Betöltés

Rosszul járhatsz a készpénzfelvétellel, ha ingyenesen kéred!

szerző: Nagy Ildikó
2018-04-25

Már nem sok számlacsomag biztosít teljesen ingyenes készpénzfelvételt, és ezek között van olyan, amely csak akkor adja a kedvezményt, ha nem írod alá az ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatot. Cserébe viszont 8 díjmentes készpénzfelvételt biztosít!

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

2014 februárja óta kötelező a bankok számára, hogy a bankszámlákhoz havi 2 db díjmentes készpénzfelvételt biztosítsanak összesen 150 000 Ft összeghatárig. Ez a kedvezmény kizárólag a bankkártyás tranzakciókra vonatkozik, a bankfiókban történő pénzfelvételre nem. Személyenként egyszerre csak egy számlához jár, illetve írásban, vagy netbankon keresztül kell nyilatkozatban megigényelni.

Ugyan a mai világban már készpénz nélkül is át tudjuk vészelni a mindennapokat, elő-előfordulhat, hogy a havi 2 alkalom mégsem elegendő. Pláne, ha biztonsági okokból nem szeretünk magunknál nagyobb összeget tartani, és inkább apránként vesszük fel az adott hónapban szükséges pénzt.

Ezért a gyakorlatért azonban igen borsos árat fizethetünk, ugyanis a bankkártya használat igen sokba tud kerülni! Ma már a legtöbb bank csak a jogszabály által előírt díjmentes készpénzfelvételt biztosítja, azon felül maximum kedvezményes díjat érvényesít pár tranzakcióra. Ez többnyire kimerül abban, hogy „csak” a tranzakciós illetéket számítja fel utána, amely 0,6%, vagy egy csomagdíjat számít fel, amibe meghatározott számú kedvezményes kártyahasználat van.

Szerencsére találunk pár kivételt is! Jelenleg 4 olyan – jelenleg értékesített – bankszámla ajánlat létezik, amelyhez teljesen ingyenes ATM készpénzfelvétel kapcsolódik. Azonban több esetben nem jár a kedvezmény, ha kéred a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételt!

A Gránit Bank Bajnok Plusz bankszámlája esetén bármely belföldi ATM-nél ingyenes az első 4 db tranzakció, és amennyiben kéred a jogszabályit is, akkor azt ebből le kell vonni, tehát csak 2 marad.

A havi számlavezetés azonban nem ingyenes, 990 forintba kerül, amennyiben minden hónapban maximum 2 részletben érkezik a számlára 280 000 Ft összegű jóváírás (nem feltétlen munkabér), vagy a számla egyenlege minden nap végén eléri a 150 000 forintot.

A Raiffeisen Bank Prémium Gold 2.0 számlacsomagja érdekes megoldást választott: ha kéred a jogszabályi díjmentességet, akkor azon felül 2 db ingyenes kártyás készpénzfelvételt ad még, azonban ha nem írod alá a nyilatkozatot, akkor összesen 4 db-ot. Látszólag ugyanott vagyunk, de mégsem, ugyanis a bank által adott kedvezmény csak saját ATM-re érvényes. Azaz az első esetben 2 ingyenes alkalom van bármely ATM-nél, és 2 sajátnál, míg utóbbi esetben 4, de kizárólag saját ATM-nél.

A számla egyébként igen olcsó megoldást kínál a magas jövedelemmel, vagy jelentős megtakarítással rendelkező ügyfeleknek. Ingyenes a havi számlavezetés, amennyiben maximum 3 részletből érkezik a számlára legalább 400 000 Ft összegű jóváírás (nem feltétlen munkabér), vagy a banknál elhelyezett megtakarítási állomány (pl. bankbetét, értékpapír) egyenlege eléri a 8 millió Ft-ot.

A Sberbank Fair számlacsomag 3. kategória esetén 3 ingyenes készpénzfelvétel jár, és itt is le kell belőle vonni a jogszabály biztosította 2 db-ot. Ennél a számlánál legalább 300 000 Ft beérkező összegnek kell lenni minden hónapban, a 0 Ft-os számlavezetéshez pedig összesen havi 50 000 Ft-os tranzakciós forgalomnak, valamint 4 db tranzakciónak kell teljesülnie. Ezek bármilyen tranzakciók lehetnek, pl. csoportos beszedés, netbanki utalás, bankfióki pénztári tranzakciók, stb.

Saját bankszámlád megtalálásához használd bankszámla kalkulátorunkat!

Végül az UniCredit Bank zárja a sort, amely két számlacsomaghoz is ad ingyenes készpénzfelvételt, és nem is keveset! Az Ikonhoz 8-at, 4-4-et saját és idegen automatához, a Triplához pedig 3-at, kettőt saját ATM-hez, egyet pedig idegen ATM-hez. De! A kedvezmények egyáltalán nem járnak, ha aláírod az ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatot!

Előbbi számla egyébként nem éppen a legolcsóbb. Normál havidíja 4 096 Ft, és amennyiben legalább 400 000 Ft érkezik a számlára utalásból, vagy az átlagos nap végi záró egyenleg eléri az 5 millió forintot, ennek a felét utólag jóváírják. Egy visszavonásig tartó akció keretében azok kaphatják vissza a teljes számlavezetési díjat, akik legalább 30 millió Ft megtakarítási állománnyal rendelkeznek a banknál.

Utóbbi, azaz az UniCredit Tripla számlacsomag normál havi díja 5 120 Ft, de ha havi 150 000 Ft érkezik utalásból, akkor a teljes összeg utólag jóváírásra kerül.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A bankodtól erre számíts, ha nem megy a kártyás fizetés

2018. 07. 19.

Magyarországon az elmúlt bő egy hónapban kétszer is probléma volt a kártyás fizetéssel. A helyzet relatíve gyorsan megoldódott, azonban belefutottunk olyan esetekbe, amikor valamilyen kárunk származott a hibából. Annak jártunk...

Olcsó bankszámla megoldás egyéni vállalkozóknak

2018. 07. 17.

Amikor egyéni vállalkozóvá válunk, fontos dolgoknak kell utánajárnunk. Sokan azt hiszik, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitniuk, pedig ez sok esetben nincs így. Számos esetben elegendő a már meglévő lakossági számlánk...

A legjobb bankszámlák az orrunk előtt hevernek!

2018. 07. 13.

Tapasztalatunk szerint elég kevesen vannak olyanok, akik akár csak nagyjából meg tudják mondani, mennyibe kerül a bankolásuk havi szinten. Az összehasonlításunk szerint érdemes lenne erre is némi figyelmet fordítani, hiszen...

A forint miatt drágább lesz a nyaralás

2018. 07. 11.

A forint gyengülése némi bosszúságot okozhat a nyaralás előtt állóknak, különösen azoknak, akik például eddig csak lefoglalták a szállást, de euróban/dollárban csak az érkezéskor fizetnek. Egy év leforgása alatt 6%-ot...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.