loading

Spórolj a közüzemi számlákkal! Miért éri meg a csoportos beszedés?

Nem igazán értjük a csoportos beszedési megbízás hányattatott sorsát, főként annak fényében, hogy szélsőséges esetben több mint 1000 forintunk bánja havonta, ha a jól megszokott postai sorban állást választjuk helyette. Tény, hogy a postai ügyintézésnek is megvan a maga varázsa, de biztosak vagyunk benne, hogy senki sem ellensége saját pénztárcájának.

A Magyar Nemzeti Bank által készített
Jelentés a fizetési rendszerről (2013) címet viselő kiadványt bújva egy mellbevágó ténnyel szembesültünk a minap, miszerint „az elmúlt egy évben nem történt jelentős előrelépés a közüzemi számlák és egyéb szolgáltatási számlák fizetésének készpénzmentesítése terén”.

Ez a tény főként azért tölt el minket szomorúsággal, mert az elmúlt időszakban folyamatosan arról adhattunk hírt, hogy fokozatosan nő a lakosság pénzügyi öntudatossága. Tapasztalataink alapján egyre tudatosabbak vagytok bankszámlátok kiválasztása során, és nagy örömünkre nyitottak a készpénzkímélő megoldások iránt.

A pénzügyi tranzakciós illeték egyik pozitív hozadéka, hogy a bankok a korábbiaknál is erőteljesebben terelik ügyfeleiket az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatások irányába. Ez az egyik oka annak, hogy a bankkártyás vásárlások a legtöbb esetben továbbra is díjmentesek, és hogy a készpénzfelvételek után felszámított díjak jelentősen megemelkedtek. Az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatások köre a kártyás vásárlásoknál azonban jóval szélesebb, hiszen ide tartoznak a különböző átutalások is (eseti, rendszeres utalás, csoportos beszedési megbízás), amelyek szintén előnyt élveznek a készpénzes tranzakciókkal szemben.

Mindezek fényében egyszerűen nem értjük, hogy miért csak ilyen lassan csökken a készpénz- átutalási megbízás (sárga csekk) dominanciája. Leginkább azért, mert a csoportos beszedési megbízás erre kényelmes és biztonságos alternatívát kínál, valamint a legtöbb esetben ez a legolcsóbb megoldás.

Beszéljenek a számok magukért!

Három eltérő viselkedés mintát vettünk alapul, mindhárom esetben összesen 30.000 Ft fizetési kötelezettségnek teszünk eleget. A táblázatba bankonként azok a számlacsomagok kerültek, amelyek átlagos jövedelem (150.000 Ft) és normál bankhasználati szokások mellett a legjobb feltételeket kínálják az ügyfelek részére.

 1. Az első esetben a teljes összeget, saját bankunk automatájánál vesszük fel és fizetjük be a postán készpénzben, valószínűleg nem kevés várakozás és egyéb nélkülözhető viszontagság mellett.
 2. A második esetben, egy összegben bankkártyával fizetünk a postán annak ellenére, hogy a kedves ügyintéző külön felhívja a figyelmünk, hogy a tranzakció sajnos nem minősül bankkártyás vásárlásnak.
 3. A harmadik esetben csoportos beszedéssel teszünk eleget fizetési kötelezettségeinknek, 3 megbízás keretében átlagosan 10.000 Ft értékben.

kozuzemi

Ezen a ponton értünk el odáig, hogy nem kell mondanivalónkat tovább magyarázni. Mindössze két bankot (K&H Bank, Sberbank) találunk, ahol a vizsgált feltételek mellett jobb alternatívát találunk a csoportos beszedéssel szemben. Minden más esetben kétségkívül jobban járunk, ha csoportos beszedés mellett döntünk.

Ezzel szemben a postai bankkártyás fizetés fájó emlékeket szülhet. A legtöbb esetben még akkor is jobban járunk, ha előzetesen bankunk automatájából gondoskodunk a szükséges készpénzről. Talán nem kell külön nyomatékosítanunk, hogy a
postán eszünkbe se jusson bankkártyával fizetni!

Reméljük, hogy a számok tükrében sokakban átértékelődnek a csoportos beszedések. Megítélésünk szerint egyéb tényezők bújhatnak meg a hátterében, amiért ódzkodunk az ilyen típusú megbízásoktól, ezért adósotok maradtunk a megbízást érintő további részletekkel!

Addig is mindenkit arra buzdítunk, hogy ne habozzon kalkulálni, érdemes összehasonlítani saját banki szokásaidat figyelembe véve, hogy mennyit nyerhetsz a csoportos beszedések segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...