loading

Itt a 10 legolcsóbb bankszámla

Nagy Ildikó
szerző: Nagy Ildikó

Ma átlagosan alig több, mint havi 400 forintos költség mellett találhat folyószámlát az, akinek már legalább egy minimálbérnek megfelelő összeg érkezik a számlájára. Ennyi az első két év átlagköltsége, amiben már a bankkártya éves díja is benne van! Az ajánlatok között nagy az eltérés; van, ahol az első évben a bank fizet az ügyfélnek!

bankszámla ma már szinte megkerülhetetlen; csak hogy egy-két példát említsünk, több banknál lakáshitelhez is csak úgy jutunk, ha legalább pár hónapos bankszámla múlttal rendelkezünk, vagy éppen a munkáltató nem hajlandó készpénzben fizetni. Jelenlegi gyűjtésünkkel az alacsonyabb jövedelemből gazdálkodók is találhatnak maguknak megfelelő folyószámlát, de annak is érdemes megnéznie a 10 legolcsóbb bankszámla ajánlatot, akiknek ennél többet utal a munkáltató. Mivel a lakosságnak csak kis hányada követi nyomon bankszámla költségeit, vagy vált egyáltalán bankot, könnyen meglehet, hogy a lenti felsorolásban a jelenlegi számlájánál olcsóbbat találnak az átlagos jövedelemmel rendelkezők is.

A vizsgált számlahasználati szokások mellett a legolcsóbb alternatívát ma a CIB Bank számlacsomagja nyújtja. A CIB ECO bankszámlához egyedi akció kapcsolódik, amelynek keretében kizárólag a Bankmonitor ügyfelei egyszeri 5 000 Ft jóváírást kapnak a számlanyitást követő hónapban, amely szabadon elkölthető. (Ebből adódik, hogy az első éves számlaköltség negatív.)

A 0 Ft-os számlavezetésre az jogosult, aki legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegű jóváírást teljesít minden hónapban, illetve a bank ez év végéig a csoportos beszedések, állandó utalások, valamint a netbankon, mobilbankon indított eseti utalások esetén nem számítja fel a tranzakciós illetéket sem. Az első elektronikus bankkártya első éves díja szintén 0 Ft.

Második legolcsóbb a Sberbank Fair számlacsomagjának 1. kategóriája, amely esetében a minimálbérnél alacsonyabb jóváírás is megfelel a 0 forintos számlavezetési díjhoz, azonban legalább havi 50 000 Ft összértékben, legalább 4 db tranzakciónak kell teljesülnie a számlán (pl. csoportos beszedés, netbanki utalás, kártyás tranzakció).

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az OTP Smart (korábban Simple) Szolgáltatáscsomagja helyezkedik el. A bankkártya első éves díja és a számlavezetési díj itt is 0 Ft, azonban ezek költségei az életkortól is függnek. Ezekkel a szokásokkal 35 év felett már lényegesen magasabb ennek a számlának a havi fenntartási költsége.

Hogyan érdemes bankszámlát választani?

A lehető legalacsonyabb bankszámlaköltség érdekében érdemes megfontoltan használni a bankszámlát, és kerülni a felesleges szolgáltatásokat. Az egyik jelentős költség az SMS szolgáltatásokhoz kapcsolódik – a fenti profilhoz nem állítottunk be ilyet –, így ezeket minimalizáljuk, vagy ne is igényeljük. Akinek a biztonságérzete miatt fontos, hogy azonnal értesüljön a számlamozgásokról, ma már találhat költségkímélőbb megoldást (okostelefonra küldött értesítések SMS helyett).

A bankkártyás készpénzfelvételek száma ne haladja meg a kettőt. Ezt a két tranzakciót díjmentesen meg lehet úszni a jogszabálynak köszönhetően (maximum 150 ezer Ft összértékig) bármely bank automatájából, és függetlenül attól, melyik banknál milyen számlacsomagunk van. Persze ne feledjük el az újonnan nyitott számlára megadni a díjmentes készpénzfelvételi nyilatkozatot!

A kedvezményes vagy ingyenes kondíciókhoz előírt havi jóváírás több banknál teljesíthető bármilyen utalásból. Azaz nem kell kifejezetten munkabérnek lennie, viszont nem fogadható el a saját számlát közti átvezetés, a pénztári befizetés, vagy a bank által teljesített jóváírás (pl. betéti kamat jóváírása). Így ha valamely hónapban kevesebb érkezne a számlánkra, kipótolható akár egy családtag által indított utalással, hogy elkerüljük a magasabb havi számlaköltséget.

Ha nem akarunk mellélőni és feleslegesen fizetni a banknak, akkor mindenképpen vizsgáljuk meg az elmúlt pár hónapos bankszámlakivonatunkat, és a saját használati szokásaink alapján válasszunk számlacsomagot!

