Betöltés
loading

Beküldte a számlakivonatát és ledöbbentünk! Évente 28 ezret dobott ki az ablakon!

„Új bankszámlát szeretnék nyitni, és tanácsra lenne szükségem. Küldöm a bankszámla kivonatomat, kérem, nézzék át, mi a legjobb számomra!” – Az érdeklődő jól tette, hogy hozzánk fordult, ugyanis évi 28 ezer forintot spóroltunk neki, és elláttuk pár tanáccsal, hogy mit tegyen, ha nem akar ráfizetni!

Havi 3 000 forintot fizetni a banknak a számlavezetésért luxusnak számít. Tranzakciós illeték ide vagy oda, még mindig meg lehet úszni jóval olcsóbban is a bankolást, ha valaki hajlandó pár percet szánni a pénzügyeire.

Első lépés, hogy megnézzük az elmúlt pár havi bankszámlakivonatunkat, vagy egy hosszabb időszak számlatörténetét. A legegyszerűbben a netbankból tudjuk ezt megtenni, a lényeg, hogy lássuk az elvégzett tranzakciókat és azok költségét is. Így egész könnyen ki lehet szűrni azt is, melyek azok a szokások, amelyek megdrágíthatják a számlavezetést.

Ha valakit elborzaszt a gondolat is, hogy a számlakivonatából szemezgesse ki, mi mennyibe kerül, levesszük ezt a terhet a válláról! Bankszámlakivonatát beküldheti nekünk, és megvizsgáljuk, melyek a legolcsóbb bankszámlák számára, és érdemes-e bankot váltania!

Érdeklődőnk is így tett, és nyomban szembesítettük is azzal, milyen drágán bankol jelenleg. Közel havi 3 000 Ft a számlaköltsége úgy, hogy ebben a bankkártya díja még nincs is benne! Ezzel szemben az ő szokásaival elérhető legolcsóbb számla havi 500 Ft a bankkártya díjával együtt.

Rossz szokás miatt is lehet drága a bankszámla

A fenti példában jól látható az is, hogy ha csupán a készpénzfelvételi szokásain változtatna az illető, máris megspórolhatná a jelenlegi költségek több mint felét. A hónapban az első kettő bankkártyás készpénzfelvétel ugyanis ingyenes 150 000 Ft összeghatárig, és bármelyik bank automatájára érvényes attól függetlenül, melyik pénzintézet a számlavezető. Érdemes tehát erre a két tranzakcióra szorítkozni és kerülni a gyakori ATM használatot!

Ha a brutálisan drága bankkártyás díjakat leszámítjuk, még akkor is túlságosan költséges bankszámlát vezet jelenleg, és az új bankszámla esetében ennek töredéke lenne a havi költség.

A szokásoknál maradva a másik pénztárca gyilkos szolgáltatás az SMS. Ezeknek lehet egyrészt havi fix díja, és emellett további SMS darabonkénti díj is. Ha valaki nem tud megválni teljes egészében az azonnali értesítésektől, már több banknál igényelhet SMS helyett ingyenes üzenetküldést. Ehhez egy okostelefonra letöltött banki mobilalkalmazás szükséges, az azonnali üzenetek megérkezéséhez pedig aktív internetkapcsolat.

Mennyire lehet olcsó egy bankszámla ma?

Akár 0 Ft-os bankszámla ajánlattal is találkozhatunk, amely már egy minimálbérnek megfelelő számlára érkező összegtől elérhető. A 10 legolcsóbb bankszámla ajánlatot vizsgálva ma átlagosan 400 Ft-ért bankholhatunk az előbb említett jövedelem átutalás esetén.

Mindenkinek más és más lehet a befutó számlacsomag, mert jelentősen eltérhetnek a számlahasználati szokások. Ami viszont még mindig sokakat elriaszt, az a váltás, pedig egy kis odafigyeléssel elkerülhetők a bankváltás buktatói, és pár nap alatt elintézik a bankok az ügyfél helyett a teljes folyamatot!

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem akarsz bankot váltani? Számlacsomagot még mindig cserélhetsz!

Rendszeresen hallani azt, hogy érdemes meghatározott időközönként átnézni a bankok bankszámla ajánlatait: számlánk lecserélésével, egy bankváltással ugyanis évente akár több tízezer forintot is nyerhetünk. Sokakban a legnagyobb ellenérzést a bankváltás...

Bankbetét körkép: ezek most a legmagasabb kamatok!

A bankbetétek manapság nem tartoznak a legelterjedtebb befektetési formák közé. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy melyek most a piacon elérhető legjobb ajánlatok, és hogy tud-e infláció feletti hozamot elérni az,...

Hitelt szeretnénk? Akkor szükség van bankszámlára is

A legtöbb bank elvárja, hogy a hiteligénylőnek legyen aktív bankszámlája legalább 2-3 hónapja. Vagyis nem elég egy olyan számlacsomag, amelyen nem hajtunk végre semmilyen tranzakciót, a pénzintézetek jellemzően legalább egy...

Blogajánló
  • alapblog A Hold azé, aki megműveli?

    A Hold státuszáról szóló alapvető jogforrás a „Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket”... The post A Hold azé, aki megműveli? appeared first on alapblog.