5 dolog, amivel megkönnyíti egy bankszámla az életünket

5 dolog, amivel megkönnyíti egy bankszámla az életünket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-09
 

Sok magyar szemében egy bankszámla a kötelező rosszat testesíti meg – nyitni kell egyet, hiszen a munkáltató csak oda hajlandó utalni a fizetésünk -, ugyanakkor számos dologban megkönnyítheti az életünket. Rengeteg időt és energiát spórolhatunk, ha bankszámlánkat okosan használjuk. A Bankmonitor szakértői összeszedtek 5 a számlához kapcsolódó szolgáltatást, ami jelentősen könnyebbé teszi az életünket. Ha mindezért fizetnünk se kellene, akkor a számlanyitás máris átalakul teherből lehetőséggé.

Sorban állunk a boltban, a postán, a közüzemi szolgáltatóknál és még számtalan helyen. Ez rengeteg időt és energiát emészt fel, ráadásul a legtöbb esetben csak munkaidőben tudjuk elintézni ügyes bajos dolgainkat, ami még tovább bonyolítja az életünk. A pénzügyekben rengeteg időt és energiát spórolhatunk, ha bankszámlánkon keresztül bonyolítjuk le például a csekkek fizetését, vagy épp a vásárlásainkat.

Joggal merülhet fel bárkiben, hogy ezzel csupán a sorbanállás helyszínét változtatjuk meg: hiszen a bankban is várni kell az ügyintézőre. Ez igaz, azonban kapcsolódhatnak a bankszámlához olyan kiegészítő szolgáltatások, amelyek jelentősen megkönnyíthetik és felgyorsíthatják pénzügyeinket.

Hirdetés

Hirdetés

1, Vásároljunk bankkártyával

Már szinte mindenkivel előfordult legalább egyszer életében, hogy a boltban a kasszánál jött rá, nincs elég készpénz nála. Erre a helyzetre ideális megoldás lehet az, ha bankkártyát hordunk magunknál, amellyel könnyedén kifizethetjük a vásárolt árut. (Természetesen az is előfordulhat, hogy a számlánkon nincs pénz – amelyhez a plasztik kapcsolódik -, ez azonban jó eséllyel azt is jelentené, hogy a hónapra egyáltalán nem maradt már pénzünk.)

Az is megeshet, hogy egy nagyon kedvező akcióval a vásárlás közben, a boltban szembesülünk: mivel nem készültünk előre, ezért nem is hoztunk magunkkal elegendő készpénzt. Erre a helyzetre is megoldás lehet a bankkártya, hiszen az ilyen váratlan kiadásokat is megfinanszírozhatjuk mindenféle időveszteség nélkül. (Nem kell elmenni haza, vagy épp egy bankfiókba készpénzért.)

Nem feledkezhetünk meg a bankkártya biztonsági funkciójáról sem. Ha ellopják a kártyánk, akkor nem tud pénzt felvenni a biztonsági kód (PIN kód) nélkül a tolvaj. Sőt beállíthatunk napi limiteket is, amivel korlátozhatjuk az egyszerre, vagy épp az egy nap alatt kártyával – készpénzfelvétellel, vagy épp vásárlással – elkölthető összeget is. Ha készpénzünk lopják el, akkor azt jó eséllyel végleg elveszítettük, hiszen a tolvaj bárhol fizetni tud vele mindenféle kontroll nélkül.

2, Készpénzre bármikor szükségünk lehet

A legtöbb esetben elboldogulhatunk egy bankkártyával is, azonban szükség van néha készpénzre is. Még mindig van bolt, szolgáltató ahol nem lehet kártyával fizetni.

A pénzfelvételhet sem szükséges bemenni a bankfiókba a pénztárhoz: bármely hazai bankautomatából felvehető az összes. Ráadásul ingyenesen is hozzájuthatunk pénzünkhöz, amennyiben számlánkhoz kértük a havi két díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget. Az azonban fontos, hogy havonta legfeljebb két alkalommal, maximum 150 ezer forintot vehetünk fel díjmentesen. Az viszont már lényegtelen, hogy melyik bank ATM-jét használjuk, a díjmentesség bármelyik hazai bankautomata használatakor érvényes ránk.

3. Az állandó átutalási megbízás ideális a rendszeres kiadásokra

A bankkártya esetleg meggyorsíthatja, egyszerűbbé teheti a vásárlást a boltban, emellett nagyobb biztonságban tudhatjuk a plasztik használatával a pénzünk. Ha azonban meghatározott időközönként azonos összeget kellene fizetnünk valakinek – ilyen jellemzően az ltp szerződésünk díja, vagy épp a közös költség is -, akkor azt rendezhetjük állandó átutalással is. Ebben az esetben egyszer kell megadnunk a megbízást, a pénzintézet pedig automatikusan utalni fogja a meghatározott összeget a kedvezményezettnek az általunk megadott időközönként.

Vagyis elég egyszer megadni a megbízást, utána minden megy a maga útján. Természetesen a megbízást módosíthatjuk – ha mondjuk változna az összeg -, vagy vissza is vonhatjuk, amennyiben már nem szeretnénk utalni az adott számlára.

4. A csoportos beszedési megbízás tökéletes a közüzemi számlák rendezésére

Ha rendszeresen, például havonta fizetnénk valakinek, az összeg azonban időről időre változna – ilyen lehet például a villany-, a gáz-, vagy a vízszámla -, akkor a csoportos beszedés lehet a legjobb megoldás. Ebben az esetben a szolgáltató emeli le a bankunkon keresztül a pénzt a számlánkról.

Erre természetesen csak akkor kerülhet sor, ha megadtuk a csoportos beszedési megbízás keretében erre a felhatalmazást a szolgáltatónak, bankunknak. Megadhatunk akár limitösszeget is, melynél többet nem utalhatna át a bank a szolgáltatónak. Így elkerülhetjük azt, hogy egy tévesen számlázott, magasabb összeget vonjanak le a bankszámlánkról. Mindehhez pedig elég egyetlen megbízást adnunk pénzintézetünknek.

5. Internetbank és mobil alkalmazás: bármilyen megbízásra ideális

Jelenleg már széles körben elérhető olyan technológia – egy számítógép, vagy mobil és internet szükséges hozzá -, amelynek segítségével akár otthonról is intézhetjük pénzügyeink. A netbankon és a mobil alkalmazáson keresztül bármilyen eseti átutalást megadhatunk, de akár egy csoportos beszedési megbízást, vagy állandó átutalást is el lehet indítani elektronikus csatornán keresztül.

Vagyis egyáltalán nem kell bemennünk a bankfiókba – menetsülünk az utazás, sorban állás alól -, otthonról kényelmesen a legtöbb banki dolog elintézhető. Ráadásul nem szükséges a megbízásokat munkaidőben megadnunk: munka után – de akár hétvégén is – elintézhetjük pénzügyeinket. Sőt az azonnali fizetési rendszer bevezetése óta a legtöbb esetben forint átutalási megbízásaink pár másodpercen belül – legyen hétvége, vagy éjszaka – teljesülnek, az összeg jóváírásra kerül a kedvezményezett számláján.

De mennyit kell fizetnünk ezekért az „extra” szolgáltatásokért?

A kényelem mellett természetesen az ár is nagyon fontos. Mennyit vagyunk hajlandók kifizetni ezekért az extra dolgokért? Ezt természetesen mindenkinek magánka kell eldöntenie. De az ingyenes szolgáltatás biztos mindenkit meggyőz: márpedig a CIB ECO Bankszámla – amennyiben a Bankmonitoron keresztül igényeljük – 2 éven keresztül teljesen ingyenes lehet.

Ezért már érdemes bankszámlát nyitni, esetlegesen bankot váltani, ugyanis az idő és energia mellett még pénzt is lehet spórolni.

Hirdetés
Hirdetés