Betöltés
loading

Sokkal olcsóbb lett a végig fix kamatú lakáshitel! De ki húzhat ebből hasznot?

Az év elejéhez képest lényegesen kedvezőbb feltételekkel vehető most fel végig fix kamatú lakáshitel, ennek köszönhetően egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője 8 ezer forinttal, teljes visszafizetése pedig 1,8 millió forinttal lehet kevesebb a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint. Ez nem csak a közeljövőben lakást vásárlók számára lehet fontos, hanem akár azoknak is, akik meglévő, változó kamatozású lakáshitelüket szeretnék lecserélni fix kamatúra.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakáshitelek – akár csak más termékeké és szolgáltatásoké – folyamatosan változik, függően a pénz „beszerzési árától” valamint a bankok aktuális üzletpolitikájától. Jelenleg azt láthatjuk, hogy a kamatkockázat szempontjából legbiztonságosabbnak számító, végig fix kamatozású lakáshitelek olcsóbbak, mint az év elején voltak, ami különösen jó hír a vevők számára, hiszen közben sok helyütt a lakásárak is csökkenni kezdtek.

A végig fix kamatú lakáshitelek kamatszintje azért különösen fontos, mert ezeknél a kamat és a havi törlesztő a futamidő végégéig rögzített, vagyis a bank egyoldalúan nem módosíthat ezeken. Ennek köszönhetően az adós forintra pontosan tudja a szerződés aláírásakor, hogy milyen fizetési kötelezettségekkel számolhat.

Mennyit nyerhetünk ezzel?

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint 300 ezer forint igazolt jövedelemmel például egy 20 millió forint összegű, 20 évre felvett lakáshitel kamata most 4,22%-nál kezdődik, míg januárban 4,87% volt a legkedvezőbb ajánlat. Ez havi szinten csaknem 8 ezer Ft pénzügyi előnyt jelent, amiből két évtized alatt 1,8 millió Ft gyűlhet össze. Jelenleg a Budapest Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele a legolcsóbb (4,22%), amelyet az UniCredit Stabil Kamat Lakáshitel (4,87%) valamint a K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (4,89%) követ.

Végig fix kamatú lakáshitelek

Mennyibe kerül a nagyobb biztonság?

A kiszámíthatóság azonban plusz költséget jelent, ugyanis minél hosszabb egy hitel kamatperiódusa – az az időszak, amin belül a kamat nem módosulhat –, annál drágább egy hitel. Ám jelenleg a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú, illetve futamidő végéig fix kamatú lakáshitel között – azonos feltételekkel – mindössze 0,68 százalék a különbség, míg ugyanez januárban még 1,48 százalék volt. Vagyis relatíve sokkal kisebb plusz anyagi ráfordítást jelent egy hiteligénylőnek a kamatkockázatot teljesen kiiktatnia, mint akár 10 hónappal ezelőtt.

A hitelkiváltók is örülhetnek

Azzal, hogy a végig fix lakáshitelek költsége csökkent, egy esetleges hitelkiváltás költsége is alacsonyabb lett, hiszen sokan meglévő változó kamatozású hiteleiket szeretnék hosszabb időre fixált, vagy akár a futamidő végéig rögzített kamatúra lecserélni. A hitelkiváltás nem más, mint a meglévő hitel lecserélése, akár egy másik bank kölcsönére, emiatt a hiteligénylés folyamata megegyezik egy új hitelfelvételével, csak itt a hitelcél maga a kiváltás. Ez azért fontos, mert kiváltás esetén az igazolt jövedelemnek kizárólag az új kölcsön havi törlesztőjét kell „elbírnia”, hiszen a régi hitel az új kölcsön felvételével egy időben meg fog szűnni. (Hogy mennyi lakáshitelt vehetsz fel a jövedelmed alapján, azt a Mennyi lakáshitelt kaphatok? kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizheted.

Persze az a 85-90 ezer változó kamatozású lakáshitellel rendelkező adós, akiknél a futamidőből még legalább 10 év van hátra, több lehetőség közül is választhat. A bankjuk ugyanis hamarosan levélben juttat el részükre egy ajánlatot, amiben felajánlja a lehetőséget, hogy kockázatos hitelüket hosszú kamatperiódusúra vagy végig fix kamatúra cseréljék. Mivel egyáltalán nem biztos, hogy a saját bankjuk adja számukra a legkedvezőbb árat, nekik is érdemes összevetni az ajánlatot a piacon elérhető hitelekkel, és a kedvezőbbet választani közülük.

Persze a hitelkiváltás esetében azt is mérlegelni kell, hogy itt hitelbírálat is történik, vagyis ellenőrzik a jövedelmet és az ingatlan forgalmi értékét, valamint számos járulékos költséggel is számolni kell, mint például az értékbecslés, a közjegyzői díj vagy éppen a földhivatali ügyintézés költségei. A bankok egy része ezt azonban akció keretében elengedi, így ezt is célszerű figyelembe venni, ha az egyszeri költségeket le szeretnénk faragni. Az érkező banki ajánlat esetében azonban mindössze szerződésmódosítás történik, így nincs bírálat, a költségek pedig alacsonyabbak lehetnek.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →