Spórolj vállalkozásod banki költségein! Adunk 5 tippet!

 • 2014.04.09.
 • szerző: bankmonitor

A tranzakciós illeték bevezetése óta jelentősen megnőttek a magyar vállalkozások bankköltségei. Például egy 450 millió forintos számlaforgalmat bonyolító cég szélsőséges esetben akár milliókat is elkölthet ilyen célokra. Külön érdekes, hogy e terhek kétharmad része az adó. Ilyen helyzetben alapvető fontosságú, hogy a vállalkozás kézben tudja tartani banki kiadásait.

 1. Utalj minél nagyobb összeget egyszerre!

  A tranzakciós illeték az elküldött összeg 0,3 százaléka, de legfeljebb 6 ezer forint lehet. Emiatt jobban jár az, aki nagyobb összeget utal egyszerre. Például: ha három 1,5 millió forintos utalást összevonunk és 4,5 millió forintot küldünk el, akkor ezzel az egy utalással 7500 forintot spórolunk. Értelemszerűen ezzel a lehetőséggel csak azok a vállalkozások tudnak élni, akiknek kevés partnerük van, azoknak viszont nagyobb összegeket szoktak utalni.
 2. Válassz megfelelő bankszámlát!

  Bizonyos időközönként vizsgáljuk meg, hogy valóban a számunkra legmegfelelőbb bankszámlát használjuk-e? Egy induló vállalkozásnál, amikor még kisebb a forgalom, akkor a leginkább a számlavezetési díj a legfontosabb költség. Nagyobb, régóta működő vállalkozásnál már a tranzakciós költségek meghatározóak. Sokan esnek abba a hibába, hogy az induló bankszámlájuk mellett kitartanak később is, holott az már egyértelműen kedvezőtlen a vállalkozás számára.
  Most könnyen megnézheted, hogy vállalkozásod a megfelelő bankszámlát használja-e! Használd kalkulátorunkat!

  Bankmonitor

  Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

  TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ
 3. Utalj bankon belül! 

  Több hazai banknál a bankon belüli utalás teljesen ingyenes, jóllehet a tranzakciós illetéket ebben az esetben is meg kell fizetni. Jobban járunk, ha ott intézzük a banki ügyeinket, ahol legfontosabb partnereink is teszik. Jó megoldás a vállalkozás és annak munkavállalói számára is ugyanannál a banknál számlát nyitni. Ennek fejében a dolgozók számláját ingyen vezetik, a cég pedig kedvezményesen utalhat. Ezzel a megoldással a bérek utalási költségeit faraghatjuk le.

 4. Felejtsd el a készpénzt! 

  A készpénzfelvétel tranzakciós illetéke duplája az átutalásénak, 0,6 százalék. Ráadásul itt nincs is 6 ezer forintos plafon, mint az átutalásnál. Sokat spórolhatunk tehát, ha amit csak lehet, átutalunk. Ahol nagy a készpénzforgalom, például kereskedők vagy vendéglátók, ott érdemes kiszámolni, nem olcsóbb-e ha bankkártyás fizetést segítő POS terminálokat állítunk munkába.

 5. Tárgyalj a bankoddal! 

  Ha a már felsorolt praktikák sem segítenek és még mindig sokalljuk banki költségeinket, érdemes felvenni a kapcsolatot a számlavezető bankunkkal, hátha tud kedvezőbb számlacsomagot adni.  Ezen felül nem árt más bankok ajánlatait is tanulmányozni, különösképpen a kínált akciókra és kedvezményekre! A nagyobb vállalkozások bankolási szokásaik ismeretében rájuk szabott ajánlatot is kaphatnak, ami általában olcsóbb, mint a hivatalos tarifa.


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vihar előtt: optimizmus és a csend

  A nagy piaci optimizmus közepette halmozódnak az intő jelek, amelyek visszájára fordíthatják a tőzsdei fellendülést – akár nagyon hamar. Christopher Dembik, Saxo Bank vezető stratégája...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.