MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Itt a 10 legolcsóbb bankszámla

 • 2017.09.12.
 • szerző: bankmonitor.hu

Ma átlagosan alig több, mint havi 400 forintos költség mellett találhat folyószámlát az, akinek már legalább egy minimálbérnek megfelelő összeg érkezik a számlájára. Ennyi az első két év átlagköltsége, amiben már a bankkártya éves díja is benne van! Az ajánlatok között nagy az eltérés; van, ahol az első évben a bank fizet az ügyfélnek!

bankszámla ma már szinte megkerülhetetlen; csak hogy egy-két példát említsünk, több banknál lakáshitelhez is csak úgy jutunk, ha legalább pár hónapos bankszámla múlttal rendelkezünk, vagy éppen a munkáltató nem hajlandó készpénzben fizetni. Jelenlegi gyűjtésünkkel az alacsonyabb jövedelemből gazdálkodók is találhatnak maguknak megfelelő folyószámlát, de annak is érdemes megnéznie a 10 legolcsóbb bankszámla ajánlatot, akiknek ennél többet utal a munkáltató. Mivel a lakosságnak csak kis hányada követi nyomon bankszámla költségeit, vagy vált egyáltalán bankot, könnyen meglehet, hogy a lenti felsorolásban a jelenlegi számlájánál olcsóbbat találnak az átlagos jövedelemmel rendelkezők is.

A vizsgált számlahasználati szokások mellett a legolcsóbb alternatívát ma a CIB Bank számlacsomagja nyújtja. A CIB ECO bankszámlához egyedi akció kapcsolódik, amelynek keretében kizárólag a Bankmonitor ügyfelei egyszeri 5 000 Ft jóváírást kapnak a számlanyitást követő hónapban, amely szabadon elkölthető. (Ebből adódik, hogy az első éves számlaköltség negatív.)

A 0 Ft-os számlavezetésre az jogosult, aki legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegű jóváírást teljesít minden hónapban, illetve a bank ez év végéig a csoportos beszedések, állandó utalások, valamint a netbankon, mobilbankon indított eseti utalások esetén nem számítja fel a tranzakciós illetéket sem. Az első elektronikus bankkártya első éves díja szintén 0 Ft.

Második legolcsóbb a Sberbank Fair számlacsomagjának 1. kategóriája, amely esetében a minimálbérnél alacsonyabb jóváírás is megfelel a 0 forintos számlavezetési díjhoz, azonban legalább havi 50 000 Ft összértékben, legalább 4 db tranzakciónak kell teljesülnie a számlán (pl. csoportos beszedés, netbanki utalás, kártyás tranzakció).

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az OTP Smart (korábban Simple) Szolgáltatáscsomagja helyezkedik el. A bankkártya első éves díja és a számlavezetési díj itt is 0 Ft, azonban ezek költségei az életkortól is függnek. Ezekkel a szokásokkal 35 év felett már lényegesen magasabb ennek a számlának a havi fenntartási költsége.

Hogyan érdemes bankszámlát választani?

A lehető legalacsonyabb bankszámlaköltség érdekében érdemes megfontoltan használni a bankszámlát, és kerülni a felesleges szolgáltatásokat. Az egyik jelentős költség az SMS szolgáltatásokhoz kapcsolódik – a fenti profilhoz nem állítottunk be ilyet –, így ezeket minimalizáljuk, vagy ne is igényeljük. Akinek a biztonságérzete miatt fontos, hogy azonnal értesüljön a számlamozgásokról, ma már találhat költségkímélőbb megoldást (okostelefonra küldött értesítések SMS helyett).

A bankkártyás készpénzfelvételek száma ne haladja meg a kettőt. Ezt a két tranzakciót díjmentesen meg lehet úszni a jogszabálynak köszönhetően (maximum 150 ezer Ft összértékig) bármely bank automatájából, és függetlenül attól, melyik banknál milyen számlacsomagunk van. Persze ne feledjük el az újonnan nyitott számlára megadni a díjmentes készpénzfelvételi nyilatkozatot!

