Betöltés

Prémium, vagy Bónusz? A jó befektetési döntés titka

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-22

Az elmúlt évek egyik kiemelkedő slágerterméke volt a magánbefektetők körében a Prémium Államkötvény (PMÁK). Két hónappal ezelőtt megjelent a kínálatban egy új hosszú távú befektetési lehetőség, a Bónusz Államkötvény (BMÁK). Melyik a jobb alternatíva, ha most szeretnék befektetni? Nem könnyű kérdés, de megpróbálunk rá választ adni.

Minden a kamaton múlik

A Prémium és a Bónusz államkötvények kamatozása teljesen eltérően került meghatározásra. A Prémium esetében a múltbeli inflációhoz kapunk egy többlet kamatot, a Bónusz esetében az adott időszakra érvényes egy éves állampapír hozamához adódik hozzá egy többlet. Nézzük meg konkrétan a kamatfizetés meghatározását a jelenleg elérhető, forintban jegyzett hosszú távú állampapíroknál.

2015 tavaszi kamatkifizetés

A legjelentősebb eltérés a Prémium (PMAK) és a Bónusz (BMAK) papírok között nem is az, hogy a Prémium az inflációból indul ki, a Bónusz pedig az egy éves állampapír hozamból, hiszen a kettő között összefüggés van. Ha magasabb inflációra számítunk, akkor magasabb kamatokat kérünk, azaz magasabb lesz az egy éves állampapír hozama is. A fő különbség az, hogy a Prémium 2015 tavaszán a 2013-ban érvényes inflációhoz viszonyítva fizet kamatot (2019/I), vagy a 2013 márciusa és 2012 márciusa között tapasztalt inflációhoz viszonyítva (2016/J). Mindkét esetben jelentősen elválik tehát a kamatfizetés időszaka a kamatfizetést meghatározó inflációs időszaktól. Konkrét védelmet pénzünk akkor kapna az inflációval szemben, ha a kamatfizetés időpontja előtti 12 hónap inflációjából indulnánk ki.

Jelenleg egy csökkenő inflációs pálya végén vagyunk. A jegybank előrejelzése szerint jövő év közepén már 2,5-3% lehet az infláció, de a Prémium kötvények ezt csak késve fogják lekövetni.

A Bónusz kötvények esetében a kamatozás kiindulópontja a kamatfizetési időszakot közvetlenül megelőzően kialakult egy éves állampapírhozam. Mint korábban említettük: az egy éves hozam mindig szorosan összefügg az adott időszakra várható inflációval. A Bónusz esetében tehát mind növekvő, mind csökkenő infláció mellett a kamatfizetés erősebb védelmet biztosít pénzünknek a pénzromlás ellen.

Fentiekből egyenesen következik, hogy 2016 tavaszán mindkét Bónusz kötvény (BMAK 2018/N és BMAK 2020/N) kifizetése magasabb várható kamattal rendelkezik, mint a Prémium  konstrukciók.

2016 tavaszi kamatkifizetés

Fontos megjegyzés: 

 • A Prémium papíroknál a jövőbeni inflációt az MNB előrejelzése alapján vettük figyelembe
 • A Bónusz papíroknál a jövőbeni egy éves állampapír hozamot az MNB inflációs előrejelzése + egy éves állampapír elmúlt 11 évben jellemző, infláció feletti többlet hozamával kalkuláltunk

Fentiek alapján egyértelműen a Bónusz államkötvény tűnik jelenleg a jobb választásnak. Az élet azonban soha nem ilyen egyszerű, hiszen azzal a feltételezéssel éltünk, hogy az egy éves állampapírok infláció feletti hozamprémiuma (3%) változatlan lesz a jövőben is. Erre azonban semmi garancia nincs. Sőt, ha megnézzük az elmúlt 11 évben hogyan alakult ki a 3%-os átlagos hozamtöbblet, akkor meglehetősen komoly ingadozást fogunk látni (-2%-tól 8%-ig).

Ebből adódóan sokkal fontosabbnak tartottuk azt meghatározni, hogy milyen egy éves infláció feletti állampapír hozamnál fog a Bónusz többet hozni, mint a Prémium. Ezt a vizsgálatot szintén az MNB inflációs előrejelzésével, majd az inflációs céllal (3%) végeztük el. Számításaink eredményeként azt kaptuk, hogy 2018 tavaszáig, ha az egy éves állampapír hozama az inflációt (a kamat megállapítás időszakában) minden alkalommal meghaladja 1,25%ponttal, akkor a 2018/N BMÁK magasabb kamatot fog fizetni, mint a 2019/I Prémium Államkötvény. Ugyanez a kritikus érték a 2020/N BMÁK esetében 0,5%pont.

Innen már csak azt kell megnéznünk, hogy az elmúlt több mint 11 évben a 0,5%-os, illetve az 1,25%-os inflációt meghaladó hozamszintet az esetek hány százalékban érte el az egy éves államkötvény. Az eredmény:

 • Az esetek 70%-ában az egy éves államkötvény hozam meghaladta a kritikus 1,25%-os szintet
 • Míg az esetek 79%-ában meghaladta a 0,5%-os szintet

az egy éves állampapír hozama az infláció felett

Számításaink múltbeli tényadatokon nyugszanak és jövőbeli MNB előrejelzések alapján kerültek kialakításra. Bár a múltban is volt (és a jövőben is lehet), olyan inflációs és kamatkörnyezet, hogy a Prémium bizonyul jobb választásnak, mi magunk a Bónusz papírok mellett tennénk le a voksot, már csak azon egyszerű megközelítés miatt is, hogy a Bónusz kamatfizetése az adott időszak inflációjához igazodik, míg a Prémiumé elszakad ettől.

Ha szeretnél állampapírba fektetni és kérdésed van, add meg adataidat és megválaszoljuk! Ha nincs kérdésed, csupán egy időpontot szeretnél foglalni a hozzád legközelebbi értékesítési ponthoz, hogy sorban állás nélkül intézhesd befektetésedet, akkor is segítünk!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.