Betöltés

Prémium, vagy Bónusz? A jó befektetési döntés titka

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-22

Az elmúlt évek egyik kiemelkedő slágerterméke volt a magánbefektetők körében a Prémium Államkötvény (PMÁK). Két hónappal ezelőtt megjelent a kínálatban egy új hosszú távú befektetési lehetőség, a Bónusz Államkötvény (BMÁK). Melyik a jobb alternatíva, ha most szeretnék befektetni? Nem könnyű kérdés, de megpróbálunk rá választ adni.

Minden a kamaton múlik

A Prémium és a Bónusz államkötvények kamatozása teljesen eltérően került meghatározásra. A Prémium esetében a múltbeli inflációhoz kapunk egy többlet kamatot, a Bónusz esetében az adott időszakra érvényes egy éves állampapír hozamához adódik hozzá egy többlet. Nézzük meg konkrétan a kamatfizetés meghatározását a jelenleg elérhető, forintban jegyzett hosszú távú állampapíroknál.

2015 tavaszi kamatkifizetés

A legjelentősebb eltérés a Prémium (PMAK) és a Bónusz (BMAK) papírok között nem is az, hogy a Prémium az inflációból indul ki, a Bónusz pedig az egy éves állampapír hozamból, hiszen a kettő között összefüggés van. Ha magasabb inflációra számítunk, akkor magasabb kamatokat kérünk, azaz magasabb lesz az egy éves állampapír hozama is. A fő különbség az, hogy a Prémium 2015 tavaszán a 2013-ban érvényes inflációhoz viszonyítva fizet kamatot (2019/I), vagy a 2013 márciusa és 2012 márciusa között tapasztalt inflációhoz viszonyítva (2016/J). Mindkét esetben jelentősen elválik tehát a kamatfizetés időszaka a kamatfizetést meghatározó inflációs időszaktól. Konkrét védelmet pénzünk akkor kapna az inflációval szemben, ha a kamatfizetés időpontja előtti 12 hónap inflációjából indulnánk ki.

Jelenleg egy csökkenő inflációs pálya végén vagyunk. A jegybank előrejelzése szerint jövő év közepén már 2,5-3% lehet az infláció, de a Prémium kötvények ezt csak késve fogják lekövetni.

A Bónusz kötvények esetében a kamatozás kiindulópontja a kamatfizetési időszakot közvetlenül megelőzően kialakult egy éves állampapírhozam. Mint korábban említettük: az egy éves hozam mindig szorosan összefügg az adott időszakra várható inflációval. A Bónusz esetében tehát mind növekvő, mind csökkenő infláció mellett a kamatfizetés erősebb védelmet biztosít pénzünknek a pénzromlás ellen.

Fentiekből egyenesen következik, hogy 2016 tavaszán mindkét Bónusz kötvény (BMAK 2018/N és BMAK 2020/N) kifizetése magasabb várható kamattal rendelkezik, mint a Prémium  konstrukciók.

2016 tavaszi kamatkifizetés

Fontos megjegyzés: 

 • A Prémium papíroknál a jövőbeni inflációt az MNB előrejelzése alapján vettük figyelembe
 • A Bónusz papíroknál a jövőbeni egy éves állampapír hozamot az MNB inflációs előrejelzése + egy éves állampapír elmúlt 11 évben jellemző, infláció feletti többlet hozamával kalkuláltunk

Fentiek alapján egyértelműen a Bónusz államkötvény tűnik jelenleg a jobb választásnak. Az élet azonban soha nem ilyen egyszerű, hiszen azzal a feltételezéssel éltünk, hogy az egy éves állampapírok infláció feletti hozamprémiuma (3%) változatlan lesz a jövőben is. Erre azonban semmi garancia nincs. Sőt, ha megnézzük az elmúlt 11 évben hogyan alakult ki a 3%-os átlagos hozamtöbblet, akkor meglehetősen komoly ingadozást fogunk látni (-2%-tól 8%-ig).

Ebből adódóan sokkal fontosabbnak tartottuk azt meghatározni, hogy milyen egy éves infláció feletti állampapír hozamnál fog a Bónusz többet hozni, mint a Prémium. Ezt a vizsgálatot szintén az MNB inflációs előrejelzésével, majd az inflációs céllal (3%) végeztük el. Számításaink eredményeként azt kaptuk, hogy 2018 tavaszáig, ha az egy éves állampapír hozama az inflációt (a kamat megállapítás időszakában) minden alkalommal meghaladja 1,25%ponttal, akkor a 2018/N BMÁK magasabb kamatot fog fizetni, mint a 2019/I Prémium Államkötvény. Ugyanez a kritikus érték a 2020/N BMÁK esetében 0,5%pont.

Innen már csak azt kell megnéznünk, hogy az elmúlt több mint 11 évben a 0,5%-os, illetve az 1,25%-os inflációt meghaladó hozamszintet az esetek hány százalékban érte el az egy éves államkötvény. Az eredmény:

 • Az esetek 70%-ában az egy éves államkötvény hozam meghaladta a kritikus 1,25%-os szintet
 • Míg az esetek 79%-ában meghaladta a 0,5%-os szintet

az egy éves állampapír hozama az infláció felett

Számításaink múltbeli tényadatokon nyugszanak és jövőbeli MNB előrejelzések alapján kerültek kialakításra. Bár a múltban is volt (és a jövőben is lehet), olyan inflációs és kamatkörnyezet, hogy a Prémium bizonyul jobb választásnak, mi magunk a Bónusz papírok mellett tennénk le a voksot, már csak azon egyszerű megközelítés miatt is, hogy a Bónusz kamatfizetése az adott időszak inflációjához igazodik, míg a Prémiumé elszakad ettől.

Ha szeretnél állampapírba fektetni és kérdésed van, add meg adataidat és megválaszoljuk! Ha nincs kérdésed, csupán egy időpontot szeretnél foglalni a hozzád legközelebbi értékesítési ponthoz, hogy sorban állás nélkül intézhesd befektetésedet, akkor is segítünk!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő
Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.