Betöltés

Rezsicsökkentés értelmesen

szerző: Bankmonitor.hu
2014-02-03

Valljuk be, központi téma! Mára több féle értelmet is nyert ez a szó. Térjünk vissza az alapokhoz és nézzük meg önerőből hogyan tudjuk csökkenteni a rezsinket és mennyi további költségcsökkentést indukálhatunk.

Ajtó, ablak nyitva…

Tegyük fel, nem áll rendelkezésünkre nagyobb összeg, hogy rögtön nyílászárót cseréltessünk, vagy szigeteltessük a házat.Van azonban néhány
apró dolog, amivel nagyobb ráfordítás nélkül is
több ezer forintot megspórolhatunk, majd az így félretett pénzünket nagyobb dolgokra is fordíthatjuk.

Sűrűn kapcsol be a fűtés? Régi termosztátunk van? 

Cseréljük le egy korszerűbb, programozhatóra, mert egy szezon alatt bőven visszahozza az árát. Ráadásul a fűtésszámlánkat is lejjebb tudjuk nyomni. Több szempont miatt is talán a legfontosabb gázkészülékeink karbantartása. Ezek a berendezések is elkoszolódnak, így rosszabb hatásfokkal működnek. A kazán tisztításával akár 5-10%-al is csökkenthetjük számlánkat! Nem kell kánikulát csinálni a lakásban, de ne is vegyük túl alacsonyra a hőmérsékletet, ha pl. nem vagyunk otthon, mert a falak is kihűlnek, amit vissza kell fűteni. Ha gázzal állítjuk elő a meleg vizet, akkor valóban fokozottan figyeljünk oda a takarékoskodásra. Ma már erre is léteznek megoldások, melyek túl mutatnak a „
Zárd el fiam a csapot!” javaslaton. Akkora lángon főzzünk, ami nem nyaldossa az edény oldalát! Rakjunk a radiátor mögé hővisszaverő fóliát, illetve ne pakoljunk elé bútort és a gyerek játékhegyeit se ott tároljuk. Olyan hosszúságú függönyt válasszunk, ami nem lóg rá a fűtőtestre, mert ez is kivezeti a hőt. Cseréljük le a hagyományos izzóinkat energiatakarékosra, 1 kWh villamos energiával egy 100 W-os hagyományos izzó 10 órán keresztül világít, míg egy energiatakarékos akár 200 órán át is fényt ad. A telefontöltőt csak addig használjuk, amíg töltjük a készüléket, ha már nincs rá szükség húzzuk ki.

Sorolhatnánk még az apró trükköket napestig!De nézzük meg hogyan tudjuk úgy megforgatni a megspórolt pénzt, hogy biztonságban is legyünk és magas kamatot is kapjunk!

A bűvös szó a lakástakarék pénztár!

Lakáselőtakarékosság előnyei: 

 • A lakás előtakarékosság, magas hozamú megtakarítási konstrukció, ami a havi betétbefizetésünk mértéktől függően akár évi 72.000.- forint is lehet. 
 • Az állami támogatás közvetlenül a megtakarítási számlán kerül jóváírásra.
 • Adómentesen juthatunk pénzhez
 • Jól tervezhető és már havi néhány ezer forinttal is el lehet kezdeni. 

Vagyis amit megspóroltunk a fent említett módszerekkel, azzal bátran indítsunk egy lakás előtakarékossági szerződést.
Ez a valódi rezsicsökkentés! A megtakarításunkat – saját befizetés, kapott kamat és állami támogatás – kötelezően lakáscélra kell fordítani. Azaz további korszerűsítési munkákat tudunk megvalósítani. Szigetelhetjük a falakat, nyílászárókat cserélhetünk, korszerűsíthetjük a fűtést, stb. 

Számold ki Te is mennyi pénzed lehet néhány éven belül a rezsin megspórolt összegből!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.