Sosem volt ilyen drága a Babaváró hitel

Sosem volt ilyen drága a Babaváró hitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-15
 

A Babaváró hitellel a házaspárok alapesetben egy kamatmentes kölcsönt igényelhetnek kiemelkedően előnyös feltételek mellett. Baj csak akkor van, ha valami miatt ugrik a támogatás, ugyanis a referenciakamat újabb emelkedése miatt az új igénylők már jóval magasabb büntetésre számíthatnak.

Az Államadósság Kezelő Központ (AKK) minden hónapban közli az érvényes referencia mutatót (az 5 éves állampapírok aukciós hozama alapján), amely idén decembertől 2,98% (a referenciamutató idén novemberben még 2,65 százalék volt.) A mutató pedig jelentősen befolyásolja azon Babaváró hitelek kamatszintjét, amelyek 2022. januárjától kerülnek igénylésre. 

A kölcsön kamatterhét alapesetben az állam viseli, ugyanakkor, ha a támogatás valamely feltétele meghiúsul, vagy nem teljesül, akkor az igénylők a továbbiakban elveszíthetik a kamattámogatást és egyes esetekben az addig kapott kedvezményt is vissza kell fizetni. Ez pedig – tekintve a rekordmagas referenciakamatot – jóval költségesebb lehet, mint valaha. 

Hirdetés

Hirdetés

Milyen esetekben kerülhetünk kellemetlen helyzetbe?

A Babaváró egy államilag támogatott hitel, így az igényléskor nem csak a szokásos hiteligénylési feltételeknek kell eleget tennünk, hanem néhány extra feltételt is teljesítenünk kell ahhoz, hogy igénybe vehessük a kedvezményeket.

Az alábbi esetekben viszont számolnunk kell a következményekkel:

  • ha az igénylést követő 5 éven belül nem születik gyermek
  • ha válás történik
  • ha a házaspár mindkét tagjának megszűnik a magyar lakcíme a kölcsön futamideje alatt
  • ha nem él tovább a (kiskorú) gyermek a szüleivel egy háztartásban.
Ha a fentiek közül bármelyik is bekövetkezik, akkor a kamattámogatást elveszítjük. Ezután pedig a kölcsön átalakul egy piaci kamatozású személyi hitellé. Ezen felül pedig az addig igénybe vett kamatkedvezményt az igénylőknek vissza kell téríteniük, méghozzá 120 napon belül. Ez alól pedig csak akkor mentesülünk, ha az 5 éven belül gyermek születik. 

Mekkora büntetésre számíthatunk?

Abban az esetben tehát, ha jövőre adjuk be az igénylést, már az új, idén decembertől érvényes referenciakamat fogja meghatározni az esetleges büntetéskor figyelembe vehető kamat mértékét.

Ha a fentiek szerint a kapott támogatást egy összegben vissza kell fizetnünk, akkor ez több mint 2 és fél millió forintos szankciót fog jelenteni.

Visszafizetendő kamattámogatás összege 2022. januári igénylés esetén.

Ezen felül az eddig érvényes kamattámogatás is elvész, ha az igénylőknek nem születik gyereke 5 éven belül. Így például egy 5. évben bekövetkezett válás esetén a 6. évtől büntetőkamattal növelten kell tovább fizetnünk a kölcsönt annak lejártáig (a korábbi, állam által megfizetett kedvezményes, 5,87%-os kamat 8,87%-ra fog emelkedni, ez pedig már a támogatást elvesztők költsége lesz). 

Egy maximális, 10 millió forintos Babaváró igénylésnél, 20 éves futamidő a 6. évtől kezdődően több mint 33 ezer forinttal kellene többet fizetnünk a havi törlesztésre, a teljes visszafizetendő összeg pedig közel 9 millió forinttal drágulna.

Ráadásul, ha a fenti esetben a támogatás piaci hitellé alakul, akkor azzal is számolnunk kell, hogy az állampapírok aukciós hozamának 5 évenkénti változásai szintén hordozhatnak számunkra kedvezőtlen anyagi változásokat.

Ez persze a legrosszabb forgatókönyv, senki nem úgy indul neki a családalapításnak vagy egy házasságnak, hogy pár éven belül válást tervez. Ugyanakkor érdemes minden körülményt megfontolni, és a lehetséges buktatók ismeretében döntést hozni az igénylésről.

Kerüld el a drágulást!

Mindemellett a Babaváró igazán kedvező lehetőség a babát tervező házasok számára, hiszen a segítségével akár 10 milliós szabad felhasználású hitelt igényelhetnek a család részére, amit akár lakásvásárlásra, az önerő finanszírozására, egy új családi autó megvásárlására vagy a babaszoba berendezésére is fordíthatnak a gyermek / gyermekek érkezését megelőző, pénzügyileg extrán leterhelt időszakban.

Ráadásul a maximum 50.000 Ft-os törlesztőrészlet és a 0,5 százalékos hitelköltség is különösen kedvező lehetőség, amely miatt érdemes kihasználni a Babaváróban rejlő lehetőségeket.

A referenciakamat emelkedése tehát januártól érvényes, vagyis a még idén benyújtott hiteligényléseknél az előző, 2,65 százalékos érték vehető figyelembe, így érdemes mielőbb elindítani a folyamatot. Kérd a kizárólag cégünknél elérhető, gyorsított Babaváró hitel igénylést (10 munkanap helyett akár 2 napon belüli elbírálással)!

Az igénylés részletes feltételeiről és a legkedvezőbb banki ajánlatokról a Bankmonitor Babaváró hitel oldalán is tájékozódhatsz, valamint hitelszakértőink is rendelkezésedre állnak a nyitott kérdések megválaszolásában.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés