranzakciók gyakorlatilag azonnal teljesülnek, ha pedig ezt követőn olyan devizában fizetünk, amelyikkel rendelkezünk, akkor a költés automatikusan onnan történik. Vagyis, ha van elegendő euró a számlánkon, a Revolut vagy Wise bankkártyával pedig Bécsben fizetünk egy kávézóban, akkor ez az eurós „zsebünkben” tartott összeget rövidíti majd meg. Ebben az esetben pedig természetesen már nem lesz szükség váltásra. Sőt, egyéb költségünk sem lesz, hiszen a kártyás fizetés számunkra ingyenes. Ugyanez a helyzet akkor is, ha meglévő devizában fizetünk például egy külföldi webshopban.

Bevett gyakorlat, hogy valaki egy külföldi út vagy egy külföldi webshopban történő vásárlás előtt vált csak devizát a Wise-on vagy a Revoluton, majd a hazajövetelt követően a megmaradt összeget visszaváltja forintra. Az átváltásnak a Wise esetében mindig van valamekkora díja: az oldal kalkulátora szerint például 1 millió forint euróra váltása 5 731 forintba kerül (0,54%), de ha mondjuk albán leket vagy botswanai pulát vásárolnánk belőle, akkor ezért 9 803 forintot (0,99%), illetve 10 293 Ft-ot (1,04%) vonnának le tőlünk.

A Revolut más stratégiát folytat. Itt hónapfordulóként (nem naptári hónapaponként) 1000 euróig hétköznapokon díjmentes az átváltás, efölött azonban a Standard és a Plus előfizetéseknél 0,5% díjat számolnak fel. Hétvégén minden csomagnál fizetős a szolgáltatás, a díj egységesen 1%.

A fenti díjakon túl azonban mindenképpen számolni kell a vételi és az eladási árfolyam közötti különbséggel is. Cikkünk írásakor például a Revoluton 379,8 forintot kellett fizetni egy euróért, miközben, ha eurót adtunk volna el ugyanekkor, akkor 378,75 forintot kaptunk volna  érte, ami 0,28 százalékpontos különbség.

Fontos az időzítés

A hullámvasúton ülő forintárfolyam miatt az sem rossz megoldás persze, ha nem utazás vagy vásárlás előtt közvetlenül veszünk devizát, hanem akkor, amikor a forint éppen jó erőben van. Mivel pedig az elmúlt egy évben az euró került már 368 és 430 forintba is, a jó időzítéssel jelentős pénzügyi előnyre lehet szert tenni. 

Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy amennyiben nincs elég pénz például egy állandó átutalási megbízás rendezésére, esetleg forintban fizetünk, de nincs meg teljes egészében a szükséges forintfedezet, akkor bizony végül a devizánkból egyenlítjük ki a számlát, az átváltás pedig az aktuális árfolyamon történik majd. Ha pechünkre a forint éppen ekkor gyengélkedőre került, akkor bizony többet fizetünk, mint azt előre gondoltuk volna. Ráadásul még maga a váltás is pénzbe kerülhet!

Ugyanez a helyzet akkor is, ha nincs elegendő forintunk az esetleges számlavezetési díj rendezésére, vagy éppen készpénzt veszünk fel.  Ilyenkor a készpénzfelvétel esetleges díján felül a váltásnak is lehet díja. (A Revolut ügyfelei egyébként csomagtól függően hónapfordulóként 200 – 800 euró értékig kezelési költség nélkül juthatnak készpénzhez a banki ATM-ekből.)

Mindez persze fordítva is igaz: ha egy összeget devizában vonnak le tőlünk, ám ilyen devizánk nincs, akkor a forintból fizetünk, mégpedig az éppen aktuális árfolyamon.

Éppen ezért célszerű a szükséges rendszeres kiadásokra a megfelelő devizában elegendő pénzt tartani, hogy a váltás akkor történjen, amikor az számunkra az aktuálisárfolyam alapján előnyös.

Hirdetés
Hirdetés