Betöltés

Rossz hír a kis cégeknek! Újabb brutális áremelkedés

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-04

Minden bank nekünk akar segíteni – a médiában megjelenő hirdetések olvastán ez a benyomása támadhat a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv). Csakhogy amit a bank az egyik kezével ad, a másikkal vissza is veszi. A számlacsomagok drágulása után a céges kártyahasználat költségei is brutálisan drágultak.

Idén alaposan átalakítják kkv-knek szánt termékeiket a magyar bankok. Több számukra rendkívül kedvező éppen ezért népszerű számlacsomag (K&H Bank Start, Erste Bank Válogatás) értékesítése megszűnt. Más számlacsomagok (ilyen például a Raiffeisen Bank Aktív csomagja) feltételei pedig annyira megromlottak, hogy jelentősen veszítettek vonzerejükből. Mindezek tetejében még alaposan megnövekedtek a kkv-k számlavezetési költségei is. A kisvállalati csomagok 26, a középvállalatiak pedig 31 százalékkal lettek drágábbak. Az elgondolkodtató jelenség kapcsán utánanéztünk, vajon a kkv-k bankkártya használatának díjai miként változtak az elmúlt időszakban.

kkvkartya20140303

Táblázatunkban a kkv számlavezetés költségei alapján rangsoroltuk a tíz legjobb bankot. Megnéztük ezek a díjak hogyan változtak fél év alatt. Megnéztük, hogy a tíz legjobb kkv számlacsomaghoz, milyen készpénzfelvételi díjak tartoztak az adott időszakban. Látható, hogy adott bankhasználati szokások mellett 27 százalékkal drágult a készpénzfelvétel a kkv-k számára. Fél évvel korábban a piacon elérhető tíz legjobb kkv számla után átlagosan 1096 forintot kellett fizetni a havi kétszeri 150 ezer forintos készpénzfelvételért, még most ennek ára 1387 forint havonta.

abra_140304

Ha érdekel, mostani számlacsomagod hol szerepel a listán, akkor kattints ide és ellenőrizd le!

Érdekes, hogy
a legolcsóbb három kkv folyószámlát kínáló bankból kettő, az OTP Bank és az AXA Bank is emelt készpénzfelvételi díjain. Előbbi 900 forintról 1125 forintra, utóbbi pedig 1300 forintról 1820 forintra növelte a kártyás készpénzfelvétel díját.
A legtöbb pénzintézet is követte őket, üdítő kivétel az Unicredit Bank A la Carte Plusz csomagja, melynél nőttek ugyan a számlavezetés költségei, de ezen belül a kártyás készpénzfelvételért nem kell többet fizetni.

Tanulság: nem jó megoldás az, ha egy banknál folyószámlát nyitunk a cégünk számára, majd örökre ott ragadunk. Ennek ugyanis komoly költsége lehetnek, mivel a bankok időről-időre alaposan átvariálják díjaikat. Mint látható, időnként elég komoly áremelésekre is sor kerül, ami komoly tehernövekedéssel jár vállalkozásunk számára.
Érdemes tehát időről-időre ellenőrizni, hogy cégünk bankhasználati szokásai mellett mennyit kell fizetnünk a számlavezetésért.

Ezt most egyszerűen megteheted kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • alapblog

    Más pénze, más problémája

    A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.