Betöltés

SMS mobilinfó jóváírás. Váratlan pénz a bankszámládon? Bajt hozhat!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-29

A hazai és a nemzetközi sajtóban is gyakran találkozni olyan történetekkel, hogy mesés jóváírás érkezett valakinek a bankszámlájára, aki ezt követően hihetetlen költekezésbe kezdett. A jólét azonban nem tartott sokáig, miután kiderült, hogy az ügy hátterében egy téves utalás állt. Megvizsgáljuk, hogy mi a teendő akkor, ha nem várt pénz jelenik meg a számlánkon, illetve ha utalás indításánál elütöttük a címzett számlaszámot!

Sokan gondolkodás nélkül felveszik és elköltik a pénzt

Gyakran ábrándozunk arról, hogy de jó lenne, ha egy kis pénz „csak úgy” megjelenne a számlánkon, mennyi mindent tudnánk kezdeni vele. Amennyiben a kívánságunk egyszer csak meglepetésszerűen teljesül, érdemes két lábon a földöm maradni, és ész nélküli költekezésbe kezdés helyett utána járni, hogy kinek a pénze és milyen okból landolhatott a számlánkon.

A kirívó, több millió forintos tételek meglehetősen ritkák, de kisebb összegek félreutalása a magyar bankrendszeren keresztül is napi szinten előfordulhat. Magánszemélyek esetén gyakori lehet munkaviszonyhoz kapcsolódó tételek téves utalása, gazdasági társaságoknál pedig túlfizetés, dupla rögzítés következtében kétszeres teljesítés, szerződés megszűnése utáni vagy tényleges munka elvégzése nélküli téves utalás.

A téves jóváírással – hivatalosan jogalap nélküli gazdagozással – szemben valakit indokolatlan vagyoni hátrány ért. A hazai jogrendben nincs olyan jogcím, amely alapján az összeg megtartására lennénk jogosultak, ezért az összeget kötelező visszatéríteni. Amennyiben a munkáltatónk tévesen magasabb összeget utalt, mint a ténylegesen minket megillető összeg (a számfejtésre nem jutottak el időben a táppénzes, a kilépő vagy egyéb az összeget csökkenését eredményező iratok), akkor vissza kell utalni, ellenkező esetben jogi útra terelik az ügyet. A gazdasági társaságok esetén előforduló tételeknél hasonló eljárást kell alkalmazni, a cégek kötelesek visszatéríteni az összeg azon részét, amelyre nem jogosultak.

A netbank „szól”, ha rossz a számlaszám, de így is félremehet pénz

A kétszer, vagy háromszor nyolcjegyű számlaszámok felépítéséből adódóan nem mindegy, hogy melyik számjegyet ütjük félre. Az első három számjegy a hitelintézetet, az ezt követő négy számjegy pedig a bankfiókot azonosítja. A nyolcadik számjegy egy ellenőrző szám. A második és a harmadik számnyolcas egyaránt az ügyfelet azonosítja, az utolsó karakter itt ellenőrző számként funkcionál.

Igaz, hogy online átutalás esetén a netbank bankszámlaszám ellenőrző algoritmusa hibaüzenetet küld, amennyiben az ellenőrző szám nem megfelelő, de ez nem jelenti azt, hogy nem trafálhatunk bele egy másik létező bankszámlaszámba. Téves utalás viszont nem csak elütéssel, hanem pontatlan partner azonosítással is történhet. Hazánkban az átutalások esetén a számlaszám az elsődleges azonosító, ez határozza meg a címzettet, nem pedig a számlatulajdonos neve. Létező számlaszámra akkor is megérkezik a pénz, ha a név nem megfelelő.

A tévesen elutalt összeg visszaszerzését megnehezítheti, ha a rossz címzett nem partner az ügyben. Mivel a banktitokra való hivatkozással a pénzintézet nem köteles kiadni a címzett adatait, ezért érdemes lehet egy 1 forintos utalást a téves összeg után küldeni és a közlemény rovatba feltüntetni, hogy téves utalás történt és hová kérjük vissza az összeget. Ellenkező esetben jogalap nélküli gazdagodás miatt pert lehet indítani ellene.

Céges számlaszám-trükk: ne dőlj be!

Vannak csalók, akik a kedvezményezett cég képviselőjének adják ki magukat, és felhívják a fizető felet, hogy megváltozott a számlaszámuk. Az ügy megbonyolítása érdekében általában külföldre kérik az utalást, így még kisebb az esély az összeg visszaszerzésére. A számlaszám változását ellenőrizzük más forrásból is (másik céges kapcsolattartó, cégkivonat, banki igazolás), mielőtt elindítjuk az átutalást.

Ellenőrizd az aktuális banki kínálatot, a jelenlegi számládtól olcsóbbat is találhatsz!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

  • alapblog

    Dolce vita!

    Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.