Soha nem folyósítottak még ennyi lakáshitelt a bankok, mint áprilisban

Soha nem folyósítottak még ennyi lakáshitelt a bankok, mint áprilisban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-01
 

2022. áprilisában 144,8 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok. Ez új rekordnak számít, eddig egy hónap alatt legfeljebb 136,7 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a pénzintézetek. Minek köszönhető ez a kiugró érték?

Az MNB adatai alapján 2022. áprilisában 144,8 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok, ilyen volumenben lakáscélú jelzáloghitelt még soha nem helyeztek ki a bankok egyetlen hónap alatt.

Az érték 6,6 százalékkal magasabb, mint az egy hónappal korábban kifolyósított hitelösszeg. Sőt 5,9 százalékkal meghaladja az eddigi legmagasabb értéket is.

Rekord összegben folyósítottak a bankok lakáshitelt áprilisban.

Hirdetés

Hirdetés

Minek köszönhető ez a kimagasló érték?

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a kamatemelkedésnek és a zöld hitelnek köszönhető a kimagasló érték.

A dráguló lakáshitelek miatt sokan inkább hamarabb vásároltak ingatlant a tervezettnél. De szép számmal akadhattak olyanok is, akik más lakáscéljuk megvalósításába – például felújítás, korszerűsítés, építés – fogtak bele a tervezettnél korábban. Ez teljesen érthető is, hiszen egy év alatt a piaci kamatozású kölcsönök kamata megduplázódott, ezt az áremelkedést igyekezett mindenki megelőzni.

A zöld hitel az MNB által életre keltett nagyon kedvező, futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású lakáskölcsön, melyből az új építésű, energiatakarékos ingatlanok finanszírozhatók meg. Ilyen kedvező feltételekkel összesen 200 milliárd forint hitelt lehetett igényelni – ezt utólag 300 milliárd forintra emelték -, emiatt sokan gyorsan lecsaptak a lehetőségre. (Gyakorlatilag ki is merült már a teljes keretösszeg.)

Vagyis a várható kamatemelkedés és az aktuálisan elérhető igen kedvező támogatott hitelek miatt sokan inkább előrehozták a hiteligénylésület, emiatt születhetett rekord. 

A lakáshitelek THM értéke is csökkent

Egy másik érdekesség, hogy a kölcsönök átlagos THM értéke csökkent az elmúlt hónaphoz képest. (4,84 százalék volt a korábbi hónap 4,86 százalékához képest.) Ez a csökkenés is a kedvezményes kamatozású kölcsönök térnyerésének köszönhető. A zöld hitel tetemes részét – mintegy 52 milliárd forintot – teszi ki a folyósított hitelösszegnek, márpedig a 2,5 százalékos kamatszint erősen lehúzhatja az átlagos hitelköltséget is.

Jó tudni
A zöld hitel nélkül a folyósított lakáskölcsönök összege nagyságrendileg 92,8 milliárd forint volt, melynek az átlagos THM értéke 6,05 százalékkörül lehetett.

Mire számíthatnak, aki most szeretnének hitelt igényelni?

Azt tudni kell, hogy a lakáshitelek relatív hosszú átfutási ideje miatt a két hónappal ezelőtti hiteligénylések kerülnek be az aktuális folyósítási statisztikákba, vagyis a február környéki magas érdeklődés csapódik le az MNB legújabb statisztikáiban.

Azóta azonban a kamatok jelentősen emelkedtek, a zöld hitel kerete pedig kimerült. A hiteligénylés előtt állók jóval magasabb kamatokkal szembesülhetnek, mint ami az MNB kimutatásában szerepel. A Bankmonitor számításai szerint jelenleg a legnépszerűbb lakáshitelek kamata 6,39 százaléktól indul.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés