Betöltés

Sokat spórolhatsz a céges bankszámlaváltással!

szerző: Csányi Franciska
2019-05-14

Biztos sok cégvezető elgondolkodott már azon, hogy vajon megéri-e bankot váltani egy olcsóbb számla miatt? Hiszen ezeket a költségeket észre sem vesszük, „nem mi fizetjük”, hanem a bank automatikusan levonja. Legfeljebb a kimutatásokat böngészve szembesülünk azzal – egy kisebb fajta sokk kíséretében -, hogy a banki költségeink hol tartanak… Pedig az esetek több, mint felében a meglévőnél kedvezőbb feltételű bankszámlacsomagot is választhat a társaság, ha nem rest utána járni a dolgoknak.

Amikor azt szeretnéd megvizsgálni, hogy a te céged vajon az ideális bankszámlacsomagot használja-e, akkor először is egy nagyon fontos kérdést kell tisztáznod: Milyen életszakaszában jár éppen a vállalkozásod? Ez ugyanis az esetek többségében meghatározza azt is, hogy milyen típusú bankszámlacsomag ideális számodra. Ez főként a forgalom nagyságában mutatkozik meg.

  1. Induló vállalkozások esetében, amikor jellemzően alacsony a társaság árbevétele, illetve a fizetési kötelezettségek nagy része bér vagy NAV kötelezettség, érdemesebb olyan típusú számlacsomagot választani, ahol a fix költség, azaz a számlavezetési díj minimális. Ilyenkor persze a forgalomhoz kapcsolódó (bejövő-kimenő tételek) díjak magasabbak, összességében azonban nincs akkora forgalmunk, hogy ez számottevő kiadást jelentsen.
  2. Felfutó vállalkozásoknál már magasabb az árbevétel (bejövő pénzforgalom), ezzel együtt pedig a költségek (kimenő pénzforgalom) is, így egy idő után a forgalomhoz kapcsolódó díjak válnak meghatározóvá. Ezen a ponton érdemes megvizsgálni, hogy nem érdemes-e valamivel magasabb fix díjú, viszont alacsonyabb forgalmi díjazású számlacsomagra váltani.
  3. Érett vállalkozások esetében már azt is meg kell vizsgálni, hogy mely banki tranzakciók (pl. bankon kívüli utalások, deviza utalás stb.) a leggyakoribbak a mindennapos működés során. Ezen egyedi tételek kiemelésével, esetleg egy előzetes számlaforgalmi terv elkészítésével már érdemes egyedi bankszámlacsomag-ajánlatot kérni a bankunktól, illetve több bankot is felkeresni az igényünkkel.

Azzal, hogy megmutatjuk a bankoknak, milyen volumenű és összetételű számlaforgalomra számítunk, támpontot adhatunk számukra egy kedvezőbb ajánlat elkészítéséhez. Az egyedi ajánlatadás minden banknál más forgalmi szinthez kötött, ezért jól szét kell nézni, hogy hol, mik a lehetőségek. Ha nem is minden egyes tételre kiterjedő egyedi ajánlat érkezik majd, de elképzelhető, hogy a kritikus tételekre kedvezőbb díjtételt, „kedvezményt” adnak. (Ilyen lehet például a készpénz befizetésre nyújtott kedvezmény, ha az árbevételünk jellemzően készpénzben keletkezik).

És jöjjön egy példa

Egyik ügyfelünk tipikusnak tekinthető példáján keresztül szeretnénk megmutatni, miért is érdemes bizonyos időközönként felülvizsgálni a bankszámlánkat. Induló vállalkozás korában a cég kiválasztott egy, az akkori működéséhez ideális számlacsomagot. Teltek-múltak az évek, az árbevétel szépen növekedett, minden figyelem az üzletfejlesztésre koncentrálódott. Mire észbe kapott a tulajdonos, a vállalkozás árbevétele már megduplázódott, a havi 6 millió forintos (éves szinten 72 millió forint) árbevétel a duplájára nőtt (144 millió forintra), és ezzel együtt a bankszámla költsége is megkétszereződött.

Az új bankszámlacsomag a közel tízszeres fix számlavezetési díj ellenére is (259 Ft havi fix díj helyett 2 603 Ft havi fix díj) 110 000 Ft megtakarítást jelentett éves szinten, ami a korábbi bankszámlaköltség 13,5%-a!

Kérd szakértőnk segítségét, add meg elérhetőségeidet a lenti mezők kitöltésével!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Csak én nem értem a bankszámlakivonatomat?

2019. 05. 06.

A magyarok egy sor olyan banki díjat fizetnek, amelyek külföldön jószerivel ismeretlenek, ráadásul ezek nagy részével az emberek többsége nincs is tisztában. Sokaknak még az is gondot okoz, hogy eligazodjanak...

4 +1 dolog, amin céged hitelképessége múlhat

Sokszor el sem tudjuk képzelni, min múlhat az, hogy cégünk kaphat-e hitelt, vagy sem. Bosszantó szembesülni azzal, hogy a megcélzott hitel – és ezzel akár egy jól jövedelmező beruházás megvalósulása...

A legtöbb bankszámla olcsóbb lett 2019-re

2019. 05. 02.

Nemrég körbejárt a médiában a hír, miszerint drágulnak a bankszámlák. Kíváncsiak voltunk, hogy mi történt a banki költségekkel az elmúlt egy évben, többet vagy éppen kevesebbet kell fizetnünk? Az egyes...

hiteltanácsadás

Ma már nagyon egyszerű akár ingyenes bankszámlára váltani

2019. 04. 04.

Tudtad, hogy évente tízezreket spórolhatsz egy jó bankszámla kiválasztásával? Tudtad, hogy léteznek olyan ingyenes bankszámlák, amelyeknél egy sor tranzakciónak nincs díja? És azt tudtad, hogy nagyon egyszerű a bankváltás, ugyanis...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.