A hitelkártya előnyei és hátrányai

A hitelkártya előnyei és hátrányai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-06 Frissítve: 2018-10-12
 

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod tartani a határidőket akkor is, ha közben nem várt események következnek be? Ebben az esetben a hitelkártya Neked való lehet! Megmutatjuk, mik a hitelkártya előnyei és hátrányai.

A hitelkártya nem az a kártya, ami minden banki ügyfél zsebében ott lapul. Ne keverjük össze a bankkártyaként ismert betéti kártyával! A hitelkártya segítségével a bank pénzét ingyen használjuk a sajátunk helyett, és a kártyás fizetéseink után a legtöbb kártya esetén pénz-visszatérítést kaphatunk. A jóváírás mértéke általában 1-3%-os, de egyes esetekben akár 6-10%-os pénz-visszatérítést is kaphatunk, melynek maximális értékét a bankok havonta (pl. 2 500 – 5 000 Ft/hó), negyedévente (pl. 10 000 – 30 000 Ft/negyedév) vagy évente (pl. 30 000 – 300 000 Ft/év) korlátozzák.

Azt érdemes megfogadni, hogy a fizetésünk megérkezéséig célszerű használnunk a bank pénzét, majd amikor megérkezik a fizetésünk (de mindenképpen a fizetési határidő előtt), fizessük vissza a tartozásunkat. Ez azért fontos, hogy ne ússzunk el a hitellel, és ne kelljen fizetnünk a banknak a pénz használatáért.

Hirdetés

Hirdetés

Kártyadíj

A bankok legtöbb esetben éves kártyadíjat kérnek a hitelkártya használatáért, de az első évben általában elengedik ezt a díjat. A mértéke kártyánként nagyon változó (0 – 10 000 Ft).

Számlavezetési díj

A bankok a mögöttes hitelszámlára havi számlavezetési díjat (200 – 400 Ft) számíthatnak fel, a legtöbb esetben azonban nem merül fel ilyen költség. Figyeljünk az ilyen részletekre!

Hitelkeret

A hitelkeret az az összeg, amennyit költhetünk a kártyáról. Az igényléskor a hitelkeret esetében kétféle lehetőség van: 1. mi kérünk egy konkrét összeget; 2. a bank állapít meg automatikusan egy hitelkeretet. Mindkét esetben hitelbírálat történik. Jóváhagyás esetén megállapítják a hitelkeretet, később értékének csökkentését vagy növelését bármikor kérhetjük. A módosítási kérelmünket szintén a bank bírálja el. Jóváhagyás esetén módosítják a hitelkeretet.

A költési és a visszafizetési időszak

A hitelkártya használata több előnnyel is járhat. Például van egy 1 hónapos költési időszak, mely során legfeljebb a megállapított hitelkeret mértékéig ingyen használhatjuk a bank pénzét. Ezt követi egy 15-23 napos visszafizetési időszak, ami arra szolgál, hogy a megelőző hónap végén fennálló tartásunkat rendezzük. Azt tudni kell, hogy a fenti 15-23 napos visszafizetési időszak már része a következő 1 hónapos költési időszaknak is.

A kamatmentes periódus

A kamatmentes periódus jellemzően 45-53 napig tart. Ezt követően viszont már kamatok terhelik a fennálló tartozásunkat. Ezért érdemes mindent visszafizetni a 45-53. napon lévő határidőig.

A minimum befizetendő összeg és a késedelmi díj

A bankok jellemzően a hó végi hitelkártya-tartozás 5%-ának megfelelő (ehhez hozzáadva még a hitelkártyánkhoz esetlegesen felvett áruhiteleink teljes adott havi törlesztőrészleteit) minimum befizetendő díjat várnak el befizetésként, ha ez nem történik meg, akkor a fennálló tartozásra számított kamatokon kívül általában késedelmi díj is terheli a zsebünket. Vigyázzunk a pénzköltés mértékére!

A hitelkártya-adósság menedzselése

Ha túl sokat költünk el a keretből, és a havi jövedelmünk sem fedezné az elköltött pénzt, az könnyen az adósságunk felhalmozódásához vezethetne. Azonban ha a megtakarításainkból gond nélkül ki tudjuk fizetni a tartozásunkat, akkor ez sem probléma.

Nem mindenkinek való a hitelkártya. Vannak olyanok, akik nem tudják, vagy nem akarják hónapról hónapra a határidőig visszafizetni a tartozásukat vagy annak legalább egy részét, nekik ez például nem való. Számukra kisebb összeg esetén a folyószámlahitel, nagyobb összeg esetén a személyi kölcsön a javasolt hiteltípus.

Kártyás vásárlások és csoportos beszedési megbízások utáni pénz-visszatérítés

A kamatmentes időszakon kívül a hitelkártya további előnye, hogy a kártyás vásárlásaink után általában 1-3%, de egyes esetekben akár 10%-os pénz-visszatérítést is kaphatunk. Ennek mértéke kártyánként változó, de vannak olyan kártyák is, amelyek után nem jár visszatérítés. Egyes kártyák esetén csak dedikált, előre meghatározott termékkör vásárlása esetén jár kapunk vissza pénzt (pl. műszaki cikkek vagy tankolás). Ennek mindig járjunk utána! Lehetőleg olyan hitelkártyánk legyen, amelyre az általunk vásárolt termékek után pénz-visszatérítés üti a markunkat!

Megadhatjuk számláink csoportos beszedési megbízással történő beszedését. Ezek után 1-6%-os jóváírást is kaphatunk, tehát pénz-visszatérítés esetén megérheti erről rendeznünk például közüzemi számláink, telekommunikációs előfizetéseink és biztosításaink díjait.

Készpénz-felvétel

A hitelkártyával történő ATM-es készpénz-felvételnek magas a költsége (akár a felvett összeg 2-5%-a)! Ráadásul a vásárlási visszatérítések sem vonatkoznak rá.

Kinek a legjobb?

Elsősorban azoknak a legjobb megoldás, akiknek van annyi pénzük, hogy a tartozásukat bármikor vissza tudják fizetni.

A hitelkártya-adósság rendezésének módjai

  • Csoportos beszedési megbízás: a legkényelmesebb, de egyben a legdrágább (akár több, mint 1 000 Ft is lehet) megoldás is, ha a fennálló tartozásunkat csoportos beszedési megbízással egyenlítjük ki. A csoportos beszedési megbízással történő rendezésre nem minden bank ad nekünk lehetőséget.
  • Csekk: az a bizonyos sárga csekkes megoldás, ami a köznyelvben így terjedt el, miközben a helyen elnevezése készpénz-átutalási megbízás. A postán tudjuk így befizetni a tartozásunkat, mely a bankhoz később ér be, ezért célszerű a határidő előtt legalább 2-3 munkanappal rendeznünk az összeget. Érdemes tudni, hogy a postán történő sárga csekkes befizetésekre több bank befizetési költséget számít fel. A hirdetményben megtaláljuk az erre vonatkozó díjtételt, ami pár száz forintos tétel szokott lenni.
  • Eseti átutalási megbízás: ha másik banknál van a folyószámlánk, akkor ez a legegyszerűbb, és kicsi adósság esetén egyben a legolcsóbb megoldás.
  • Átvezetési megbízás: ha ugyanannál a banknál van a folyószámlánk, akkor jó esetben a számláink közti ingyenes átvezetéssel kiegyenlíthetjük az adósságunkat. Ez egyben kényelmes és költséghatékony megoldás is.
  • Pénztári befizetés: a bankfiókban is befizethetjük a tartozásunkat. Azonban fontos megjegyeznünk, hogy ennek még a sárga csekkes befizetésnél is komolyabb költsége lehet. A hirdetményben megtaláljuk az erre vonatkozó díjtételt, ami pár száz forintos tétel szokott lenni.
  • Személyi kölcsön: ha túl nagyra nőtt az adósságunk, és magunktól nem tudjuk csökkenteni a mértékét, akkor érdemes lehet személyi kölcsönnel kiváltanunk, ezzel egyben megszüntetve a hitelkártyánkat is.

Vegyük tehát sorra a hitelkártya előnyeit és hátrányait!

A Bankmonitor hitelkártya kalkulátora segítségével nézd meg, hogy melyik hitelkártya lehet jó Neked!

Tekintsd meg további kalkulátorainkat is!

1
Hirdetés
Hirdetés