Betöltés

Spórolj a közüzemi számlákkal! Miért éri meg a csoportos beszedés?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-19

Nem igazán értjük a csoportos beszedési megbízás hányattatott sorsát, főként annak fényében, hogy szélsőséges esetben több mint 1000 forintunk bánja havonta, ha a jól megszokott postai sorban állást választjuk helyette. Tény, hogy a postai ügyintézésnek is megvan a maga varázsa, de biztosak vagyunk benne, hogy senki sem ellensége saját pénztárcájának.

A Magyar Nemzeti Bank által készített
Jelentés a fizetési rendszerről (2013) címet viselő kiadványt bújva egy mellbevágó ténnyel szembesültünk a minap, miszerint „az elmúlt egy évben nem történt jelentős előrelépés a közüzemi számlák és egyéb szolgáltatási számlák fizetésének készpénzmentesítése terén”.

Ez a tény főként azért tölt el minket szomorúsággal, mert az elmúlt időszakban folyamatosan arról adhattunk hírt, hogy fokozatosan nő a lakosság pénzügyi öntudatossága. Tapasztalataink alapján egyre tudatosabbak vagytok bankszámlátok kiválasztása során, és nagy örömünkre nyitottak a készpénzkímélő megoldások iránt.

A pénzügyi tranzakciós illeték egyik pozitív hozadéka, hogy a bankok a korábbiaknál is erőteljesebben terelik ügyfeleiket az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatások irányába. Ez az egyik oka annak, hogy a bankkártyás vásárlások a legtöbb esetben továbbra is díjmentesek, és hogy a készpénzfelvételek után felszámított díjak jelentősen megemelkedtek. Az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatások köre a kártyás vásárlásoknál azonban jóval szélesebb, hiszen ide tartoznak a különböző átutalások is (eseti, rendszeres utalás, csoportos beszedési megbízás), amelyek szintén előnyt élveznek a készpénzes tranzakciókkal szemben.

Mindezek fényében egyszerűen nem értjük, hogy miért csak ilyen lassan csökken a készpénz- átutalási megbízás (sárga csekk) dominanciája. Leginkább azért, mert a csoportos beszedési megbízás erre kényelmes és biztonságos alternatívát kínál, valamint a legtöbb esetben ez a legolcsóbb megoldás.

Beszéljenek a számok magukért!

Három eltérő viselkedés mintát vettünk alapul, mindhárom esetben összesen 30.000 Ft fizetési kötelezettségnek teszünk eleget. A táblázatba bankonként azok a számlacsomagok kerültek, amelyek átlagos jövedelem (150.000 Ft) és normál bankhasználati szokások mellett a legjobb feltételeket kínálják az ügyfelek részére.

 1. Az első esetben a teljes összeget, saját bankunk automatájánál vesszük fel és fizetjük be a postán készpénzben, valószínűleg nem kevés várakozás és egyéb nélkülözhető viszontagság mellett.
 2. A második esetben, egy összegben bankkártyával fizetünk a postán annak ellenére, hogy a kedves ügyintéző külön felhívja a figyelmünk, hogy a tranzakció sajnos nem minősül bankkártyás vásárlásnak.
 3. A harmadik esetben csoportos beszedéssel teszünk eleget fizetési kötelezettségeinknek, 3 megbízás keretében átlagosan 10.000 Ft értékben.

kozuzemi

Ezen a ponton értünk el odáig, hogy nem kell mondanivalónkat tovább magyarázni. Mindössze két bankot (K&H Bank, Sberbank) találunk, ahol a vizsgált feltételek mellett jobb alternatívát találunk a csoportos beszedéssel szemben. Minden más esetben kétségkívül jobban járunk, ha csoportos beszedés mellett döntünk.

Ezzel szemben a postai bankkártyás fizetés fájó emlékeket szülhet. A legtöbb esetben még akkor is jobban járunk, ha előzetesen bankunk automatájából gondoskodunk a szükséges készpénzről. Talán nem kell külön nyomatékosítanunk, hogy a
postán eszünkbe se jusson bankkártyával fizetni!

Reméljük, hogy a számok tükrében sokakban átértékelődnek a csoportos beszedések. Megítélésünk szerint egyéb tényezők bújhatnak meg a hátterében, amiért ódzkodunk az ilyen típusú megbízásoktól, ezért adósotok maradtunk a megbízást érintő további részletekkel!

Addig is mindenkit arra buzdítunk, hogy ne habozzon kalkulálni, érdemes összehasonlítani saját banki szokásaidat figyelembe véve, hogy mennyit nyerhetsz a csoportos beszedések segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

1 Hozzászólás

 1. Torai Gábor

  Nem tudom más miért nem használja csoportos beszedési megbízást, de én a következőkért nem teszem:
  – szolgáltató kevesebbet vont le, és megbüntettek, hogy nem az egész lett kifizetve.
  – össze vissza vonják le nem a megadott időben, sok esetben a vállalás elötti dátumnál.
  – Többet vont le tévedésből 1,5 hónap alatt rendezték.
  – Szabadon garázdálkodhat a számlám felett, ez egy olyan cégnél ahol pédául, a számítógépes rendszer, nem tudja kezelni a töblet fizetét, igencsak nagy gond, ilyen az Elmű aki több mint 17000 Ft túlfizetés esetén is kikapcsolta az áramunkat, és csak akkor volt hajlandó visszakapcsolni amikor csaknem 10.000 Ft visszakapcsolási díjat kifizettük. a 17000 Ft-t visszafizették a visszakapcsolás díját nem.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

 • alapblog

  Janus-arcú 2018

  Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.