Betöltés

Beküldte a számlakivonatát és ledöbbentünk! Évente 28 ezret dobott ki az ablakon!

szerző: Nagy Ildikó
2017-09-21

„Új bankszámlát szeretnék nyitni, és tanácsra lenne szükségem. Küldöm a bankszámla kivonatomat, kérem, nézzék át, mi a legjobb számomra!” – Az érdeklődő jól tette, hogy hozzánk fordult, ugyanis évi 28 ezer forintot spóroltunk neki, és elláttuk pár tanáccsal, hogy mit tegyen, ha nem akar ráfizetni!

Havi 3 000 forintot fizetni a banknak a számlavezetésért luxusnak számít. Tranzakciós illeték ide vagy oda, még mindig meg lehet úszni jóval olcsóbban is a bankolást, ha valaki hajlandó pár percet szánni a pénzügyeire.

Első lépés, hogy megnézzük az elmúlt pár havi bankszámlakivonatunkat, vagy egy hosszabb időszak számlatörténetét. A legegyszerűbben a netbankból tudjuk ezt megtenni, a lényeg, hogy lássuk az elvégzett tranzakciókat és azok költségét is. Így egész könnyen ki lehet szűrni azt is, melyek azok a szokások, amelyek megdrágíthatják a számlavezetést.

Ha valakit elborzaszt a gondolat is, hogy a számlakivonatából szemezgesse ki, mi mennyibe kerül, levesszük ezt a terhet a válláról! Bankszámlakivonatát beküldheti nekünk, és megvizsgáljuk, melyek a legolcsóbb bankszámlák számára, és érdemes-e bankot váltania!

Érdeklődőnk is így tett, és nyomban szembesítettük is azzal, milyen drágán bankol jelenleg. Közel havi 3 000 Ft a számlaköltsége úgy, hogy ebben a bankkártya díja még nincs is benne! Ezzel szemben az ő szokásaival elérhető legolcsóbb számla havi 500 Ft a bankkártya díjával együtt.

Rossz szokás miatt is lehet drága a bankszámla

A fenti példában jól látható az is, hogy ha csupán a készpénzfelvételi szokásain változtatna az illető, máris megspórolhatná a jelenlegi költségek több mint felét. A hónapban az első kettő bankkártyás készpénzfelvétel ugyanis ingyenes 150 000 Ft összeghatárig, és bármelyik bank automatájára érvényes attól függetlenül, melyik pénzintézet a számlavezető. Érdemes tehát erre a két tranzakcióra szorítkozni és kerülni a gyakori ATM használatot!

Ha a brutálisan drága bankkártyás díjakat leszámítjuk, még akkor is túlságosan költséges bankszámlát vezet jelenleg, és az új bankszámla esetében ennek töredéke lenne a havi költség.

A szokásoknál maradva a másik pénztárca gyilkos szolgáltatás az SMS. Ezeknek lehet egyrészt havi fix díja, és emellett további SMS darabonkénti díj is. Ha valaki nem tud megválni teljes egészében az azonnali értesítésektől, már több banknál igényelhet SMS helyett ingyenes üzenetküldést. Ehhez egy okostelefonra letöltött banki mobilalkalmazás szükséges, az azonnali üzenetek megérkezéséhez pedig aktív internetkapcsolat.

Mennyire lehet olcsó egy bankszámla ma?

Akár 0 Ft-os bankszámla ajánlattal is találkozhatunk, amely már egy minimálbérnek megfelelő számlára érkező összegtől elérhető. A 10 legolcsóbb bankszámla ajánlatot vizsgálva ma átlagosan 400 Ft-ért bankholhatunk az előbb említett jövedelem átutalás esetén.

Mindenkinek más és más lehet a befutó számlacsomag, mert jelentősen eltérhetnek a számlahasználati szokások. Ami viszont még mindig sokakat elriaszt, az a váltás, pedig egy kis odafigyeléssel elkerülhetők a bankváltás buktatói, és pár nap alatt elintézik a bankok az ügyfél helyett a teljes folyamatot!

 

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

7 Hozzászólás
 1. Sinka László

  Ha nem lett volna Svájci hitel még mindig biznánk a bankokban! Ezt el csesztétek!

 2. Bankmonitor

  Kedves Sinka László,

  nem szeretnénk megvédeni a bankokat (mi pont azért dolgozunk, hogy mindenkinek egyértelmű legyen mi a jó megoldás egy pénzügyi helyzetben). Ennek ellenére azért vakság lenne azt gondolni, hogy a devizahitelezésben a bankok hibáztak egyedül: volt ott még kormányzat (törvényhozás), volt felügyeleti munka, meg ugye a jegybank is folyamatosan vizsgálja a pénzügyi rendszerben jelentkező kockázatokat….