A kedvezményes vagy ingyenes kondíciókhoz előírt havi jóváírás több banknál teljesíthető bármilyen utalásból. Azaz nem kell kifejezetten munkabérnek lennie, viszont nem fogadható el a saját számlát közti átvezetés, a pénztári befizetés, vagy a bank által teljesített jóváírás (pl. betéti kamat jóváírása). Így ha valamely hónapban kevesebb érkezne a számlánkra, kipótolható akár egy családtag által indított utalással, hogy elkerüljük a magasabb havi számlaköltséget.

Ha nem akarunk mellélőni és feleslegesen fizetni a banknak, akkor mindenképpen vizsgáljuk meg az elmúlt pár hónapos bankszámlakivonatunkat, és a saját használati szokásaink alapján válasszunk számlacsomagot!

 

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

9 Hozzászólás

 • Fürjes Árpád 2017-09-12 08:45:54 - Válasz

  A táblázatból az is kiderül, hogy ez csak akkor érvényes, ha évente bankot változtatsz. Egyébként a MagNet Bank a legolcsóbb, mert ott igaz, hogy havi kétszáz az első évben, de ugyanannyi a másodikban és a továbbiakban is, míg a többiek mind emelik a díjat a második évtől. Évek óta ügyfele vagyok, tudom. Ráadásul közösségi bank….

  • bankmonitor.hu 2017-09-12 09:22:27 - Válasz

   Kedves Árpád,
   Az valóban igaz, hogy a legtöbb bank az első évben kedvezményesen biztosít egyes tranzakciókat, elengedi az első éves kártyadíjat, vagy éppen jóváírást kap az ügyfél a számlájára, és ennek köszönhető, hogy az első éves költség alacsonyabb. Éppen ezért számoljuk ki a második éves költséget is, amely már kedvezmények nélküli, és a bankkártya éves díjakat is tartalmazza minden esetben. Ha két évre vonatkoztatjuk a számított költségeket, akkor a MagNet banknál olcsóbb a CIB Bank, Sberbank, valamint az OTP Bank ajánlata is a példa esetén még a magasabb második éves költséggel együtt is. A kondíciók bármely banknál változhatnak időről-időre.

 • Vörös Gábor 2017-09-12 11:19:16 - Válasz

  Rabló Banda!!!

 • MARIKA 2017-09-12 11:26:37 - Válasz

  Nagyon jó dolognak tartom ezt az ismertetést.Én egy nyugdíjas vagyok és Pannon Takaréknál vezették eddig a számlámat 254 Ft-ért. Ezt felemelték október hónaptól 800 Ft-ra, és a csoportos beszedési megbízások is emelkedtek. Természetesen megszüntettem a számlát és válogatok a lehetőségek között.

 • spek 2017-09-12 14:41:26 - Válasz

  Aki elhiszi hogy az erste bankot felültudja mulni rejtett költségek tekintetében az jelentkezzen !!!

 • Ötvös Sándor. 2017-09-12 21:06:01 - Válasz

  65 éves nyugger vagyok. Semmi szükségem nincs semmilyen bankra. A postás a kezembe teszi a nyugdíjamat és kész.

 • Kovács Béla 2017-09-13 10:14:43 - Válasz

  Én nagyon jól elvagyok a hitelszámlával , bankszámla nélkül ! Egy helyre fizetek csak !

 • Ivan Olsen 2017-09-14 11:26:44 - Válasz

  Az Erste Privilégium L azért maradt ki a felsorolásból, mert már nem igényelhető?

  • bankmonitor.hu 2017-09-15 14:26:32 - Válasz

   Kedves Ivan Olsen,
   Igen, azért maradt ki, mert 2017.07.31. óta nem lehet Erste Privilégium számlát nyitni.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.