 

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

15 Hozzászólás
 1. Fürjes Árpád

  A táblázatból az is kiderül, hogy ez csak akkor érvényes, ha évente bankot változtatsz. Egyébként a MagNet Bank a legolcsóbb, mert ott igaz, hogy havi kétszáz az első évben, de ugyanannyi a másodikban és a továbbiakban is, míg a többiek mind emelik a díjat a második évtől. Évek óta ügyfele vagyok, tudom. Ráadásul közösségi bank….

  1. Nagy Ildikó
   bankmonitor.hu

   Kedves Árpád,
   Az valóban igaz, hogy a legtöbb bank az első évben kedvezményesen biztosít egyes tranzakciókat, elengedi az első éves kártyadíjat, vagy éppen jóváírást kap az ügyfél a számlájára, és ennek köszönhető, hogy az első éves költség alacsonyabb. Éppen ezért számoljuk ki a második éves költséget is, amely már kedvezmények nélküli, és a bankkártya éves díjakat is tartalmazza minden esetben. Ha két évre vonatkoztatjuk a számított költségeket, akkor a MagNet banknál olcsóbb a CIB Bank, Sberbank, valamint az OTP Bank ajánlata is a példa esetén még a magasabb második éves költséggel együtt is. A kondíciók bármely banknál változhatnak időről-időre.

 2. Vörös Gábor

  Rabló Banda!!!

 3. MARIKA

  Nagyon jó dolognak tartom ezt az ismertetést.Én egy nyugdíjas vagyok és Pannon Takaréknál vezették eddig a számlámat 254 Ft-ért. Ezt felemelték október hónaptól 800 Ft-ra, és a csoportos beszedési megbízások is emelkedtek. Természetesen megszüntettem a számlát és válogatok a lehetőségek között.

 4. spek

  Aki elhiszi hogy az erste bankot felültudja mulni rejtett költségek tekintetében az jelentkezzen !!!

 5. Ötvös Sándor.

  65 éves nyugger vagyok. Semmi szükségem nincs semmilyen bankra. A postás a kezembe teszi a nyugdíjamat és kész.

 6. Kovács Béla

  Én nagyon jól elvagyok a hitelszámlával , bankszámla nélkül ! Egy helyre fizetek csak !

 7. Ivan Olsen

  Az Erste Privilégium L azért maradt ki a felsorolásból, mert már nem igényelhető?

  1. Nagy Ildikó
   bankmonitor.hu

   Kedves Ivan Olsen,
   Igen, azért maradt ki, mert 2017.07.31. óta nem lehet Erste Privilégium számlát nyitni.

 8. Berki Erika

  Üdv Mindenkinek!
  A K&H Bank most nálam rendesen veri ki a biztosítékot. 7Év után bankot váltottam anyámmal együtt mert Jászberénybe költöztünk. Itt a közelben nincs sajnos CIB bank. A K&H választottam. 3 és fél hónap alatt 18-20 ezer forint tűnt el a számlámról és az smsben az okos appban meg online 3 féle egyenlegem szokott lenni. Magyarázat stb nincs rá…… Anyukámnak megjött a nyugdíja mad vásároltunk stb maradt 10 ezer pár száz forintja és másnap fizettem vele online és csak 6 ezer maradt… kérdem én hová lett a többi??????? Szóval meneküljetek a K&H banktól!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TOLVAJOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A CIB-nél SOHA SEM VOLT ILYEN PROBLÉMÁNK 7 éven keresztül!!!!! Pedig dombor nyomott visa kártyám volt és sokat vásárolok dollárért a netről kűlföldről!!!!
  A CIB-et ajánlom!!!!!

 9. Kurta Jánosné

  Melyik hitelkártya az, amelyikhez nem kell bankszámla? Internetes vásárlásokhoz akarok nyitni egy hitelkártyát, de semmiképpen nem akarom a bankszámlámhoz kötni.

 10. Sebestyén Andrea

  Engem az érdekelne, hogy van e olyan bank, ahol nincs éves kártyadíj? Az Erste minden előzetes figyelmeztetés nélkül emeli le a számláról.

  1. Sándorfi Balázs
   Sándorfi Balázs

   Az éves bankkártya díjak leemelése automatikusan történik minden banknál. Ahol nincs kártya díj, ott jellemzően akció keretében engedi el a bank egy határozott ideig.

 11. Pál Gézáné

  Érdeklődöm hogy rokkant ellátásom 73 000 Ft. Számlát szeretnék nyitni. Melyik bankban tehetem meg a legolcsóbban .csak a 2 szeri ingyenes felvételt akarom igénybe venni Tranzakciót ,csoportos megbízások nelkul.Kartya használati díj nélkül. Köszönöm szépen. Pál Gézáné

  1. Singer Zoltán

   Kedves Pál Gézáné!

   A kalkulátorunk alapján a Gránit Bank számlacsomagjai jöttek ki a legolcsóbbra. Ott ingyenesen vezetheti a számláját. Ha Ön esetleg nem budapesti, akkor más bank jöhet szóba Önnek.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!