Így spórolhatsz 14 ezer forintot a bankköltségeiden egyszerűen és gyorsan

2017. 09. 14. szerző: bankmonitor.hu

Ma már a bankváltás minden nyűgétől megszabadulhatunk, ha egyszerűsített bankváltás keretében váltunk szolgáltatót. A számlatulajdonosnak szinte semmi dolga nincs, mindent elintéz helyette a régi és az új bank. Mutatjuk hozzá a legolcsóbb számlákat is, valamint a tipikus buktatókat!

Aki csak azért fizet többet a számlavezetésért, mert túlságosan bonyodalmasnak találja a bankváltás folyamatát, annak jó hírünk van! Miután megtalálta a kedvezőbb feltételeket biztosító ajánlatot, elegendő az új banknál kérni az egyszerűsített bankváltást, és a teljes procedúrát a háttérből figyelheti a régi bankszámla megszüntetését is beleértve. Így néz ki a folyamat:

 1. Új bankszámla megnyitása (egyes bankok esetén már online, otthonról is kezdeményezhető)
 2. Egyszerűsített bankváltást igényelni az új banknál
 3. Az új bank átkéri a régitől akár az összes megbízást, és értesíti a szolgáltatókat is (víz-, villany, gázszámlát, lakástakarék beszedést, rendszeres utalásokat, stb.)
 4. Az új bank értesíti a váltásról akár a munkáltatót, nyugdíjfolyósítót is, ha az ügyfél kéri (minden olyan felet értesít, aki az elmúlt 13 hónapban legalább 4-szer utalt a számlára)
 5. A régi banknál megszűnnek, az új banknál elindulnak a megbízások
 6. A régi banknál lévő pozitív számlaegyenleget átutalják az új számlára, valamint a bankszámla lezárásra kerül

Egy-egy lépésre a bankoknak csak pár napjuk van, így összességében 13 nap alatt letudható a bankváltás. Ezalatt az ügyfélnek mindössze egyetlen egyszer van teendője, mégpedig megadni a megbízást a számlanyitáskor az új banknál.

Milyen akadálya lehet az egyszerűsített bankváltásnak?

A leggyakoribb, hogy bár a bankváltás rendben lezajlik és a megbízások is zökkenőmentesen átkerülnek, a régi bankszámla valami miatt mégsem szüntethető meg. Ezekre előre fel lehet készülni, így ha körültekintőek vagyunk, a számlazárást is magában foglaló bankváltás gond nélkül megvalósítható.

 • Közös tulajdonú a bankszámla, és csak az egyik fél kezdeményezte a váltást

Amennyiben két tulajdonosa van a régi számlának, úgy az új számla esetén is ebben a felállásban kell kérni a bankváltást, ellenkező esetben el sem indul a folyamat.

 • Folyószámla hitelkeret kapcsolódik a számlához

Ebben az esetben csak a számlazárás hiúsul meg, a keret feltöltéséről azonban gondoskodni kell, hogy kerüljön felmondásra! Ha nem tudjuk önerőből feltölteni a kihasznált részt, még a bankváltás előtt egyeztessük az új bankkal, hogy megoldható-e hitelkiváltással! Több esetben is van rá mód, hogy az új bank legalább a régivel egyező hitelkeretet ad a számlanyitást követően (ha hitelképes nála az ügyfél), amiből kiegyenlíthető a régi.

 • Negatív a számla egyenlege

A számlazárás során több olyan költség is felmerülhet, amelyre a számlatulajdonos nem készül. Díja lehet pl. magának a számla megszüntetésének is (jellemzően csak akkor, hogy egy éven belül nyílt), vagy az utolsó megbízások teljesítésének. Ilyen esetben a bankváltás megvalósul, de a megszüntetést már személyesen lehet lebonyolítani, és természetesen a hiányzó összeget is ki kell egyenlíteni!

 • Hiteltörlesztés kapcsolódik a számlához

Ez is csak a megszüntetést akadályozza, a bankváltást nem, azonban hiteltörlesztés esetén még a bankváltás előtt járjunk utána a számlamegszüntetés következményeinek! Előfordulhat, hogy egyáltalán nem szüntethető meg a számla, mert csak arról törleszthető a kapcsolódó hitel. Ez esetben az új banknál kell megbízást adni, hogy a törlesztőrészletnek megfelelő összeget mindig utalja át.

Az is meglehet, hogy a hitelhez olyan kamatkedvezmény kapcsolódik, amelynek feltétele az ottani számlavezetés, és rendszeres jóváírás. Amennyiben ez megszűnik, a hitel kamata és törlesztőrészlete is emelkedhet.

A számla személyes megjelenés nélküli bezárását akadályozhatja még pl. egy folyamatban lévő ügyfélpanasz kivizsgálása, valamilyen élő, és ahhoz kapcsolódó szolgáltatás (pl. postafiók), vagy akár a megszüntetés előtt érkező inkasszó (pl. NAV).

Jól látható tehát, hogy ha még a számlazárás nem is tud megtörténni, az egyszerűsített bankváltás során jelentős tehertől mentesülünk azáltal, hogy a rendszeres tranzakciók átviteléről nem nekünk kell gondoskodni, és nem kell a szolgáltatókat egyesével értesíteni. Azonban fontos, hogy az átkért megbízásokkal kapcsolatban az első hónapban azt legalább ellenőrizzük, hogy teljesültek-e!

Nincs más hátra, mint kiválasztani a legkedvezőbb ajánlatot! A minimálbéres jóváírással elérhető bankszámlák után most az átlagos jövedelem esetén igényelhető 10 legolcsóbb lakossági folyószámlát mutatjuk meg!

Még a legjobb tízes listában is évi 14 000 Ft különbség van az első évben a legolcsóbb és legdrágább között! Az első éves díjak jellemzően az egy évig díjmentes bankkártyák miatt alacsonyabbak, amelyhez hozzájárulhat a bank által az ügyfél számlájára teljesített esetleges egyszeri akciós jóváírás is.

Ilyen jelenleg a CIB ECO bankszámla ajánlat, amely esetén kizárólag a Bankmonitor ügyfelei részesülnek 5 000 Ft-ban a CIB ECO számlanyitást követő hónapban.

 

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bank oszt pénzt az ügyfeleinek!

2018. 05. 17.

5-15 ezer forint közötti összeg ütheti a markát annak, aki a megfelelő időben, a megfelelő helyen nyit új bankszámlát. A talált pénznek azonban számos feltétele lehet. Nézd meg aktuális bankszámla...

A legolcsóbb bankszámlák egy helyen!

2018. 05. 09.

Tudod, hogy mennyi pénzt költesz havonta bankolásra? Nagyon fontos, hogy ezt a kérdést tisztázd, hiszen, ha a tapasztalatainkból indulunk ki, könnyen lehet, hogy több ezer forint is megspórolhatsz egy kedvezőbb...

Lépd meg a bankváltást és spórolj a hiteled kamatán!

2018. 05. 03.

Személyi kölcsönt ma már igen kedvező kamattal ki lehet fogni, ugyanakkor, ha nem feltétlenül ragaszkodsz saját bankod ajánlatához, akkor adott esetben még 2-3%-os kamatkedvezményt is bezsebelhetsz. Ráadásul a bankváltással járó...

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

2018. 04. 26.

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.