 3. István

  Kedves Sinka László!
  A tárgyilagosságot kell követni, nevezze meg a hitel felvevőjét, mint a legnagyobb hibást a devizahitelezésben! Egy szerződés, törvény, stb. minden pontját kell betartani, nem csak a nekünk kedvezőket. Ez vonatkozik az életünkben mindenre, nem a másikra kell “mutogatni”, nézzen önmagába először. Engem “kiröhögtek”, amikor “forintos” kölcsönt vettem fel 1/3 törlesztőrésszel többért, öt éves periódussal…………..

 4. Imre Kovatch

  Azert ez nem igy van. NEM szabad betartani egy szerzodes pontjait, amennyiben azok egy torvenyt, vagy torvenyeket sertenek. Nem szabad betartani azt a torvenyt, amely magasabb szintu torvenybe utkozik, illetve, ami az alkotmannyal ellentetes. Meg kell tagadni azt az alkotmanyt, amely az emberi jogok nyilatkozataval erosen ellentetes. (Nem akarok peldat hozni, sanos nagyon durva peldakat tudnek. Pol Pot rezsim. Ki a bunos? Aki betartotta, vagy aki ellenallt, es meghalt.) Egy egyszeru pelda, alacsonyabb szinten: Egy 11 eves kislany tobb honapos terhes. A torveny a magzat eletet vedi. Az orvos megallapitotta a 11 eves kislany bele fog halni a magzat kihordasaba. A magzat mar tul van azon a koron, hogy eletnek tekintsuk. Kinek az eletet kell elvenni, a magzatet, terhesseg megszakitassal, vagy a 11 eves kislanyet?
  A brit torvenykezes peldaul precedens jogra epit, es az elso precedens iteletet nagy gondossaggal hozzak meg. Benne lehet az iteletben a rossz szandek elitelese is, amire nincsenek paragrafusok, csak emberi itelokepesseg.

 5. Krisztina

  Kedves István!

  Nem sokan voltak olyan szerencsések, mint Ön!
  Sokak számára sajnos, nem volt más választási lehetőség, mint a deviza-alapú hitel, abból is a CHF-alapú. Amikor nekem 11 millió Ft-ra volt szükségem a lakásvásárlásomhoz, akkor a nettó fizetésem 105 ezer Ft volt.
  CHF-alapon átszámítva 57 ezer Ft lett volna az induló törlesztőm, EUR-alapon 82 ezer Ft, HUF-alapon pedig 142 ezer Ft! Sajnos, nem volt kérdés, hogy melyiket tudom vállalni. Akkoriban mesterségesen magasan tartották a Ft-hiteleket kamatát, hogy minél több embert a deviza-alapú hitelek felvétele felé tereljenek.

 6. Tóth Istvánné

  mióta bevezették a tranzakciós díjat, az ilyen olyan illetékeket, az átutalások díja és a banki ktg-ek szerintem a banki költségek brutálisak lettek. Nem vagyok hajlandó net bankon keresztül utalni, csak ha kivédhetetlen.Nem bízom a csoportos átutalási rendszerben, mert ha számlában hiba van a szolgáltatónál, futhatok a pénzem után jó pár kört. Sokkal egyszerűbb volt az életem pár évvel ezelőtt, jött a számla a címemre, leegyeztettem, kifizettem a csekket. Minden bankműveletet neten intéztem, Most meg felveszem a készpénzt a max.150eFt-ot és bemegyek a bankba/bankokba ahova eddig utaltam /pld.biztosítások, ebéd befizetés stb. vagy a postára /csekkje válogatja/ és befizetem az átutalni valókat. Szerencsére nyugdíjas vagyok van időm és így minden nyugdíjfizetéskor 3 bankot járok meg reggel a befizetni valókkal. Volt eset, hogy elutaltam 960,-Ft-ot és fizettem majd 300 Ft-ot átutalási díj címén. Sajnos csak utalni lehetett, különben befizettem volna kp-ben a szolgáltató számlavezető bankjában. Inkább járom a bankokat, de nem vagyok hajlandó a “matolcsí adót” fizetni. Ha megmarad pár ezer forint készpénzem, azt is szépen otthon rakosgatom. Annyi sajnos nincs, hogy be tudjam bárhol is befektetni.Ezt jól elszúrták, most meg visonganak, hogy rengeteg a készpénz forgalom és egyre vadabb dolgokat eszelnek ki, a vége az lesz, hogy mivel jogomba van, sem a fizetést sem a nyugdíjat nem fogják az emberek bankszámlára utaltatni. Üdvözlettel Tóth Istvánné

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog A gazdag Szingapúr

  Szingapúr fokozni akarja a  gyerekszülési kedvet: ad adókedvezményt, ingyen lakást, készpénzbeli támogatást, iskolatámogatást, nagyszülők bevonását támogatja a gyerekfelügyeletbe, még a havi 12 000 sgdollár (2,7... The post A gazdag Szingapúr appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.