Prémium, vagy Bónusz? A jó befektetési döntés titka

 • 2014.04.22.
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt évek egyik kiemelkedő slágerterméke volt a magánbefektetők körében a Prémium Államkötvény (PMÁK). Két hónappal ezelőtt megjelent a kínálatban egy új hosszú távú befektetési lehetőség, a Bónusz Államkötvény (BMÁK). Melyik a jobb alternatíva, ha most szeretnék befektetni? Nem könnyű kérdés, de megpróbálunk rá választ adni.

Minden a kamaton múlik

A Prémium és a Bónusz államkötvények kamatozása teljesen eltérően került meghatározásra. A Prémium esetében a múltbeli inflációhoz kapunk egy többlet kamatot, a Bónusz esetében az adott időszakra érvényes egy éves állampapír hozamához adódik hozzá egy többlet. Nézzük meg konkrétan a kamatfizetés meghatározását a jelenleg elérhető, forintban jegyzett hosszú távú állampapíroknál.

2015tavaszitabla20140422

A legjelentősebb eltérés a
Prémium (PMAK) és a
Bónusz (BMAK) papírok között nem is az, hogy a Prémium az inflációból indul ki, a Bónusz pedig az egy éves állampapír hozamból, hiszen a kettő között összefüggés van. Ha magasabb inflációra számítunk, akkor magasabb kamatokat kérünk, azaz magasabb lesz az egy éves állampapír hozama is. A fő különbség az, hogy a Prémium 2015 tavaszán a 2013-ban érvényes inflációhoz viszonyítva fizet kamatot
(2019/I), vagy a 2013 márciusa és 2012 márciusa között tapasztalt inflációhoz viszonyítva
(2016/J). Mindkét esetben jelentősen elválik tehát a kamatfizetés időszaka a kamatfizetést meghatározó inflációs időszaktól. Konkrét védelmet pénzünk akkor kapna az inflációval szemben, ha a kamatfizetés időpontja előtti 12 hónap inflációjából indulnánk ki. 

Jelenleg egy csökkenő inflációs pálya végén vagyunk. A jegybank előrejelzése szerint jövő év közepén már 2,5-3% lehet az infláció, de a Prémium kötvények ezt csak késve fogják lekövetni. 

A Bónusz kötvények esetében a kamatozás kiindulópontja a kamatfizetési időszakot közvetlenül megelőzően kialakult egy éves állampapírhozam. Mint korábban említettük: az egy éves hozam mindig szorosan összefügg az adott időszakra várható inflációval.
A Bónusz esetében tehát mind növekvő, mind csökkenő infláció mellett a kamatfizetés erősebb védelmet biztosít pénzünknek a pénzromlás ellen. 

Fentiekből egyenesen következik, hogy 2016 tavaszán mindkét Bónusz kötvény (
BMAK 2018/N és
BMAK 2020/N) kifizetése magasabb várható kamattal rendelkezik, mint a Prémium konstrukciók. 

2016tavaszitabla20140422

Fontos megjegyzés: 

 • A Prémium papíroknál a jövőbeni inflációt az MNB előrejelzése alapján vettük figyelembe
 • A Bónusz papíroknál a jövőbeni egy éves állampapír hozamot az MNB inflációs előrejelzése + egy éves állampapír elmúlt 11 évben jellemző, infláció feletti többlet hozamával kalkuláltunk 

Fentiek alapján egyértelműen a Bónusz államkötvény tűnik jelenleg a jobb választásnak. Az élet azonban soha nem ilyen egyszerű, hiszen azzal a feltételezéssel éltünk, hogy az egy éves állampapírok infláció feletti hozamprémiuma (3%) változatlan lesz a jövőben is. Erre azonban semmi garancia nincs. Sőt, ha megnézzük az elmúlt 11 évben hogyan alakult ki a 3%-os átlagos hozamtöbblet, akkor meglehetősen komoly ingadozást fogunk látni (-2%-tól 8%-ig). 

Ebből adódóan sokkal fontosabbnak tartottuk azt meghatározni, hogy milyen egy éves infláció feletti állampapír hozamnál fog a Bónusz többet hozni, mint a Prémium. Ezt a vizsgálatot szintén az MNB inflációs előrejelzésével, majd az inflációs céllal (3%) végeztük el. Számításaink eredményeként azt kaptuk, hogy 2018 tavaszáig, ha az egy éves állampapír hozama az inflációt (a kamat megállapítás időszakában) minden alkalommal meghaladja 1,25%ponttal, akkor a 2018/N BMÁK magasabb kamatot fog fizetni, mint a 2019/I Prémium Államkötvény. Ugyanez a kritikus érték a 2020/N BMÁK esetében 0,5%pont. 

Innen már csak azt kell megnéznünk, hogy az elmúlt több mint 11 évben a 0,5%-os, illetve az 1,25%-os inflációt meghaladó hozamszintet az esetek hány százalékban érte el az egy éves államkötvény. Az eredmény: 

 • Az esetek 70%-ában az egy éves államkötvény hozam meghaladta a kritikus 1,25%-os szintet
 • Míg az esetek 79%-ában meghaladta a 0,5%-os szintet

chart20140422_v2

Számításaink múltbeli tényadatokon nyugszanak és jövőbeli MNB előrejelzések alapján kerültek kialakításra. Bár a múltban is volt (és a jövőben is lehet), olyan inflációs és kamatkörnyezet, hogy a Prémium bizonyul jobb választásnak, mi magunk a Bónusz papírok mellett tennénk le a voksot, már csak azon egyszerű megközelítés miatt is, hogy a Bónusz kamatfizetése az adott időszak inflációjához igazodik, míg a Prémiumé elszakad ettől. 

Ha szeretnél állampapírba fektetni és kérdésed van, add meg adataidat és megválaszoljuk! Ha nincs kérdésed, csupán egy időpontot szeretnél foglalni a hozzád legközelebbi értékesítési ponthoz, hogy sorban állás nélkül intézhesd befektetésedet, akkor is segítünk!

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.